В Міжнародний день боротьби зі СНІДом Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я, виступив спікером щорічного заходу The Irish Aid Annual Professor Father Michael Kelly Lecture – 2022, ініційованої The Global Health Network.

Відкрив зустріч Колм Брофі, міністр Ірландії з розвитку та діаспори за кордоном. Основними спікерами цьогорічної зустрічі стали: Андрій Клепіков, виконавчий директор, Альянс громадської охорони здоров’я, Україна та  Фунгай Мурау, MCIM, Массачусетс, незалежний консультант (ВІЛ), Велика Британія. До участі у обговоренні долучились: Ерік Агудело, засновник Play Learn Develop та волонтер, MPower; Майкл Гаффі, генеральний директор Відділу співробітництва з метою розвитку та Африки (ірландська допомога), DFAD; Роббі Лолор, активіст, співзасновник Access to Medicines Ireland; модерував захід   телеведучий, журналіст і активіст, Діл Вікремасінгхе.

У своїй промові Андрій Клепіков розповів про ситуацію від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, та про те, що несе в собі нищівна сила війни для українців, особливо для представників ключових груп населення, та роботи громадських організацій під час війни.
“Ця війна демонструє, що ті люди, які є вразливими у звичайному житті, стали набагато вразливішими під час війни. Війна не приносить нічого доброго, лише страждання та погіршення ситуації.”
Понад 260 000 людей в Україні живуть з ВІЛ, та 59 000 людей отримують антиретровірусну терапію в районах, що безпосередньо постраждали від війни.
За деякими оцінками, 1% всього населення є носіями вірусу, що є одним з найвищих показників поширеності у світі за межами Африки.
“Я приїхав сюди, до Дубліну, щоб поділитися своїм унікальним досвідом підтримки програм з ВІЛ та туберкульозу в умовах війни. Для мене це можливість безпосередньо поділитися викликами, а також успіхами, які ми маємо у вирішенні цієї проблеми в Україні під час війни.”, – зазначив Андрій.
Попри те, що Альянс громадського здоров’я продовжує надавати послуги на територіях за межами безпосередньої зони бойових дій – по той бік лінії розмежування, Андрій зазначив, що в результаті обстрілів загинуло багато пацієнтів і навіть гуманітарні працівники були вбиті російськими військами.
“Це велика проблема, тому що коли я розмовляв також з однією з наших клієнток, якій поставили діагноз ВІЛ всього за 10 днів до початку війни, вона сказала: “Я не знаю, що мене вб’є раніше – ВІЛ чи російські ракети”, – додав він.
Андрій Клепіков зазначив, що міжнародна допомога допомогла мобілізувати ресурси, які дозволили Альянсу громадського здоров’я запровадити нові методи надання допомоги. Це включає в себе великі поставки медикаментів міжнародними організаціями. Коли нормальна логістика була зруйнована, військові благодійні та громадські організації почали безпосередньо доставляти ліки пацієнтам.
У міру загострення кризи доставка ліків перейшла з мікроавтобусів на велосипеди, які, незважаючи на загрозу з боку російських військ, розвозять ліки вулицями міст і селищ. Також було створено систему мобільних клінік.
“Ми в Україні цінуємо ірландський народ, тому що знаємо, що вони прийняли тут майже 70 тисяч біженців. І з деякими з них, які є хворими на ВІЛ, ми досі підтримуємо контакт, навіть з України. Вони не залишені на самоті. Ми дуже цінуємо підтримку, яку Ірландія надає Україні в таких складних обставинах”, – підсумував він.
Більше про виступ і візит в матеріалі thejournal.ie 
Більше фото заходу за посиланням: https://bit.ly/3BFuzDL
Виступ відбувся в рамках офіційного візиту Андрія Клепікова до Ірландії в відвідав, що тривав 1-2 грудня 2022 року.