У 2022 році Молдова стала однією з країн, які не просто прийняли, а й надали потужну підтримку українцям: які рятувались від війни. Наприкінці лютого в країні було оперативно розгорнуто програми гуманітарної, соціальної, медичної, психологічної, інтеграційної допомоги.
Партнери Альянсу громадського здоров’я з громадської асоціації “Позитивна Ініціатива”, спільно з Національною програмою з ВІЛ, ТБ в Республіці Молдова та іншими партнерами в країні запустили спеціальну програму для підтримки українців, які потребували продовження лікування ВІЛ, туберкульозу, гепатиту з лікування, профілактики та тестування на ВІЛ і COVID-19, з гуманітарної підтримки, а також було організовано сервіси з психологічної підтримки. Команда регіонального проєкту #SoS_2.0 оперативно відреагувала, перерозподілила і направила екстрені ресурси на підтримку роботи #HelpNowHub Молдова на 3 місяці до кінця червня 2022 року. Сьогодні хаб продовжує свою роботу за підтримки національної програми та інших донорів.

“Альянс громадського здоров’я – один із перших донорів, які вже в перші дні початку широкомасштабної війни росії проти України, який залучив у Молдову фінансові ресурси для підтримки необхідних нових програм, коли вони екстрено були потрібні. – сказала Іна Вуткарьов, координаторка по роботі з біженцями ГА “Позитивна Ініціатива”. – З перших днів до нас почали звертатися українці, і тоді ми просто почали працювати, не розуміючи, що буде далі і, як довго ще це триватиме. Так на самому початку з’явився #HelpNowHub Молдова для екстреного реагування в перші місяці війни. Сьогодні це вже багатофункціональний сервіс по роботі з біженцями “Позитивної Ініціативи”, який ми організували у відповідь на потреби та розширили партнерство всередині країни. Ми допомагатимемо доти, доки люди потребуватимуть нашої допомоги”.

16-18 лютого 2023 року експерти Альянсу громадського здоров’я відвідали Кишинів, щоб спільно з партнерами з Молдови обговорити результати співпраці з підтримки біженців з України та нові виклики. Відбулася серія зустрічей із партнерами з “Позитивної Ініціативи”: з менеджментом, кейс-менеджерами та соціальними працівниками, психологами, а також делегація відвідала 2 центри для біженців, де на власні очі мала змогу ознайомитися з процесом надання сервісів та поспілкуватися з українцями, які наразі мешкають у цих центрах.

Також у рамках візиту Євген Кушнір, старший програмний менеджер Альянсу громадського здоров’я зустрівся з віце-мером Кишинева пані Анжелою Кутасевич. Вони обговорили програми муніципальної підтримки біженців з України та прогрес Fast-track міста Кишинева в реалізації муніципальної програми з ВІЛ на 2022-2025 щодо досягнення цілей 95-95-95 в елімінації СНІДу.

“Підтримка Молдовою українців безцінна з перших днів широкомасштабної кривавої і жорстокої військової агресії pосії проти України і всього цивілізованого світу. Я радий, що навесні минулого року, ми оперативно знайшли можливість підтримати роботe “Позитивної Ініціативи” по створенню #HelpNowHub Молдова для надання спеціалізованої допомоги представникам ключових груп в контексті ВІЛ. їх сім’ям та близьким, – сказав Євген Кушнір. – Сьогодні це вже багатофункціональний хаб, який продовжує робити свою важливу системну роботу. Ми дуже вдячні всім партнерам з Молдови за все, що вони робили, роблять і будуть робити. Молдова вже багато років є нашим стратегічним партнером у протидії епідемії ВІЛ/СНІДу на рівні регіону СЄЦА, і ми й надалі продовжимо спільну роботу.”

Зазначимо, що 3-місячний емердженсі проєкт підтримки роботи #HelpNowHub у Молдові для українських біженців із ключових груп включав надання доступу до таких сервісів:

  • психологічної, соціальної та гуманітарної підтримки;
  • надання сприяння щодо безперервності АРТ, ЗПТ, лікування туберкульозу та гепатитів;
  • доступу до тестування на ВІЛ, COVID-19, сифіліс і гепатит, а також до послуг зі зменшення шкоди.

За квітень-червень 2022 року в Молдові 795 осіб пройшли тестування на ВІЛ, сифіліс і гепатит. 161 українець отримав АРВ-терапію, 11 – терапію з лікування туберкульозу, 21 – опіоїдно-замісну терапію, 340 осіб скористалися послугами зменшення шкоди.