У Міністерстві охорони здоров’я України 21.04.2016 р. відбулась робоча зустріч всіх зацікавлених сторін, що беруть участь в розробці національної програми боротьби з туберкульозом. Програмою робочої зустрічі було передбачено обговорення розвитку системи амбулаторного лікування хворих на туберкульоз в Україні.

У нараді взяли участь: директор Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Осташко С.І., представники Бюро ВООЗ в Україні, голова комісії з припинення ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» Нізова Н.М., менеджери міжнародних проектів у сфері боротьби з туберкульозом USAID, PATH, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Abt Associates, представники протитуберкульозних служб Донецької, Вінницької, Полтавської, Сумської, Дніпропетровської областей, м. Києва, в яких впроваджуються пілотні моделі амбулаторного лікування хворих на туберкульоз, представники Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського, а також представники громадської організації Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

З привітанням до учасників наради виступили: директор Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Осташко С.І., директор Департаменту лікування, закупівель та управління поставками МБФ «Альянс громадського здоров’я» С.А. Філіппович, медичний радник з ТБ, МЛС-ТБ, ТБ / ВІЛ Європейського офісу Бюро ВООЗ в Україні А. Славуцький. Кожен з виступаючих підкреслив важливість об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін для підготовки якісної національної програми.

Учасники наради обговорили концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я в Україні і попередні результати програми по розробці нової системи фінансування протитуберкульозної служби.

Менеджером проектів з адвокації ТБ Ю. Чорною, МБФ «Альянс громадського здоров’я», були представлені цілі та завдання Регіонального проекту

«Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (TB-REP)

Керівник неурядової організації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» В. Руденко, ознайомив усіх учасників наради з цілями адвокаційної стратегії по впровадженню амбулаторних моделей лікування ТБ в Україні, в рамках Регіонального проекту TB-REP

Представниками протитуберкульозних служб в пілотних областях України були представлені результати впровадження моделей амбулаторного лікування хворих на туберкульоз, основні кроки, бар’єри та пропозиції щодо їх подолання.

Учасники наради висловили розуміння в необхідності інституалізації досвіду кращих практик та відображення їх у загальнонаціональній цільовій соціальній програмі боротьби з туберкульозом на 2017-2021 рр.

28
Презентація проекту TB-REP на національному рівні.

29
Обговорення досвіду впровадження амбулаторних моделей лікування туберкульозу в регіонах