У квітні 2016 Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) випустила оновлені рекомендації зі скринінгу, догляду та лікуванню осіб з хронічним гепатитом С.

Перші рекомендації вийшли у 2014 році. За цей час з’явилися новітні препарати прямої противірусної дії (ПППД), застосування яких дозволяє покращити ефективність лікування до 90% і вище, звести до мінімуму появу побічних ефектів та скоротити тривалість курсу лікування.

В оновленій версії рекомендацій схеми лікування із застосуванням пегінтерферону та рибавірину поступилися схемам з новим поколінням препаратів прямої противірусної дії (з урахуванням специфіки деяких груп пацієнтів). Телапревір та боцепревір, та їх комбінації з пегінтерфероном, та рибавірином більше не рекомендовані для лікування хронічного гепатиту С.

Від Альянсу громадського здоров’я, участь у розробці рекомендацій 2014 року та оновленої версії взяла старший менеджер програм з вірусних гепатитів Людмила Майстат, яка входить до складу Стратегічного та технічного комітету з вірусних гепатитів при ВООЗ.

Планується регулярно оновлювати рекомендації з урахуванням появи нових препаратів та схем їх застосування.

З текстом полісі-брифу можна ознайомитись за посиланням