Україна на шляху виконання зобов’язань щодо забезпечення фінансування замісної підтримувальної терапії!

 

Днями Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів України  нарешті затвердили спільний наказ «Про внесення зміни до паспорта бюджетної програми на 2016 рік» №1128/888, завдяки чому вперше  передбачено виділення   бюджетних коштів  (13 млн. грн.)  на закупівлю метадону для  лікування 7300 пацієнтів замісної підтримувальної  терапії (ЗПТ) , що є науково-обґрунтованим ефективним засобом профілактики епідемії ВІЛ/СНІД та лікування наркозалежності в Україні.

Нагадаємо, що  відповідно до Загальнодержавної програми протидії ВІЛ/СНІД на 2014-2018 роки,  лікування ЗПТ, у т.ч. за бюджетні кошти, цього року мало б отримувати 16,2 тис. пацієнтів, проте, саме через відсутність державного фінансування та  жорсткі регуляції обігу підконтрольних медпрепаратів фактична кількість пацієнтів сьогодні складає всього 8900 осіб.

Під час узгодження та затвердження нового паспорту бюджетної програми не обійшлося без неприємних курйозів. Так, в переліку показників нового паспорту бюджетної ї  програми зазначено, що  лікування ЗПТ за бюджетний кошт мають  отримувати лише «хворі на ВІЛ-інфекцію/СНІД»,  хоча сьогодні лише 40%  (3,3 тис.) пацієнтів, що приймають  метадон,   відповідають цьому критерію. Ми щиро сподіваємося, що МОЗ України  оперативно виправить цю  технічну помилку і жодним чином не буде дискримінаційно обмежувати у доступі до лікування ЗПТ решту  4 тис.  пацієнтів без відповідного статусу.

28 жовтня вступив у дію  Наказ МОЗ України  № 1011 від  29.09.2016  «Про затвердження Методики розрахунку потреби у препаратах замісної підтримувальної терапії для лікування осіб, хворих на психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання опіоїдів», завдяки якому  будуть розраховуватися реальні потреби у ЗПТ для майбутньої закупівлі за бюджетні кошти.  Методика базується рекомендаціях  на підрахунках, які використовуються Альянсом громадського здоров’я для закупівель метадону для потреб ЗПТ в рамках програми, що підтримується Глобальним фондом.

Варто зазначити, що  необхідного запасу препаратів ЗПТ, закуплених Альянсом за кошти Глобального Фонду, має вистачити щонайменше до кінця першого кварталу 2017 року!

Нагадаємо, що 22 серпня 2016 року Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (Глобальний Фонд) надіслав на ім’я гуманітарного Віце-Прем’єр-міністра України Павла Розенка офіційного листа в якому йшлося про реальну загрозу втрати Україною безповоротної фінансової допомоги у розмірі 27 млн. доларів (15% від загального розміру гранту у 134 млн доларів) у разі невиконання Урядом своїх попередніх зобов’язань від 2015 року щодо забезпечення фінансування програм замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Під час подальших візитів офіційних представників Глобального Фонду в Україну керівники  Уряду  та МОЗ України запевнили їх у дотриманні своїх  попередніх зобов’язань!