10 серпня 2023 року з 11:30 до 13:00 (EEST, UTC+3) відбудеться онлайн презентація полісі-брифу за темою “Механізми зниження цін на АРВ-препарати у країнах Східної Європи та Центральної Азії” для уваги представників зацікавлених сторін з країн регіону СЄЦА та Балкан.

Попередня реєстрація на захід: https://goo.su/Mzc5lN

У нашому регіоні поширення ВІЛ є одним із найбільш швидкозростаючих у світі. Число нових ВІЛ-інфекцій та смертей від СНІДу швидше збільшується, ніж зменшується. Основним методом лікування ВІЛ і ключем до контролю епідемії ВІЛ у всьому світі є антиретровірусна терапія (АРТ).

Генеричні версії антиретровірусних препаратів (АРВ) та підтримка міжнародних донорів у їх закупівлі означають, що вони широко доступні за відносно низькою ціною. Однак країни СЄЦА продовжують платити за це лікування більше, ніж інші регіони, що частково пояснюється корупцією в уряді, складними процесами закупівель, обмеженою конкуренцією і перешкодами у сфері інтелектуальної власності та торгівлі.

В умовах скорочення донорських фондів багато країн з низьким і середнім рівнем доходу в СЄЦА змушені шукати альтернативи для закупівлі АРВ-препаратів і боротьби з ВІЛ-епідемією. У зв’язку з цим зниження цін на АРТ відіграє вирішальну роль. На заході буде презентовано звіт дослідників The Economist Impact, які вивчили питання ціноутворення та зібрали в єдиний гайд інформацію про механізми зниження цін на антиретровірусні препарати у Східній Європі та Центральній Азії.
Програма заходу

11.30 – 11.35   Вітальне слово, введення у вебінар
                            Модератор: Тетяна Дешко, Альянс громадського здоров’я
11.35 – 11.50   Презентація аналітичної записки щодо АРВ-препаратів. Механізми зниження цін на АРВ-препарати в країнах СЄЦА
                            Ааніса Ханзада, The Economist,
11.50 – 12.05   Роль МПП у зниженні цін на АРВ-препарати
                          Естебан Буррон, Медичний патентний пул/Medicines Patent Pool
12.05 – 12.20  Тенденції зниження цін на АРВ-препарати: 2019-2021 рр. порівняно з 2022 р.
                            Сергій Дмитрієв, HAC
12.20 – 12.35   Участь ГФ у зниженні цін на АРВ-препарати в країнах СЄЦА
                             Ганна Болоховець, Глобальний фонд
12.35 – 12.55   Запитання та відповіді, дискусія
                             Модератор: Тетяна Дешко, Альянс громадського здоров’я
12.55 – 13.00  Заключне слово

Реєстрація: https://goo.su/Mzc5lN

Зазначимо, що в даному звіті на прикладі п’яти країн СЄЦА, які перебувають в умовах зміни фінансування, розглядаються ініціативи та рішення щодо зниження цін на АРТ:

1. Підвищення прозорості цін на АРТ: Національні уряди мають публікувати інформацію щодо цін та закупівель, щоб забезпечити ефективне ціноутворення та запобігти корупції.
2. громадські дії: Організації громадянського суспільства, очолювані людьми, які живуть з ВІЛ, і групи, що захищають бюджетні інтереси, відіграють важливу роль у забезпеченні доступності АРВ-препаратів у країнах СЄЦА. Публічні кампанії, розкриття цін на ліки, боротьба з патентами і переговори з виробниками є деякими з методів, що застосовуються організаціями громадянського суспільства для досягнення доступності лікування.
3 Національні закупівлі: У деяких країнах СЄЦА були створені національні агентства із закупівель замість використання донорських коштів. Для забезпечення доступності АРВ-препаратів і міжнародної конкурентоспроможності ці агенції потребують політичної волі, прозорого національного законодавства, конкуренції генериків і постійної роботи із захисту інтересів громадянського суспільства.
4. Конкуренція генериків: Важливою стратегією зниження середньої ціни АРТ на людину є поява на ринку великої кількості генеричних препаратів. Робота організацій громадянського суспільства, гнучкі можливості, передбачені правами інтелектуальної власності (TRIPS) та іншими національними законами, які регулюють

Звіт доступний на сайті economist.com