1 грудня 2022 року відрізняється від будь-якого іншого Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

В Україні ми підбиваємо підсумки протидії ВІЛ-інфекції під час війни росії проти України. Ці 9 місяців війни спричинили найбільше переміщення населення в Європі з часів Другої світової війни – 15 мільйонів українців залишили свої домівки як внутрішньо переміщені особи (ВПО) або біженці; понад 1000 українських медичних закладів було зруйновано або пошкоджено, близько 20% території України окуповано російськими окупантами, які скоюють воєнні злочини проти цивільного населення, обмежують доступ до основних послуг та лікування, катують та вбивають людей, які живуть з ВІЛ та туберкульозом.

З перших днів війни Альянс громадського здоров’я співпрацює з українськими та міднародними громадськими та неурядовими організаціями, медичними установами, урядовими організаціями та Міністерством охорони здоров’я з метою забезпечення сталої відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції.

“Це новий звіт напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом не лише підсумовує величезні виклики за майже 300 днів війни, але й надає деякі дані та уроки, отримані для підтримки та прискорення відповіді на епідемію ВІЛ. В той час, як з таким пошкодженням енергетичного сектору та щоденними відключеннями електроенергії життя стає все складнішим, ми продовжуємо працювати над вирішенням як медичних, так і гуманітарних потреб”, – зазначив Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я. – “Дякую всім партнерам за вжеінадану підтримку, дякую, що продовжуєте підтримувати Україну, дякую, що інвестуєте в громади та громадянське суспільство. Зазначу лише кілька найяскравіших моментів, Кожна 2-га людина з новим діагнозом ВІЛ під час війни була виявлена та протестована, в рамках проектів Альянсу громадського здоров’я. 84% нових клієнтів ДКП були перенаправлені Альянсом та його партнерами-виконавцями. В умовах, коли лікарні були зруйновані ракетами та обстрілами, 40 мобільних бригад швидкої допомоги продовжують надавати необхідні послуги.

У цих ситуаційних звітах звіті ми ділимося основними моментами, що базуються на унікальному досвіді Альянсу та його партнерівСитуаційний звіт, а також Cпеціальне коротке відео, будь ласка, дивіться за посиланням нижче:

Звіт: