3 травня 2022 року відбулося віртуальне засідання Регіонального комітету співпраці з прискореного реагування на туберкульоз, ВІЛ та вірусні гепатити (RCC-THV) Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Зокрема, було обговорено забезпечення безперервності та доступу до послуг з туберкульозу, ВІЛ та вірусних гепатитів в Україні та за її межами для людей, які постраждали внаслідок війни у країні. Також на засіданні пройшла дискусія щодо потреб, викликів та підходів до забезпечення доступу та безперервності допомоги людям, які живуть з ВІЛ, туберкульозом та ВГ в Україні та в країнах перебування.

Д-р Сергій Філіпович, директор SoS_Project в Альянсі громадського здоров’я, розповів на засіданні про роль регіонального проєкта #SoS_project, важливість регіональної координації та ефективної взаємодії ключових партнерів в регіоні.

Військова агресія Росії проти України змусила людей покинути свої домівки в пошуках безпеки, захисту та допомоги. Ми працюємо #завждинапередовій і розуміємо потреби людей, які потребують життєво необхідних сервісів, тому швидко адаптували свою роботу по всій Україні, запровадивши нові необхідні соціальні, гуманітарні та медичні послуги, – сказав д-р Філіпович. – І одним з найперших наших кроків було впровадження з 1 березня координаційного сервісу #HelpNow для українців, що потребували інформації щодо того, де і як в країні прибуття отримати життєво необхідні ліки та сервіси, психологічну підтримку. Швидкий запуск сервісу став можливий завдяки широкій регіональній координації та співпраці з понад 30-ма партнерськими організаціями та десятками експертів. Окремо хочу зазначити координацію на етапі впровадження з Центром громадського здоров’я МОЗ України, який висловив готовність сприяти інформуванню лікарів за кордоном та пацієнтів, в разі необхідності, щодо їх попереднього лікування та обстежень, а також налагодженню контактів з партнерськими клініками із найближчих країн Європи, які готові були приймати Українців безкоштовно .»

Швидкому розповсюдженню інформації про сервіс сприяла його актуальність потребам українців, які шукали цю інформацію, а «сарафанне радіо» за перші 2 тижні існування сервісу зібрало біля 300 запитів на допомогу. На сьогодні вже майже 1000 людей звернулись до сервісу за інформацією, де отримати необхідні ліки для лікування ВІЛ, ТБ, гепатиту та наркозалежності із 35 країн світу.

Як зазначив д-р Філіпович, маленький сервіс дав старт створенню стратегічної програми підтримки українців закордоном, яка фокусно сформувала платформу додаткової соціальної, гуманітарної та координаційної підтримки у Молдові, Польщі та Німеччині. І це також стало можливим за підтримки Глобального фонду та партнерів у кожній з країн.

Зазначимо, що з 24 лютого 2022 року, коли почалася війна, понад п’ять мільйонів біженців з України перетнули кордони в сусідні країни ЄС, Молдову та інші країни. Багато інших були змушені переїхати всередину країни. Системи охорони здоров’я в Україні та приймаючих країнах зазнали труднощів, оскільки вони намагаються реагувати на внутрішньо переміщених осіб та біженців. Україна наполегливо працює, щоб адаптувати свою діяльність у цей час надзвичайних негараздів, щоб забезпечити стабільність та безперервність послуг, у тому числі подолати ризики нестачі та організувати доставку ліків у регіони, що постраждали від конфлікту.

Більшість приймаючих країн прийняли рішення про тимчасовий захист, щоб поширити свої медичні та соціальні послуги на біженців з України, забезпечивши доступ до профілактики, діагностики, лікування та догляду. Це не обов’язково означає, що люди, уражені туберкульозом, ВІЛ та ВГ, мають доступ до тих самих режимів лікування та моделей обслуговування, які вони використовували в Україні, через існуючі відмінності в тягарі захворювання, моделях догляду та виборах лікування. У багатьох країнах ЄС вже існували прогалини в доступі до деяких ліків від туберкульозу та ВІЛ, які були доступні в Україні. Приймаючі країни працюють над тим, щоб догляд, включаючи скринінг і тестування, надавався таким чином, щоб постраждалі люди не зазнавали дискримінації та стигматизації.

Довідково:

*RCC-THV підтримує досягнення цілі 3.3* Європейського регіону ВООЗ зі сталого розвитку (ЦУР) – припинення епідемій ВІЛ та туберкульозу до 2030 року та боротьбу з гепатитом – та забезпечення загального охоплення трьома захворюваннями охорони здоров’я. У межах свого мандату RCC-THV сприяє обміну інформацією та залученню національних та міжнародних партнерів, включаючи громадянське суспільство та громадські організації, у профілактиці, діагностиці, лікуванні та лікуванні туберкульозу, ВІЛ та ВГ. Для досягнення ЦУР 3.3 до 2030 року в Європейському регіоні ВООЗ життєво важливо досягти цілей припинення туберкульозу та СНІДу, ліквідації ВГ та досягнення цілей ІПСШ.

Ознайомитись з презентацією