«У нас нічим вам віддячити, нічим навіть пригостити. А давайте ми вам хоч чаю гарячого заваримо!» І за десять хвилин серед похмурого холодного пейзажу села, яке пережило окупацію і тепер переживає одну зі своїх найважчих зим з’являються різнокольорові чашки і заварники, на обличчях засвічуються усмішки і може то від гарячого чаю, але стає тепліше.
Це село Шевченкове – один з пунктів чергового рейсу проєкту “MTP: Mobile Treatment Points” – зустрічає нашу команду.
Цього разу, окрім Щевченкового, маршрут пролягав Моначинівкою, Просянкою, Вишнівкою та Гусінкою – звільненими селами Куп’янського району Харківщини.
За кілька днів завдяки нашому проєктові майже півтори сотні людей змогли отримати консультацію лікаря і одразу ж взяти потрібні їм ліки. Ми привезли і роздали 300 домашніх аптечок з базовими медпрепаратами. В умовах, коли у селі медика нема вже багато місяців, а до найближчої аптеки добиратись десятки кілометрів – такі прості речі видаються дивом.
У прифронтових селах людям часто просто ніде купити звичайної побутової хімії, як то зубна паста, пральний порошок чи мило. Ми привезли понад сотню індивідуальних наборів із засобами гігієни, за які дякуємо ГО Волонтерська сотня\ NGO Volunteer hundred .
120 продуктових наборів забезпечать понад сотню родин найнеобхіднішим з їжі. А сто дітлахів відчують бодай маленьке свято із солодкими подарунками.
Ну й звичайно ж теплий одяг, щоб у люті морози люди, яким росіяни зруйнували чи пошкодили житло, залишили без електрики та опалення або змусили покинути власний дім і втекти до сусідніх сіл, відчули тепло і турботу. Ми дякуємо Help Ukraine.center у Хелмі за теплі речі, гігієну, медпрепарати та медичні засоби для лікарень.
У зимові холоди зігріватимуть домівки та пункти обігріву буржуйки від Ротарі в Україні / Rotary in Ukraine та Rotary Club Kyiv-Sophia (Ukraine).
Ті, в кого ми побували просили передати усім причетним величезну подяку. Люди з деокупованих територій, ті, хто бачив війну на своєму подвір’ї, у кого вона забрала звичне життя, якось особливо зворушливо вдячні за увагу і допомогу.
А ми точно знаємо, що не покинемо своїх. Що ми вистоїмо, якщо за спинами нашого війська вистоїть кожне найменше село, кожен двір і кожна родина. Для цього ми продовжуємо збирати допомогу і везти її тим, в кого нікого, окрім нас з вами нема.
Дякуємо нашим надійним партнерам: Міжнародний фонд “Відродження” та #ChristianAID за фінансову допомогу, #SAZ за частину аптечок та ліків для роботи клініки, Благотворительный Фонд “Благо” – Харьков – Kharkov Charitable Fund “Blago” за надану допомогу для організації рейсу.