12-13 вересня відбувся тренінг із впровадження ін’єкційного каботегравіру тривалої дії (CAB-LA) в якості ДКП в Україні. Ця подія стала важливим кроком для покращення догляду за пацієнтами та зниження поширення ВІЛ-інфекції.

Україна є першої країною в Центральній та Східний Європі та Центральній Азії, яка отримала дану унікальну можливість для профілактики ВІЛ серед ключових груп населення за технічної підтримки PEPFAR та за сприяння Альянсу громадського здоров’я та Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Ольга Гвоздецька, в.о. Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, відкриваючи захід, зазначила, що це безпрецедентна можливість для України приєднатися до переліку країн, які отримали доступ до CAB-LA. «Нам потрібно тут і зараз відпрацювати те, що ми маємо, показати кращі практики впровадження і ще раз заявити, що Україна, незважаючи на те, в якому стані вона знаходиться, не зупиняється, не відступає, а навпаки, рухається вперед. Ми досить прогресивні і готові до інновацій, навіть в умовах воєнного стану”.

Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, поділився досвідом адвокації цієї можливості для України:

“Це справді визначний день. Протягом 2,5 років ми вели безліч переговорів і аргументували необхідність у CAB-LA, але часто чули у відповідь, що це не на часі. Проте, не втрачали мотивацію та йшли вперед. Отримавши відмову від топ-менеджменту фармацевтичних компаній, ми скористалися нашим останнім шансом – підтримкою PEPFAR та, спираючись на глобальну стратегію для впровадження інноваційних програм, досягли своєї мети”.
Аарон Бенкс, координатор PEPFAR в Україні, пригадав, що 7 місяців тому, коли до його команди звернулися представники громадянського суспільства та уряду з проханням пілотувати найсучаснішу або принаймні ін’єкційну форму доконтактної профілактики в розпал російської війни, він сприйняв цей виклик як фантастичну ідею. Проте зараз він переконався, що сьогоднішня історія – це історія про інновації в українській системі охорони здоров’я, і якщо Україна чогось і навчила світ, то це ніколи не сумніватися у відданості та силі! 

Зазначимо, що пілотний проєкт в Україні впроваджується Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві із Альянсом громадського здоров’я та ГО “Альянс.Глобал”. В рамках пілотного пілотного проєкту передбачається залучення 100 чоловіків, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ), в Києві та Львові протягом двох років. На відміну від таблетованої ДКП, яка вживається щоденно або «на вимогу», одну ін’єкцію каботегравіру буде достатньо робити один раз на два місяці. Перші клієнти отримають CAB LA вже в грудні цього року.

Під час тренінгу було висвітлено численні аспекти впровадження CAB-LA, включаючи його ефективність, протоколи впровадження, критерії включення та протипоказання, менеджмент клієнтів та алгоритми обстеження. Важливою складовою стало навчання фахівців з “команд впровадження” залученню та супроводу клієнтів, які отримують CAB-LA, а також обліку даних. Спікери, в свою чергу, поділилися найкращими практиками та глибокими знаннями: історією впровадження, нормативно-правовим підґрунтям, ключовими стандартами PEPFAR, міжнародним досвідом використання CAB-LA в якості ДКП, концепцією пілотного проекту, методикою залучення клієнтів до отримання терапії та менеджменту клієнтів, включаючи клініко-лабораторний моніторинг. Даний обмін досвідом був надзвичайно корисним та інформативним. 

“Це досягнення є важливим кроком у нашій роботі над забезпеченням якісного та компетентного догляду за нашими пацієнтами. Ми вдячні всім учасникам тренінгу за їхню важливу роботу та присвяченість цій справі і щиро дякуємо спікерам за їхні важливі внески в розвиток медичної практики в Україні”, – підсумували організатори тренінгу.

Додаткова інформація: https://prep.phc.org.ua