Попри війну та економічну кризу, українці продовжують привертати увагу світу до проблем у громадському здоров’ї, що були зумовлені COVID-19 та ще більш погіршила воєнна агресія рф в Україні. Нещодавно відомий український ВІЛ-активіст Антон Басенко із  European AIDS Treatment Group, виступив у Парламенті Данії із закликом посилити увагу до епідемії ВІЛ/СНІДу.  

“Данія провела у своїй країні фантастичну роботу для забезпечення людей, які живуть із ВІЛ або уразливі до нього, необхідними та якісними сервісами і лікуванням, а головне щодо нестигматизуючого і недискримінуючого ставлення до них і забезпечення їхніх прав та гендерної рівності. І багато років підтримує глобальну боротьбу з ВІЛ, роблячи суттєві внески до Глобального фонду. Робить це тому, що точно знає, за що варто боротися – за людське життя, – наголосив Антон Басенко. – Так, пандемія КОВІД знизила глобальний прогрес, а війна в моїй країні, в Україні, просто зараз, у центрі Європи, спричиняє додаткові ризики щодо поширення епідемії ВІЛ та туберкульозу. Але Глобальний фонд показав спроможність ефективного реагування навіть на такі надзвичайні ситуації та кризову підтримку спільнот. Саме тому я кажу #FightForWhatCounts і закликаю Данію збільшити свій внесок до Глобального фонду на 30%, бо життя того варте!”

Нагадаємо, у серпні понад 100 українських громадських організацій виступили з єдиним закликом до керівництва ЄС, зокрема Голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, збільшити фінансування Глобального фонду на 30% у зв’язку з пандемією COVID-19. Цей крок дасть змогу врятувати понад 20 мільйонів життів у всьому світі.

На підтримку відкритого листа українські активісти запустили міжнародний флешмоб під слоганом «Переможемо разом: #FightForWhatCounts”, який стартував у Львові (Україна) та завершиться у Брюсселі (Бельгія) на головній площі міста. Українська спільнота разом із міжнародними партнерами розгорне гігантський стяг України як символ солідарності та підтримки зусиль Глобального фонду в порятунку життів мільйонів людей по всьому світу. Організаторами цієї ініціативи виступили: МБФ “Альянс громадського здоров’я!”, Aidsfonds, The European AIDS Treatment Group та Global Health Advocates.