Представники громадянського суспільства та громадських мереж Східної Європи та Центральної Азії звернулися з відкритим листом

щодо реакції ВООЗ на війну РФ проти України. Вони вимагають від Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я визнати російську агресію як таку, що загрожує громадському здоров’ю, правам людини та демократичним цінностям в Україні та в усьому світі, а також закликають генерального директора ВООЗ д-ра Тедроса Гебреїсуса відвідати Україну найближчими днями.
“Заяви ВООЗ та інших міжнародних агенцій слід уважно розглядати в контексті війни дезінформації, яку Росія веде, щоб дискредитувати Україну, брешучи світу, що українці є нацистами, – йдеться у листі. – Важливо, що апелювання до принципів правосуддя, справедливості та рівності мають призвести до активізації відповідей в Україні, зокрема щодо ключових груп населення, і до прийняття більшої кількості біженців з України, а також обгрунтує активніші заходи протистояння російській агресії проти цієї мирної нації”.
Автори листа очікують, що ВООЗ, відповідно до її мандату, зробить більше для підготовки національної реакції охорони здоров’я на військові дії на Донбасі. Відповіді мають бути незалежними від внесків Російської Федерації чи інших держав-членів у ВООЗ.
“Ми, регіональні та глобальні спеціалісти з охорони здоров’я, а також активісти громади та громадянського суспільства, закликаємо ВОЗ зробити рішучу заяву щодо України, з чіткими повідомленнями щодо громадського здоров’я та сміливим планом підтримки людей у потребі та пом’якшення людських страждань від ескалацій військової діяльності Росії на сході України та на Донбасі зокрема!”
Як наголошують автори звернення, найближчими днями очікується загострення війни в східних та південних областях України, а в країні досі не вистачає лікарів, ліків та основного медичного обладнання
“Україна не готова самостійно підтримувати життя людей на Сході України без пришвидшеного збільшення міжнародної допомоги в усіх ключових сферах, – кажуть вони. – Ми поважаємо технічну підтримку, надану регіональними та країновими офісами ВООЗ, які наполегливо працюють над підтримкою реагування на гуманітарну кризу в Україні, але потребують подальших дій провідних світових діячів громадського здоров’я, щоб заохочувати більше підтримки та пом’якшити очікувані жертви.”

Текст листа