15 травня об 11.00 у Берліні (Німеччина) пройде акція, присвячена Всесвітньому Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

В рамках заходу біженці з ВІЛ із України, які внаслідок російської агресії вимушено залишили свою країну, організують квілт-меморіал, де згадають людей померлих від СНІДу. Ціллю заходу є привернення уваги до потреб та проблем, із якими українці з ВІЛ щодня стикаються у Німеччині.

У рамках акції запланована хода, яка розпочнеться біля Бранденбурзьких Воріт і завершиться перед російським посольством у Берліні. “Ми хочемо вшанувати пам’ять загиблих та привернути увагу до постраждалих від військової агресії росії в Україні, через яку українці з ВІЛ були змушені покинути Батьківщину, та зіткнулися з проблемою забезпечення своїх базових потреб”, – зазначають організатори.

Зазначимо, що саме 15 травня 2003 року Верховна Рада України в офіційному зверненні до українського народу визнала Голодомор актом геноциду. В цей день організатори акції згадають також людей, загиблих у 30-х роках ХХ століття від штучно створеного Радянською владою голоду в Україні, внаслідок якого померли мільйони українців. Проблема голоду в теперішній ситуації, у зв’язку з розв’язаною Росією війною, знову стала актуальною не тільки для України, а й для всього світу.

В акції візьмуть участь:

  • Сергій Філіппович – директор SoS_project, МБФ “Альянс громадського здоров’я”
  • Володимир Жовтяк – один із лідерів Об’єднання біженців, які живуть із ВІЛ, з України в Німеччині, співголова Союзу Східної Європи та центральної Азії для ЛЖВС
  • Роман Ледков – представник Berlun e-V., активіст з Росії, який захищає права людей, які живуть з ВІЛ та людей, які мають досвід вживання наркотиків, які вимушено переміщуються зі Східної Європи.
  • Василіса Сутушко – лідерка «Підлітки України»,  TEENS Ukraine
  • А також представники Berliner AIDS-Hilfe

Акція організована  Об’єднанням ВІЛ+  біженців України  в Німеччині, спільно із  BerLUN e-V., за підтримки Berliner AIDS-Hilfe, МБФ «Альянс громадського здоров`я», Східноєвропейського та Центральноазійського обєднання ЛЖВ, Trans-Atlantic Medical Relief Foundation Inc.

У рамках заходу запланована прес-конференція з організаторами заходу та учасниками акції.

Акція розпочнеться 15 травня о 11.00 годині біля Бранденбурзьких Воріт та завершиться перед російським посольством.

Захід відбудеться за фінансової підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» та проєкту Help Now Germany, в рамках #SoS_project 2.0

Таймінг акції:

11:00 – 11:25 розгортання пам’ятних полотен Квілт.

11:25 – 11:35 вступне слово організаторів акції.

11:35 – 11:36 хвилина мовчання на згадку про загиблих

11:40 – 12:00 похід від Бранденбурзьких Воріт до посольства РФ

12:00 – 12:15 запалення пам’ятних свічок

12:15 – 12:25 слово організаторам акції

12:25 – 12:26  хвилина мовчання на згадку про загиблих воїнів України

12:30 – 12:45 підхід до преси

Контактна особа:  Інна Гаврилова, gavrylova@aph.org.ua