11 січня 2023 року у Львові міжнародний благодійний фонд “Альянс громадського здоров’я” відкрив прихисток «Безпечне місце» для вимушених переселенців (ВПО).

Шелтер знаходиться в центрі міста за адресою вул. Соломії Крушельницької, 3, що дуже зручно для вирішення першочергових організаційних питань для людини, яка щойно прибула у місто.

Прихисток функціонує у форматі хостелу з усіма зручностями. У закладі працюють лише ВПО – люди, які як ніхто інший розуміють як підтримати, надаючи послуги «рівний-рівному».  Проживання та харчування безкоштовне, одночасно у шелтері може розміститися 21 людина. Він працюватиме як інформаційний хаб, надаючи  консультації юристів, психологів, соціальних працівників та за потреби спеціальні консультації лікарів для представників ключових спільнот, уразливих до ВІЛ, із залученням онлайн-платформи Help24.

«Прихисток – це дуже важлива справа, і не випадково ми назвали його «Безпечне місце», бо саме цього люди, які приїхали з окупованих територій, зони бойових дій, потребують найбільше. Цей заклад однозначно задає нові стандарти у розвитку шелтерів, і ми дуже сподіваємося, що він стане важливим місцем для наших гостей, які тут проживатимуть і незамінним досвідом, який ми будемо поширювати, відкриваючи прихистки і в інших містах у 2023 році», – сказав Андрій Клепіков, виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Шелтер вже прийняв перших переселенців

У шелтері вже проживають кілька родин. Жінка Яна і її донька Дар’я на початку повномаштабного вторгнення поїхали до Польщі. Згодом повернулися додому у Запоріжжя. Та лінія фронту дуже близько до їхньої домівки, обстріли посилювались і вони знову змушені були поїхати з дому, побоюючись за власне життя.

“Коли з Токмака летять ракети, то це дуже відчутно. На даний момент, Слава Богу, моя домівка ще стоїть. Але це дуже страшно”,— розказала Яна Павловська із Запоріжжя. У шелтері доступний високошвидкісний інтернет, що дозволяє їй продовжувати працювати віддалено. Вона вчителька історії, проводить уроки онлайн для своїх учнів прямо із шелтера.

За офіційними даними загалом війська рф атакували цивільні об’єкти у 60 разів частіше, ніж військові. Найбільше від обстрілів потерпає інфраструктура прифронтових міст.

Українці допомагають українцям відновити зруйноване росією життя

Через агресію росії мільйони українців втратили дах над головою. У результаті чисельних ракетних обстрілів, кількість заявок про відшкодування житла через Дію наблизилася до 300 тисяч. За попередніми підрахунками аналітиків, на які спирається  Міністерство розвитку громад і територій, понад 2,4 мільйона українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі станом на початок 4-кварталу 2022 року.

За даними Центру протидії дезінформації при РНБО тільки на 6 місяць великої війни понад 3,5 мільйона осіб втратили власне житло. Особливо ситуація загострилася з приходом холодів і початком активних обстрілів енергетичної системи, відповідно, потреба в тимчасовому проживанні стає все більш актуальною.

«Львівський шелтер – це пілотний проект, за допомогою якого буде створено загальні рекомендації щодо стандартів та правил надання подібних послуг в Україні», – розповідає Анна Горкун, куратор напрямку шелтерів у МБФ «Альянс громадського здоров’я». – Родзинкою даного прихистку є підтримка та створення робочих місць для ВПО і надання послуг рівний рівному. Всі співробітники шелтеру – люди, які переїхали до Львова у зв’язку з війною, вони дуже добре розуміють і психологію проживаючих гостей, і як надати підтримку, розділити біль, страждання іншої людини, як розмовляти з нею однією мовою. Це дуже важливо».

Зазначимо, що у 2022 році Львів став одним із найбільших центрів прийому внутрішньо переміщених осіб (ВПО). За даними Управління соціального захисту Львівської міської ради за 2022 рік час через місто пройшло більше 5 мільйонів людей. Приблизно 200 тисяч залишилися проживати у Львові. У офіційних реєстрах статусу внутрішньо переміщених осіб у громаді набуло лиш трохи більше 109,5 тисяч українців.

Команда Альянсу громадського здоров’я, спираючись на досвід підтримки 25 шелтерів по Україні та роботи пілотного львівського шелтеру, має на меті розробити базові рекомендації щодо організації подібних просторів та сформувати перелік базових послуг для ВПО. Документ буде опубліковано у відкритому доступі ресурсного центру  https://aph.org.ua та скористатись ним зможуть всі зацікавлені.

На відкритті шелтеру діти переселенців створили власні будиночки мрії

Відкриття прихистку пройшло у теплій, та по-домашньому затишній атмосфері. Для дітей із різних куточків України, які зараз проживають у Львові, було організовано майстер-клас по створенню «будиночку мрії» з імбирних пряників. І коли всі пряники вже були готові, на відкриття шелтеру завітав місцевий вертеп.

Всі учасники вертепу – це діти, які живуть у містечку для переселенців на території Львову. Завдяки ініціативі громадської діячки, мистецтвознавиці Катерини Кіт сьогодні гості шелтеру мали змогу подивитися виставу, дуже актуалізовану під сучасні події України та заспівати колядки разом.

«Для більшості внутрішньо переміщених українців саме Львів та Львівська область стали тимчасовим місцем прихистку, куди частіше приїздять переселенці зі всієї України, рятуючись від війни. Так, Львівщина розміщує людей по об’єктах соціальної інфраструктури, але їх не вистачає в потрібній кількості. Тому, для нашого міста відкриття нового прихистку є дуже важливою допомогою в розміщенні переселенців на тимчасове проживання, де вони можуть відпочити і отримати психологічну, юридичну та іншу підтримку», – розповіла Катерина Кіт, громадський діяч та мистецтвознавець.

Своєрідною візуалізацією гостинності міста Лева, яке зараз прийняло тисячі українців, стали наліпки гостей та працівників шелтеру, де зазначалося місто чи населений пункт звідки вони вимушені були переїхати.

В межах однієї країни – ми всі вдома!

Підтримали відкриття шелтеру представники місцевої влади.

Христина Замула, Голова Львівської районної адміністрації: «Я дуже хочу вам подякувати за ініціативу – це насправді дуже великий досвід, і актуальність такі проекти і такі речі не втрачають. Я бажаю, щоб люди, які тут будуть проживати, відчували себе не як вдома, а дома! І щоб ми розуміли, що в межах однієї країни – ми всі вдома! Дякую вам за гарну ініціативу».

Іван Мовчан, Радник міського голови: «Ми маємо велике щастя жити в державі, де живуть найсміливіші люди. Минулого року Львів отримав звання «Львів – місто безпечне для дітей». На міжнародному конкурсі, який відбувся у столиці Албанії, Львів здобув статус молодіжної столиці Європи 2025 року. І відкриття прихистку «Безпечне місце» є дуже символічним, саме для Львова і дай Бог щоб завдяки ЗСУ, ми стали безпечною країною».

Мар’яна Служинська, Директор Львівського обласного центру громадського здоров’я: «Я особисто і наш Центр громадського здоров’я у м. Львові  має великий досвід співпраці з «Альянсом громадського здоров’я». Я в черговий раз схиляю голову, на скільки людяна ця організація, на скільки ви гнучкі до умов, які так швидко змінюються і на скільки доречні та вчасні є ваші ініціативи. Відкриття прихистку зараз є дуже потрібним в умовно безпечному Львові. Я бажаю вам успіху, розширення, щоб це «Безпечне місце» було не тільки тут, а щоб таких безпечних місць було багато і у скорому майбутньому – вся наша країна була безпечною».

Контакти прихистку «Безпечне місце»:

Адреса: м. Львів, вул. Соломії Крушельницької, 3 (навпроти парку Івана Франка) 4й поверх. Щоб мати можливість тимчасово проживати у шелтері необхідно заповнити форму за посиланням: https://bit.ly/3ivXQdI

Соціальні мережі: Інстаграм, фейсбук.

Додаткова інформація про МБФ “Альянс громадського здоров’я”:

Відкриття прихистку «Безпечне місце» здійснюється при координації МБФ «Альянс громадського здоров’я» в рамках проекту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення», що реалізується за фінансової підтримки Disasters Emergency Committee (DEC) (Комітет з надзвичайних ситуацій, Великобританія). Реалізація проєкту, метою якого є підтримка спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних та медичних потреб й гідного життя у кризових умовах, здійснюється за технічної підтримки Christian Aid.

Альянс громадського здоров’я має 22-річний досвід реалізації програм доступу та підтримки стійкості лікування по програмах з ВІЛ/ТБ. З початку війни будо запущено ряд ініціатив та програм: почав свою роботу Гуманітарний конвой, яким було перевезено понад 1 млн тон важливих вантажів, запущено міжнародну програму екстреної підтримки HelpNow HUB для українців, які змушені були виїхати за кордон. Більше інформації про роботу у часи війни у Ситуаційних звітах.

Фотогалерея з відкриття прихистку