В Міжнародний день боротьби зі СНІДом д-ра Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров‘я, відвідав Ірландію з офіційним візитом для обміну досвідом у протидії ВІЛ/СНІДу.

В програмі візиту, що тривав 1-2 грудня 2022 року було проведено серію зустрічей та виступів, на яких д-р Клепіков розказав про незламну боротьбу українців проти терористичної агресії росії в Україні, про величезні втрати медичної інфраструктури, про інновації і зміни у підходах до роботи команди Альянсу громадського здоров’я з початку широкомасштабної війни в Україні, які внесла команда Альянсу.

Програму офіційного візиту до Ірландії було розпочато із зустрічі у Посольстві України в Ірландії.

На зустрічі із пані Ларисою Герасько, Послом України в Ірландії, були обговорені труднощі, з якими стикаються українці в Ірландії, в контексті доступу до медичних послуг та отримання лікування.

Андрій Клепіков розповів пані Послу про роботу міжнародного хабу HelpNow, який доромагає українцям з доступом до лікування ВІЛ, координуючи запити від укоаїнських пацієнтів в більше ніж 35 країн світу. В Ірландії хаб співпрацює із місцевою орнанізацією HIV Ireland (https://www.hivireland.ie). За весь час роботи хабу третина від всіх запитів щодо лікування в Ірландії надійшли із Дубліну.

Також в рамках зустрічі було обговорено напрямки посилення інформаційного поля та фокуси для найбільш ефективної трансляції інформації щодо ситуації на фронті громадського здоров’я, а також авторитетні медіа та можливі канали організації для залучення додаткових коштів.

Зазначимо, що Альянс громадського здоров’я за підтримки більше 100 неурядових організацій з усього світу ініціював та організував екстренний запуск міжнародного координаційного хаб HelpNow. Хаб почав свою роботу вже 1 березня 2022 року у відповідь на кризу, яку сприяинило широкомасштабне вторгнення росії в Україну.

Офіційний сайт забу із перелеком всіх сервісів –  https://helpnow.aph.org.ua. Наразі надано підтримку щодо лікування та/або інших критично важливих послуг на новому місці в 13 000 випадків.

Наступною стала офіційна зустріч із сенаторами та головою Joint Committeeon Foreign Affairs Defence

Андрій Клепіков, Чарльз Фланаган, голова Комітету та сенатори Джерард Краувелл, Джо О’Райлі обговорили гострі питання для українців сьогодні, в контексті впливу повномасштабного російського вторгнення на людей, що живуть із хронічними хворобами, і щодня борються за своє життя. Окремо були обговорені питання міграції, гуманітарні проблеми, проблеми у доступі до сервісів підтримки та лікування, а також наслідки, які весь світ бачить вже зараз на деокуповвних територіях.

Окремо було піднято питання холодного сезону та шляхи допомоги, надання підтримки українцям, які потребують її в гуманітарному, медичному та консультаційному контекстах.

Пан Чарльз Фланаган висловив захоплення мужністю українського громадянського суспільства, та підкреслив, що зустрічі і інформація, яку представив Андрій Клепіков, допомагають тримати тему підтримки України «at the top of agenda».

Лекція для студентів про незламність українців

Також виконавчий директор Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health, провів лекцію для студентів Trinity College Dublin.

На лекції Андрій Клепіков, розповів про війну в Україні її вплив на роботу громадських організацій та які виклики вони героїчно долають аби надавати допомогу людям, які живуть з хронічними хворобами.

Студентам також було представлено загальну ситуацію по виявленню та лікуванню ВІЛ, а також про роботу міжнародного хабу HelpNow, який допомагає українцям з доступом до лікування ВІЛ, координуючи запити від українських пацієнтів в більше ніж 35 країн світу.

Альянс громадського здоров’я висловлює щиру вдячність партнерам Irish Aid та Global Health Network за організацію офіційного візиту, та подякувати кожному за виявлений інтерес до проблем в Україні через повномасштабне вторгнення росії та постійну підтримку українців по всьому світу.