19-21 вересня 2021 року у Вашингтоні за підтримки президента США Джо Байден відбудеться 7-ма конференція із підведення підсумків щодо поповнення фінансування програм Глобального фонду на найближчі 3 роки – 2023-2025.

Світ переживає важкі часи в ситуації нестабільності, кризи охорони здоров’я через COVID-19 та широкомаштабної війни росії проти України. Ті, хто є найбільш вразливими, стають ще більш уразливими, і це саме ті спільноти, з якими працюють програми Глобального фонду, Альянсу громадського здоров’я та інших неурядових організацій та державних структур по всьому світу.

«Перед обличчям катастрофічного впливу COVID-19 на боротьбу з ВІЛ, туберкульозом і малярією вибір суворий: ми або збільшуємо фінансування, або відмовляємося від надії остаточно перемогти ці епідемії до 2030 року», — сказав Пітер Сендс, виконавчий директор Глобального фонду: «Ми повинні збільшити підтримку країн для побудови більш стійких, сталих і інклюзивних систем охорони здоров’я. Це надзвичайно важливо для подолання ВІЛ, туберкульозу та малярії, перемоги над COVID-19 і захисту людей від майбутніх загроз інфекційних захворювань у всьому світі».

Завдяки 20-річному досвіду об’єднання світових лідерів, громад, громадянського суспільства, працівників охорони здоров’я та приватного сектору для боротьби з найсмертоноснішими у світі пандеміями, партнерство Глобального фонду має унікальні можливості для підтримки країн у боротьбі з ВІЛ, туберкульозом і малярією, зміцнення їхніх систем для здоров’я та підготовки до майбутніх пандемій.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, зазначив, що у ситуації сьогоднішніх викликів допомога людям повинна бути швидкою. Зокрема, війна росії в Україні принесла неабиякі випробування. 100 000 людей, що живуть з ВІЛ поїхали з територій, які безпосередньо постраждали від війни. В Україні 15 мільйонів внутрішньо переміщених осіб і біженців від війни. Прогнози ООН щодо ситуацій в Україні жахливі – до кінця року 9 з 10 українців зіткнуться з бідністю. ВВП впаде на 30%! Втрати для системи охорони здоров’я такі серйозні. Водночас війна продемонструвала, що в ситуації зруйнованої інфраструктури охорони здоров’я громадянське суспільство та громада є опорою для протидії ВІЛ.

“У багатьох складних ситуаціях, коли інші кажуть «ні», громадянське суспільство каже «так». Соціальні працівники, кейс-менеджери продовжують регулярні контакти з пацієнтами. Громадянське суспільство здійснило доставку АРТ, закуплену PEPFAR та Глобальним фондом. Наприклад, ми провели екстрену закупівлю ліків програми опіоїдної замісної терапії, а за допомогою наших гуманітарних мікроавтобусів Альянсу понад 1 мільйон таблеток було доставнлено у ті райони, куди державна логістична компанія відмовилася їхати через воєнні ризики. Та ми це зробили! Громадянське суспільство має неабияку стійкість та мотивацію. Будьмо швидкими та ефективними. Разом йдемо до перемоги!”  Та все, звісно, це стало можливим завдяки гнучкості донорів, які виділили оперативне фінансування для екстренної закупки. І без такої підтримки, без наявності необхідних ліків рятувати життя буде неможливо.

“У відповідь на нові виклики світу критично необхідне стійке фінансування програм з ВІЛ, ТБ, ЗПТ, ковід, підтримки ментального здоров’я, які підтримуює Глобальний фонд. Ми не можемо допустити, щоб до поширення трьох смертельних хвороб, додались нові глобальні проблеми. Тому ми проводимо інформаційну кампанію “Перемагаймо разом, борімося за те, що має значення!” від громадянської спільноти України та закликаємо глав держав-донорів збільшити свої внести до Глобального фонду на 30%, щоб повернути досягнутий прогрес і врятувати як мінімум 20 млн життів по всьому світу.”

Інформаційна кампанія включає серію історій представників спільнот про їх роль, роботу та результати яких вдається досягати завдяки підтримці національних програм Глобальним фондом в Україні. Хештеги інфокампанії: #FightForWhatCounts та #LetsWinTogether.

Зазначимо, що за 20 років після створення Глобального фонду партнерство врятувало 44 мільйони життів і на 40% скоротило кількість смертей від цих трьох хвороб. Але у звіті про результати Глобального фонду було виявлено, що значний прогрес було втрачено через пандемію COVID-19, а глобальні потреби в ресурсах зросли. Ось чому потреби Глобального фонду у фінансуванні для Шостого поповнення вищі, ніж у 2019 році.

Успішне поповнення дозволить партнерству:

  • Врятувати 20 мільйонів життів між 2024 і 2026 роками, знизивши рівень смертності на 64% від трьох хвороб до 2026 року порівняно з рівнями 2020 року.
  • Запобігти понад 450 мільйонам інфекцій або випадків, знизивши рівень захворюваності на 58% від трьох хвороб до 2026 року порівняно з рівнями 2020 року.
  • Зменшити кількість смертей від цих трьох захворювань до 950 000 у 2026 році з 2,4 мільйона у 2020 році та з 4 мільйонів у 2005 році.
  • Сприяти збільшенню внутрішніх інвестицій у розмірі до 59 мільярдів доларів США для подолання трьох хвороб і зміцнення систем охорони здоров’я за допомогою вимог щодо співфінансування та технічної допомоги у фінансуванні охорони здоров’я.
  • Посилити системи охорони здоров’я та готовності до пандемії, інвестувавши приблизно 6 мільярдів доларів США на підтримку медичних працівників; посилити лабораторії, діагностичні інструменти, управління ланцюгами поставок, інформаційні та фінансові системи; боротися зі стійкістю до антимікробних препаратів, включаючи стійкий до ліків туберкульоз; зміцнювати системи громад; і прискорити перехід до орієнтованих на пацієнта диференційованих моделей догляду.
  • Прибуток від інвестицій становить 1:31 з кожним доларом, інвестованим у боротьбу з трьома хворобами, що призводить до 31 долару США у вигоді для здоров’я та економічної прибутковості, що ще більше сприяє досягненню загальної програми ЦСР.