ПОЛІТИЧНА ДЕКЛАРАЦІЯ ВИВОДИТЬ НАС НА НАСТУПНИЙ РІВЕНЬ ПОДОЛАННЯ СНІДУ.

На Зустрічі високого рівня з питань боротьби за СНІДом Україна, спільно з майже 200-ма іншими країнами, прийняла «Політичну Декларацію з ВІЛ/СНІДу: прискореними темпами до активізації боротьби з ВІЛ і припинення епідемії СПІДу до 2013 року”. В офіційній українській делегації Альянс громадського здоров’я (Альянс), представлений в офіційній українській делегації Андрієм Клепіковим, приєднується до схвалення Декларації.

Декларація ставить амбітні цілі для Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА), і Україна, зокрема, у найближчі місяці має визначити власну мету в рамках більш широких регіональних цілей до 2020 року: скорочення числа нових випадків інфікування в регіоні СЄЦА на 75% (до 44 000) і збільшення кількості людей, що отримують лікування до 1,4 млн.

Декларація не стосується будь-якої конкретної країни, але насправді відображає і успішний український досвід, визнаючи, що «деякі країни і регіони домоглися значного прогресу в розширенні масштабів здійснюваних заходів відповідно до програм зменшення ризику і шкоди для здоров’я». Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський у своєму виступі також виділив досвід України у роботі серед ключових уразливих груп населення і, зокрема, людей, що вживають ін’єкційні наркотики, яка здійснюється у партнерстві уряду і громадянського суспільства. Він підкреслив величезний прогрес, який Україна досягла розширенні масштабів опіоїдної замісної терапії.

В Політичній Декларації держави-члени ООН підкреслили незмінну важливість комплексного підходу до боротьби зі СНІДом, туберкульозом, гепатитами В і С, включаючи наступні глобальні цілі:

• Скорочення кількості смертей спричинених ко-інфекцією туберкульозу та СНІДу на 75% до 2020 року.

• Охоплення лікуванням від туберкульозу 90% всіх людей, які його потребують, в тому числі 90% представників груп підвищеного ризику, і досягти до 2020 року, принаймні, 90% ефективності лікування.

• Скорочення до 2020 року кількості нових випадків хронічного вірусного гепатиту В і С на 30%.

• До 2020 року забезпечити лікуванням 3 мільйони осіб з хронічним гепатитом С.

Політична Декларація конкретно перераховує «спеціальні профілактичні заходи, включаючи інформаційно-роз’яснювальну роботу з допомогою традиційних і соціальних мереж, і механізмів під керівництвом представників тієї ж соціальної групи, програми поширення чоловічих і жіночих презервативів, добровільне медичне чоловіче обрізання, так само як і програми замісної терапії, забезпечення шприцами та голками для ін’єкцій, доконтактну профілактику для людей, які знаходяться у зоні підвищеного ризику інфікування ВІЛ, антиретровірусну терапію та інші відповідні заходи». Вона обіцяє «активізувати зусилля щодо досягнення мети всеосяжної профілактики, програм лікування, догляду та підтримки, які допоможуть значно скоротити кількість нових випадків інфікування, збільшити тривалість і підвищити якість життя, сприяти заохоченню, захисту і дотримання прав, і гідності всіх людей, які хворі на ВІЛ та СНІД, людям, які знаходяться у зоні ризику і членів їх родин».

Тим не менш, важливо відзначити, що схвалення Декларації на основі консенсусу, стало можливим лише завдяки певним компромісам. З одного боку, ми раді, що спроба послабити формулювання певних положень декларації з ініціативи Російської Федерації, яка втрутилася в переговорний процес на його заключній стадії, не була підтримана іншими країнами і відхилена. З іншого боку, ми розчаровані, що Політична Декларація недостатньо описує і розглядає епідемію ВІЛ-інфекції серед ключових груп населення, в тому числі людей, що вживають ін’єкційні наркотики, секс-працівників, чоловіків, що мають статеві контакти з чоловіками, і транссексуалів. На етапі формування політичних напрямів відповіді на епідемію СНІДу у найближчі роки, важливо бути чесним і кришталево чистим у формування глобальній дорожньої карти. Маючи це на увазі, паралельно з прийняттям офіційної Політичної Декларації була прийнята «Декларація громадянського суспільства та спільнот щодо подолання ВІЛ: Права людини на першому місці». Альянс громадського здоров’я був однією з перших організацій, які схвалили її. Спільно ми закликаємо до критичних 10 кроків, необхідних, щоб зробити «кінець СНІДу» реальністю!

Політична Декларація зі ВІЛ/СНІДу відкриває новий погляд на шляхи подолання епідемії. Декларація громадянського суспільства та спільнот допомагає подивитись на процес подолання епідемії ВІЛ/СНІДу ширше, її положення мають бути враховані при реалізації положень Політичної Декларації з ВІЛ/СНІД.