З 23 по 28 травня у Женеві (Швейцарія) проходила 69щорічна сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка є вищим органом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та приймає стратегічні рішення на міжнародному рівні. Під час сесії представники всіх країн-членів ВООЗ прийняли стратегії з ключових питань у сфері охорони здоров’я, зокрема, щодо інфекційних захворювань: ВІЛ, вірусних гепатитів, інфекцій, що передаються статевим шляхом та інших соціально небезпечних хвороб (http://www.who.int/mediacentre/events/2016/wha69/ru/).

Під час цьогорічної сесії було прийнято першу Глобальну стратегію з подолання вірусних гепатитів до 2030 року. Проект стратегії розроблявся за участі представників різних країн, враховуючи кращі практики та національні моделі подолання вірусних гепатитів. Якщо держави-виконавці зможуть забезпечити її реалізацію, це допоможе врятувати понад 7 мільйонів життів. Для України це означатиме прийняття досить амбітних цілей щодо елімінації вірусних гепатитів В і С до кінця 2030 року, які включають в тому числі 90% діагностованих випадків хронічного вірусного гепатиту С і 80% людей охоплених лікуванням вірусного гепатиту С. Важливо також відзначити вакцинацію від гепатиту В – охоплення до 2030 повинно скласти 90%, включаючи вакцинацію новонароджених.

У роботі Стратегічного та технічного комітету з вірусних гепатитів при ВООЗ, який займався розробкою Глобальної стратегії, взяла участь старший менеджер програм з вірусних гепатитів Альянсу громадського здоров’я Людмила Майстат. Приємно усвідомлювати, що для розробки стратегії використано і досвід імплементації Альянсом програми лікування представників уразливих груп, яка вже понад рік з високою ефективністю (92%) впроваджується в Україні.