28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитами

Альянс громадського здоров’я (Альянс) продовжує боротьбу з вірусними гепатитами і традиційно приєднується до відзначення Всесвітнього дня боротьби з гепатитами. Адже ризик інфікування вірусними гепатитами в умовах війни та кризи зростає в рази, оскільки вірус гепатиту передається через кров. Травми і контакти з неперевіреною кров’ю, поранення та сексуальне насильство, на жаль, стали реальністю і загрозою – як для військових, так і цивільних. Саме тому у військовий час особливої актуальності набуває первинне тестування на гепатити.

Альянс залишається на передовій, приймає нові виклики і не зупиняється на місці –
тестування почали проводити наші мобільні пункти лікування, які працюють у найбільш важкодоступних населених пунктах деокупованих районів Харківської
та Херсонської областей, тестуванням охоплені також внутрішньо переміщені особи у більш безпечних регіонах України. Нові пункти лікування вірусного гепатиту С (ВГС) відкрились в Дніпропетровській, Київській, Львівській. З 2022 року Альянс розпочав успішно лікувати ВГС серед людей, які хворіють на туберкульоз.


Від початку повномасштабного вторгнення в рамках програм з профілактики ВІЛ Альянсу проведено 108 671 експрес-тестувань на ВГС, майже вдвічі більше, ніж у 2021 році (більшість з них – серед представників уразливих до ВІЛ груп, зокрема наркозалежних людей), з яких 37% виявились позитивними! З 12 600 тестувань на вірусний гепатит В – 2,5% мали позитивний результат. З 24 лютого 2022 року Альянс надав доступ до діагностики та лікування ВГС більше 3 300 людям, які живуть з ВІЛ та туберкульозом та їхнім партнерам, тобто кожному шостому від усіх охоплених лікуванням на національному рівні. Прихильність до лікування залишилася вкрай високою – 98%, адже кожний пацієнт в ході лікування та 12 тижнів після супроводжувався працівниками неурядових організацій. Альянс робить все можливе, аби забезпечити безперервність лікування для пацієнтів-вимушених тимчасових переселенців в Україні чи за кордоном.

Найважливішу роль в організації тестування, діагностики та лікування ВГС виконують наші партнерські неурядові організації. Саме вони тестують, надають інформаційну та соціальну підтримку представникам ключових груп, перенаправляють на діагностику та лікування ВГС, консультують, супроводжують лікування, формують прихильність до нього, проводять велику освітню роботу тощо. Всього ж, починаючи з 2015 року, в рамках програми Альянсу з лікування ВГС, понад 12 тис. осіб з числа найбільш уразливих груп отримали доступ до діагностики та лікування ВГС. Це люди, які живуть з ВІЛ, наркозалежні, чоловіки, які мають секс з чоловіками та секс-працівниці. 99% це наркозалежні люди, які мають коінфекцію ВІЛ/ВГС або ТБ/ВГС, а також їхні партнери.

Вірусні гепатити завжди залишаються серед пріоритетів нашої діяльності!


ЦЬОГО РОКУ ТЕМА ІНФОРМАЦІЙНОЇ КАМПАНІЇ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ У ВСЬОМУ СВІТІ

«ОДНЕ ЖИТТЯ. ОДНА ПЕЧІНКА»

Цей слоган – про відповідальність та увагу до свого здоров’я, що вкрай важливо у часи війни. Адже гепатити часто руйнують печінку непомітно.


Сьогодні, 28 липня 2023 року Альянс разом з Всесвітньою організацією охорони здоров’я закликає наших співгромадян до наступних важливих дій:
1. Проконсультуватись у лікаря, як захистити себе від гепатиту.
2. Регулярно проходити тестування – воно доступне та безоплатне.
3. У випадку виявлення позитивного результату пройти діагностику, лікування сучасними препаратами прямої противірусної дії. В Україні ліки доступні, безоплатне лікування забезпечується державою.
4. Пройти вакцинацію від гепатиту В.