У відповідь на гуманітарну кризу, яку спричинила воєнна агресія росії в Україні, Альянс громадського здоров’я за фінансової підтримки Cristian AID та британського Комітету по надзвичайним ситуаціям (DEC), запустив в Україні комплексну програму гуманітарної підтримки в умовах війни та післявоєнного відновлення України.

Наразі вже успішно реалізовано перший етап проєкту, що тривав 3 місяці з червня по серпень, за результатами якого понад 70 тис українців отримали реальну допомогу. Загальний бюджет гуманітарної інвестиції складає 1,4 млн фунтів стерлінгів

Основними напрямками є підтримка представників вразливих спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних та медичних потреб та гідного життя у кризових умовах, шляхом впровадження заходів кризового реагування.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я: «В умовах широкомасштабної російської воєнної агресії мільйони укоаїнців, які і до цього перебували в складних обставинах, опинилися на межі виживання. Гуманітарна програма за підтримки Christian Aid спрямовує пдопомогу тим, хто потребує її найбільше. Для тих, хто наразі не отримує її ані від держави, ані від міжнародних організацій. За перші місяці роботи Альянс вже підтримав понад 75 гуманітарних проєктіа допомоги громадам і ініціативним групам по всій країні. Це вкрай важлива інвестиція на підтримку та відновлення України і ми вдячні партнерам за довіру і підтримку.»

Варто зазначити, що підхід до вирішення кризової ситуації в програмі відрізняє підтримка ініціатив спільнот, які самостійно винаходять шляхи покращення життя в умовах війни. «Це фокусна підтримка природньої здатності людей долати складнощі і допомагати одне одному у кризових ситуаціях стимулює віру людей у власні сили, додає наснаги і зміцнює почуття власної гідності в громаді. Спільноти власноруч відбудовують нове життя, зосереджуючись на найважливішому. Наше завдання – лише дослухатися до потреб і надавати всебічну підтримку.»

«Мені дуже важко згадувати, як наша сім’я переживала війну» – розказала про свій досвід отримання допомоги від організації «Відродження нації» пані Ольга, багатодітна мама з села Старий Білоус, що було окуповане росіянами у березні. «Можу тільки сказати, що ми нікуди не виїжджали, не вийшло через те, що у середньої дитини в перші дні війни стався напад апендициту, і його довелося відвезти до лікарні. 10 днів він провив саме там, а потім вже були підірвані мости і виїхати не було можливості. Маленьким дітям було особливо важко і страшно. Вони бачили, як горів будинок у сусідів, ночували в підвалі, який взагалі для цього не пристосований (було дуже холодно). Втім, я не хочу все це знову згадувати. Дякую велике за розуміння, допомогу та підтримку. Ми з дітьми почали необхідне лікування.»

І далі – ще більше підтримки українцям. Основний фокус програми направлений на допомогу внутрішньо переміщеним та людям, які постраждали від воєнної агресії в Україні.

Марини Варбан, керівник програми Гуманітарної підтримки Альянсу громадського здоров’я:

«Ми бачимо жахливі гуманітарні наслідки воєнної агресії росії не лише по телевізору, як весь світ. Ми в цих умовах живемо і розуміємо крайню потребу із екстренного втручання та надання оперативної допомоги українцям, які постраждали від війни. Ця підтримка є дуже важливою для України. Ми використаємо весь наш досвід у роботі по програмам з ВІЛ/ТБ, щоб всі, хто допомоги отримали її як найскоріше. Ми фокусуємось на підтримці роботи притулків, евакуації із зон воєнних дій, прямій гуманітарній та соціальній допомозі,  психологічній та юридичній підтримці.»

Кейси реалізованої підтримки:

  • Шелтер на базі дитячого табору «Маяк» у Полтаві, за підтримки фонду «Громадське здоров’я».

У Полтаві директор табору на свій страх і ризик розмістила в себе людей, які прибували з Донецька, Луганська, Херсону на території дитячого табору. Загалом було розміщено 70 осіб, залишились на постійне проживання 51 людина. Ці люди не мають можливості повернутися додому та не планують далі переміщатися, тому максимально адаптуються до реалій: завели підсобне господарство, курей, здійснюють заготовки на зиму. Всі вони живуть в одному приміщенні, розділеному на дві зони.

Звісно людям не вистачало елементарних речей для облаштування побуту: речі та постіль вони перуть вручну, мають один холодильник для всіх, обмежена кількість посуду та обмежений доступ до приладів для приготування їжі.

Заявку ініціативної групи було підтримано і закуплено для шелтеру холодильник, пральну машину, індукційні плити, електропічку, набори каструль та сковорідки.

 «Коли привезли техніку – це було як якесь маленьке свято! Жіночки, як маленькі діти, кружляли біля посуду та техніки. Після дозволу на підключення холодильника і пральної машини, наших чоловіків не треба було довго просити, оперативно все підключили! Вчора був перший день прання!!! Зробили графік, і всі задоволенні!!!»

  • Проєкт «Модульне містечко», м. Запоріжжя.

В модульному містечку з 2015 року проживають люди, які були вимушені покинути свої домівки у різних регіонах тимчасово-окупованих районів України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей). В 2022 році населення містечка виросло в декілька разів, прийнявши нові родини, які не бажали їхати далі. Вирішення базових побутових проблем проживання, звісно, є невідкладною складовою підвищення якості життя.

Встановлення стаціонарних сушарок на території Модульного містечка за адресою вул. Стешенко, 18 допоможе підвищити культуру побуту, участь мешканців в розробці проєкту, втіленні його в життя буде допомагати інтеграції та згуртовано тих, хто вже проживав у містечку з 2015 року з тими, хто тільки но оселився у ньому. 

Людмила, волонтерка-координаторка містечка: «Ми вчимося «на ходу», задаємо багато питань, бо ні у кого з членів нашої групи немає досвіду подібної роботи. Ми не були готові до війни, як і мільйони наших співвітчизників. Та сьогодні ми продовжуємо розширювати спектр цільові допомоги внутрішньо-переміщеним особам на базі нашого модульного містечка. Та інколи є такі проблеми та питання, які не вдається вирішити разом з державою ­– або немає законів, або якихось інструкцій, або це не на часі. І тут на допомогу приходять або волонтери, або такі організації, як БО БФ «Сподівання» та допомагають нам знаходити рішення. І цього разу нам допомогли нам із розробкою проєкту, фінансуванням та реалізацією встановлення сушарок на території містечка»

 

Про Альянс громадського здоров’ я

Зазначимо, що команда Альянсу громадського здоров’я має більше ніж 20-річний досвід реалізації програм доступу та підтримки стійкості лікування по програмам з ВІЛ/ТБ. Сьогодні наша команда досвідчених фахівців працює над наданням допомоги тим, кому ця допомога конче потрібна.

Зокрема, з початку війни будо запущено ряд ініціатив та програм. Почав свою роботу Гуманітарний конвой, яким було перевезено понад 500 тон вантажів, реалізовано  «спец» екстенний рейс  із транспортування 1,2 млн таблеток для програм ЗПТ, закуплених МОЗ України та Альянсом громадського здоров’я, які буди доставлені  до 19 лікувальних закладів у областях України для пацієнтів, які опинились на межі переривання лікування через війну. Запущено міжнародну програму екстреної підтримки HelpNow HUB для українців, які змушені були виїхати за кордон. Допомогу отримали більше 9 тис українців із 31 країни світу. Адаптовано програми профілактики і доступу лікування ВІЛ, туберкульозу, гепатиту, ЗПТ, розширено програми психологічної підтримки та ін. Більше інформації про роботу у часи війни у Ситуаційних звітах >>>

Додаткова інформація про Гуманітарну програму >>> 

Контакт: Марина Варбан, керівник проєкту Varban@aph.org.ua