8 червня 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Політичну декларацію з ВІЛ/СНІДу: прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ і припинення епідемії СПІДу до 2013 року.

Важливим моментом є те, що декларація включає програми зменшення шкоди як одних з ключових напрямів профілактики ВІЛ і вказує на недостатність охоплення представників уразливих груп: «П. 43. Ми відзначаємо, що деякі країни і регіони домоглися значного прогресу в розширенні масштабів здійснюваних заходів відповідно до … програм зменшення ризику і шкоди для здоров’я …, але при цьому відзначаємо також відсутність на глобальному рівні прогресу в справі скорочення масштабів передачі ВІЛ серед осіб, що вживають наркотики, включаючи, насамперед, осіб, які вживають наркотики шляхом ін’єкцій, звертаємо увагу на недостатнє охоплення таких програм і програм лікування наркотичної залежності, що дозволяють поліпшити дотримання режиму медикаментозного лікування ВІЛ, передбаченого національними програмами, а також на маргіналізацію і дискримінацію осіб, які вживають наркотики, у вигляді обмежувальних законів, особливо щодо осіб, які вживають наркотики шляхом ін’єкцій, що ускладнює доступ таких осіб до послуг, пов’язаних з ВІЛ, в зв’язку з цим розглядаємо можливість забезпечення доступу до таких заходів, в тому числі в рамках лікування та інформаційно-роз’яснювальної роботи, в тюрмах та інших місцях позбавлення волі …, і з стурбованістю відзначаємо, що стигматизація і дискримінація за гендерною і віковою ознаками нерідко служать додатковими бар’єрами для доступу до послуг жінок і молодих людей, які вживають наркотики, особливо тих, хто вживає наркотики шляхом ін’єкцій»

Цей важливий політичний акт відбувся в рамках Зустрічі високого рівня з питань боротьби зі СНІДом, яка проходить в Генеральній Асамблеї ООН 8 – 10 червня 2016 р.

Мета даної Зустрічі – звернути увагу світової громадськості на важливість прискорення заходів для вирішення проблем СНІДу протягом наступних п’яти років.

В роботі Зустрічі беруть участь Виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков та старший фахівець з програмної діяльності Антон Басенко, який також представляє Спеціальну робочу группу зацікавлених сторін з підготовки Зустрічі.

147 червня Андрій Клепіков робив презентацію на сателітному заході «Дії щодо подолання крайньої бідності і нерівності в контексті викорінення СНІДу: рішення проблем ВІЛ, злиднів і нерівності в міських умовах». Засідання проходило під спільним головуванням Чарльза Кінга, президента і виконавчого директора, Housing Works, Дебори Біркс, Глобального координатора США зі СНІДу і Луїса Луреса, заступника виконавчого директора ЮНЕЙДС. Місто Київ було обрано в якості майданчика для демонстраційного проекту для підходу Fast-track cities. Мер міста Віталій Кличко продемонстрував свою тверду прихильність цьому підходу.

Альянс громадської охорони здоров’я за сприяння міжнародних донорів, надає суттєву підтримку боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції та туберкульозу в Києві. Андрій Клепіков представив перспективи громадянського суспільства зробити Київ містом прискореного просування ініціативи прискорених дій у великих містах. На тій же сесії Ольга Гвоздецька представила роботу Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, та її співпрацю з мерією Києва.

8 червня Андрій Клепіков взяв участь у сесії «Подолання смертності від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ: час діяти» . Загальною її метою є активізація активізувати зусиль для досягнення подолання смертності від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ, шляхом твердої політичної волі, сильної

Засідання проходило під головуванням Еріка Гусбі, Спеціального посла ООН з ТБ і викликало великий інтерес. На зустрічі виступали міністри охорони здоров’я Південної Африки, Нігерії, міністр закордонних справ Ефіомії, також керівники міжнародних організацій – Марк Дайбл з Глобального фонду, Аріель Паблос-Мендес з USAID, Лучіка Дітіу з Партнерства «Зупинити туберкульоз», Дебора Біркс, Глобального координатора США зі СНІДу, Мішель Казачкін, Спеціальний посол Генерального секретаря зі СНІДу в регіоні СЄЦА.
Андрій Клепіков в своїх коментарях підкреслив важливість узгодження питань відповіді на епідемії ВІЛ та туберкульозу, особливо в просуванні нових ініціатив, таких як підхід Fast-track cities: “Ми не можемо дозволити собі бути швидким на у відповіді на ВІЛ і повільними у питаннях реагування на проблеми ТБ”.