Завдяки новому підходу у роботі з громадами, у людей з’явилася можливість ініціювати вирішення їхніх першочергових потреб за рахунок донорського фінансування

Майже півтора року в Україні триває повномасштабна війна. Згідно з офіційними даними, в перші 12 місяців понад 15 мільйонів українців змушені були покинути свої домівки як внутрішньо переміщені особи (ВПО) або біженці, що стало найбільшим переміщенням населення в Європі з часів Другої світової війни. Ці цифри — доказ безпрецедентної гуманітарної кризи, з якою зіткнулася Україна, що докладає неймовірних зусиль, захищаючи свій суверенітет та демократичні цінності.

Від самого початку війни значна кількість волонтерських та місцевих релігійних ініціатив відреагували на гуманітарну кризу, спричинену російською військовою агресією. У липні 2022 року Альянс громадського здоров’я, за підтримки Christian Aid, розпочав пілотне впровадження в Україні програми реагування на кризу, участь в якому беруть люди, які постраждали від воєнної агресії. Такий підхід передбачає залучення ініціативних груп спільнот та громад до участі у конкурсі міні-грантів задля ефективного згуртування та вирішення нагальних гуманітарних потреб і підтримки життєво-важливих ініціатив. Діяльність проводиться в рамках реалізації проєкту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення», результатом якого є надання гуманітарної та соціальної допомоги, медичного, психологічного та юридичного консультування.

Громадські ініціативи підтримуються мікрогрантами
«Завдяки впровадженню проєкту «Рукавичка – тепла і безпечна ночівля на блокпості поліції для нужденних» нам вдалося дообладнати 7 блокпостів поліції та створити пункти ночівлі людей, які оснащені генераторами, обігрівачами, розкладачками, столами, лавками, автоматами для гарячих напоїв та стільцями для комфортного перебування. Це дало змогу допомогти понад сотні людей, які виїхали з окупації і не мали житла, а також тим, які через відсутність світла, електроенергії та теплопостачання не мали умов ночівлі вдома», – діляться результатами роботи в ГО «Мелітопольська волонтерська група «ПАТРІОТ», яка брала участь у конкурсі міні-грантів та виграла фінансування для облаштування семи «Пунктів Незламності», які функціонують цілодобово і є безкоштовними для тимчасового перебування.

У період з липня 2022 року по травень 2023 року було підтримано 203 громадські групи у 20 областях країни, надавши 203 мікрогранти на загальну суму понад 415 000 фунтів стерлінгів, які охопили понад 41769 людей. Даний підхід зосереджується на природній креативності та можливостях громад/спільнот, які постраждали від кризи, щоб заохочувати і підтримувати їх у визначенні та реалізації ініціатив, які покращують їхній безпосередній добробут, вчасно допомагають усувати першопричини кризи, зміцнюють довгострокову стійкість, прискорюючи соціальну згуртованість.

Ініціативна група села Застугна, що на Київщині, завдяки участі у конкурсі міні-грантів змогла облаштувати меблями та інвентарем приміщення для проведення різноманітних дитячих гуртків, майстер-класів, створення простору для навчання дітей. Також, в обладнаному приміщенні відкрито медичний кабінет, де мешканці можуть отримати безкоштовні медичні послуги. «Наша ініціативна група піклується про благоустрій села, постійно складає списки потреб, виявляє нові проблеми, що необхідно вирішити, ставить перед собою амбіційні цілі. Ми дуже раді, що в такий складний для країни час є проєкти соціального спрямування, які допомагають покращити життя малозахищених верств населення», – говорить Тетяна Пасічник, староста с. Застугна.

Нещодавнє оцінювання в режимі реального часу, проведене міжнародною релігійною організацією ACT Alliance, показало, що даний підхід із залученням людей та ініціативних груп є найкращою практикою для підтримки та підсилення планів локалізації гуманітарної допомоги в Україні.

Люди акцентують увагу на першочергових потребах

Лише ті люди, які постраждали від кризи, мають чітке уявлення про ресурси, труднощі й можливості власної громади. Згідно з результатами конкурсу міні-грантів, ініціативні групи громад найчастіше вказували відсутність або нехватку фінансуванням таких сфер, як: будівництво комунальних бомбосховищ; ремонт автомобілів для евакуації; підготовку будинків для людей похилого віку до зими; реконструкцію водонапірних веж; встановлення дров’яних печей у будинках для людей похилого віку та школах; обладнання дитячих ігрових майданчиків та створення безпечного простору для дітей; виділення та облаштування приміщення для прання білизни для ВПО; закупівлю обладнання для кухні в притулку для переселенців, де вони могли б готувати їжу самостійно та інше. «Ми провели дослідження стану харчування в різних соціальних групах та визначили проблемні аспекти, такі як недостатня кількість свіжих овочів та фруктів, недоступність здорової їжі з економічних причин та інше, – розповіли працівники БФ «Відродження». – Результатом цього стало забезпечення, в короткостроковій перспективі, якісним та здоровим харчуванням 40 ВПО, а в довгостроковій перспективі створення для них комфортних умов для проживання в шелтерах та «безпечних місцях», з можливістю самостійного приготування їжі.

 

Потреба в електрогенераторах стала наслідком російських ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури України і, наразі, питання в необхідності їх придбання залишається досить актуальним, оскільки війна продовжується і щодня є нові руйнування. Громадською організацією «ПроЛайф Україна» було закуплено та передано електрогенератори та талони на паливо для роботи генераторів Бучацькому комбінату комунальних підприємств, завдяки чому вдалося забезпечити водонапірні башти електроенергією задля безперебійної подачі води на територіях, де проживає близько 2000 людей, 500 з яких є ВПО. Також, завдяки участі у конкурсі мінігрантів, Конотопська міська територіальна громада отримала гібридну сонячну електростанцію потужністю 5кВт для забезпечення потреб Центру підтримки ВПО, де проживає майже 3 500 тис. людей. Завдяки цьому вдалося посилити спроможність громади, як відповідь на кризу з електропостачанням, шляхом створення місця «енергетичної безпеки», що є важливим для мешканців, оскільки дає можливість відчувати себе більш захищеним та зменшує моральну напругу.

Ще одним яскравим прикладом забезпечення нагальних потреб населення, включаючи ВПО стало створення простору для дітей з особливими освітніми потребами, де протягом року 120 дітей безкоштовно отримали психолого-корекційні послуги. «Психолого-корекційна допомога потрібна не тільки дітям з особливими освітніми потребами, а й тим дітям, які пережили стресові ситуації. До числа таких дітей належать більшість дітей-переселенців, які приїхали у Вінницю з окупованих територій або із зон бойових дій», – зазначили у Психологічному Центрі «FIDES». За отримані кошти було придбано необхідне обладнання та дидактичний матеріал, а також створено належні умови для безкоштовних занять з дітками. Лише протягом трьох місяців було проведено 40 групових і 60 індивідуальних занять.

За час діяльності проєкту ми змогли переконатися, що мікрогранти дають змогу громадським групам швидко задовольняти нагальні для них потреби і використовувати можливості у своїх громадах. Всі ідеї щодо реалізації тих чи інших ініціатив надходять виключно від громад чи окремих осіб, що підтверджує індивідуальність та важливість даного підходу. Ми стали свідками незліченної кількості прикладів стихійних місцевих заходів, спрямованих на подолання наслідків війни в Україні. Настав час активно підтримувати людей, які інтуїтивно працюють над задоволенням потреб громади в цілому.

Розмірковуючи про те, як громадянське суспільство зміцнилося за останній рік, Альянс повідомив, що це був хороший старт, але ще багато роботи попереду. Значна частина цієї роботи полягає у створенні простору, можливостей, структур та забезпеченні доступності ресурсів, які б дозволили місцевим дієвим особам, зокрема, громадським групам та місцевим організаціям, діяти відповідно до своїх ідей.

Додатково:

Альянс громадського здоров’я реалізує проєкт «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення» за фінансової підтримки Disasters Emergency Committee (Комітет з надзвичайних ситуацій, Великобританія) та за технічної підтримки Благодійної організації Christian Aid. Основною метою діяльності є підтримка спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних та медичних потреб й гідного життя у кризових умовах.