108 організацій  організацій громадянського суспільства, які реалізують діяльність, пов’язану з ВІЛ/ТБ в Україні закликали збільшити фінансування на 30% Глобального фонду. Офіційні звернення були направлені відкритих листах до Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо,  Міністра Європи та закордонних справ Франції, Міністра співробітництва в галузі розвитку та Міністра співробітництва Північних країн Данії Флеммінга Мьоллера Мортенсена, Голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Міністра розвитку співробітництва та зовнішньої торгівлі Фінляндії Вілле Скіннарі, Міністра міжнародного розвитку Норвегії Анн Беате Твіннерейм та Міністра міжнародного розвитку Швеції Матильда Ернкранс.

“Ми дуже вдячні за те, що ви солідарні з Україною та з нашою справою, підтримуючи нашу країну та тих із нас, хто шукає захисту у вашій країні. Ми також знаємо, що ви є великим прихильником Глобального фонду, і тому ми хотіли б скористатися нагодою, щоб пояснити, що конкретно для нас означає підтримка Глобального фонду, – зазначено в офіційних листах.

Ще до війни в Україні був високий тягар захворювань на ВІЛ і туберкульоз, але наша країна також досягла значних успіхів у боротьбі з ВІЛ і туберкульозом за допомогою таких партнерів, як Глобальний фонд. З моменту заснування Глобального фонду 20 років тому смертність від СНІДу в Україні знизилася на 65%. Але прогрес не був рівномірним, і нерівність продовжує підживлювати епідемію ВІЛ. Це особливо вірно для груп, які найімовірніше зазнають впливу ВІЛ і чия участь у боротьбі з хворобою є життєво важливою для припинення епідемії; працівники секс-бізнесу, споживачі ін’єкційних наркотиків, ув’язнені, трансгендери та чоловіки, які мають секс з чоловіками. Особливо це стосується України.
За даними ВООЗ, рівень захворюваності на туберкульоз стабільно знижувався з 2015 по 2020 роки з 91 до 73 випадків на 100 000 населення. Охоплення АРТ людей, які живуть як з туберкульозом, так і з ВІЛ, зросло з 65% у 2015 році до 91% у 2020 році. Проте рівень поширеності та смертності від туберкульозу в нашій країні залишається високим, а стійкий до ліків туберкульоз залишається загрозою громадському здоров’ю.

Ось чому ще до конфлікту підтримка Глобального фонду була такою важливою.

“Ми є організаціями-партнерами Глобального фонду, які виконують важливу роботу для зміцнення систем охорони здоров’я та громад, а також забезпечують пацієнтам постійний доступ до профілактики, тестування та лікування ВІЛ та туберкульозу. Це включає фінансування для:

  • Генератори для регіональних лабораторій, де електропостачання обмежене або під загрозою.
  • Переобладнання фургонів для доставки основних ліків і витратних матеріалів.
  • Організації під керівництвом громад для підтримки постраждалих і переміщених членів їхніх громад і зв’язку їх із послугами з ВІЛ та ТБ.
  • Робота над тим, щоб допомогти пацієнтам, переміщеним в Україні та сусідніх країнах, відновити зв’язок із медичною допомогою та ліками, яких вони потребують.
  • Забезпечення продуктами та наборами для хворих на туберкульоз та ВІЛ.
  • Фінансування правової підтримки громад та переселенців.
  • Розташування відповідного приміщення для пацієнтів із такими інфекційними захворюваннями, як мультирезистентний туберкульоз.
  • Забезпечення фінансування додаткових служб психічного здоров’я, з особливим акцентом на підтримку жінок, які постраждали від сексуального насильства внаслідок війни.”

Усвідомлюючи величезне зростання ризиків для здоров’я, за підтримки Глобального фонду, під час війни Україна продовжує надавати життєво необхідне лікування від ВІЛ та туберкульозу для понад 140 000 пацієнтів та ключові профілактичні послуги для 170 000 найбільш уразливих людей. Попереду у нас ще більше викликів із зруйнованою інфраструктурою, зростанням бідності та падінням ВВП в Україні. У контексті всіх викликів, які принесла війна, Україна в майбутньому потребує ще більшої підтримки для профілактики, діагностики та лікування.

“Ми також солідарні з громадами в інших частинах світу, які поділяють нашу боротьбу. Ми ведемо глобальну боротьбу з цими хворобами. Це час, коли нам потрібна підтримка країн, щоб підтримувати їхні глобальні інвестиції. Тому ми сподіваємося, що ви рішуче підтримаєте майбутнє Сьоме поповнення. Щоб мати змогу подолати невдачі та повернутися на правильний шлях, щоб покласти край епідеміям СНІДу, туберкульозу та малярії до 2030 року, Інвестиційний обґрунтування Глобального фонду для сьомого поповнення передбачає загальну суму щонайменше 18 мільярдів доларів США у 2023-2025 роках, а 30% збільшення від цілі фінансування на 2019 рік.”

Тому ми сподіваємось і просимо, що ви допоможете Глобальному фонду задовольнити ці потреби шляхом значного збільшення внесків на наступні три роки. Ціль у 18 мільярдів доларів США дозволить врятувати ще 20 мільйонів життів і повернути світ на шлях боротьби з ВІЛ, туберкульозом і малярією шляхом запобігання 450 мільйонів нових випадків захворювання та зміцнення систем охорони здоров’я.