З 29 червня по 2 липня в Порту, Португалія, відбувся семінар спільноти практиків STEP-UP. Протягом вихідних 22 ВІЛ-активісти взяли участь у комплексній програмі, спрямованій на поглиблення знань та навичок, необхідних для адвокації кращих практик у сфері ВІЛ-інфекції. Це також була нагода поділитися своїм досвідом та поспілкуватися на особистому рівні з активістами з усієї Європи та Центральної Азії.

У перший день учасників привітав фасилітатор семінару Джуліан Хоуз. На вступному тренінгу було розглянуто зв’язок між ВІЛ та основними правами людини, а також продемонстровано, чому адвокація цих прав вимагає застосування міжсекторального підходу. Після спільного обіду відбулася сесія з аналізу конкретних прикладів реалізації адвокації, яку провів Христос Красідіс, що надало учасникам можливість розширити свою адвокаційну діяльність на національному та міжнародному рівнях. Це була нагода для учасників дізнатися про практичні інструменти для створення соціальної мобілізації, а також час для роздумів про свій особистий шлях.

Бути людиною, яка живе з ВІЛ, бути матір’ю, бути соціальним працівником – це речі, без яких моя діяльність не була б такою ж.

каже Жоанна (Португалія), учасниця воркшопу, підкреслюючи, як інтерсекціональність сформувала їхній активізм.

Другий день став знаковим для проекту, оскільки міні-гранти STEP-UP отримали 8 випускників MOOC. Дар’я (Киргизька Республіка), Овсеп (Вірменія), Іванна (Хорватія), Наталя (Казахстан), Наталя (Україна), Павло (Польща), Тетяна (Білорусь) та Зоір (Таджикистан) представили свої проекти групі, окресливши кроки, які вони будуть робити для їх реалізації. Павло пояснив, що грант дозволить розширити їхній тестовий проект у Польщі набагато більше, ніж вони сподівалися, і дасть змогу їхній організації охопити набагато більше людей.

Як активіст – і тому що це дуже важливо – я б просував свій проект, незважаючи ні на що, але мати кошти і підтримку для його фактичної реалізації має величезне значення.

пояснив Павло.

Семінар продовжився тренінгом з програмного менеджменту, бюджетної адвокації та фандрейзингу, який провели Ольга Денисюк та Сергій Дмитрієв. Ці сесії були зосереджені на наданні учасникам конкретного інструментарію для управління своїми проектами та впливу на потоки фінансування. Роздумуючи над своїм досвідом, Ендрю (Ісландія) ділиться наступним

Через COVID моя організація втратила значну частину свого фінансування через скорочення урядом. Відтоді я боюся говорити про фінансування, але тепер я з радістю повернуся і поділюся тим, чого навчилася. Приємно знаходити іскру там, де ти її не очікував.

Важливо, що навчальний процес продовжується поза межами конференц-зали, під час дружніх посиденьок за кавою та вечерею. Окрім навчання, вихідні – це простір для активістів, де вони можуть поспілкуватися зі своїми колегами і разом зробити крок вперед. Андреа (Румунія) підсумовує цю думку, роблячи висновок, що

Найбільше, що я винесла з цих вихідних, – це люди, які надихнули мене своєю пристрастю та силою, яку вони мають, щоб відстоювати свої інтереси, незалежно від їхнього статусу.

Рікардо Фернандес, голова EATG, завершив вихідні з обнадійливим закликом до дії

Ці вихідні стали важливим місцем навчання для нас, тих, хто відстоює права людини та наші громади. Я сподіваюся, що ми зможемо використати цей досвід у наших майбутніх викликах, тому що нам ще так багато треба зробити, і зробити це разом.

Незважаючи на те, що семінар завершився, STEP-UP MOOC продовжує бути доступним онлайн англійською та російською мовами для активістів, щоб поглибити свої знання про адвокацію в сфері ВІЛ та розширити масштаби своєї роботи. Дізнайтеся, як зареєструватися на STEP-UP MOOC та слідкувати за його перебігом тут.