Лідери спільнот та неурядових організацій із 35 країн під час зустрічі «Фінансування ВІЛ сервісів та адвокації  в країнах із середнім рівнем доходу: розробка Плану дій», яка відбулась нещодавно в Амстердамі, закликали уряди країн та міжнародних донорів до виконання своїх зобов’язань у фінансуванні програм з ВІЛ та ТБ у країнах із середнім рівнем доходу.

Учасники зустрічі обурені скороченням фінансування програм на 1,1 млрд дол. США у 2015 році. Класифікація Світового банку щодо країн за певним рівнем доходу використовується Глобальним фондом та іншими донорами і базується на спрощеній та приблизній оцінці доходу на душу населення. На переконання експертів, цей показник не підходить для оцінки потреби у послугах з охорони здоров’я. У країнах із «середнім рівнем доходу» проживає найбільший відсоток людей, що живуть у бідності, та більшість людей з ВІЛ та ТБ.

Наслідки припинення фінансування особливо відчутні у багатьох країнах, в яких вже відбувся перехід на державне фінансування. Наприклад, після завершення фінансування програм зменшення шкоди Глобальним Фондом у Румунії у 2010  відсоток нових випадків інфікування ВІЛ внаслідок ін’єкційного вживання наркотиків збільшився з 4,2%  до 49,2% у 2013 році.

Від України звернення до урядів та міжнародних донорів підтримав Альянс громадського здоров’я.

Ознайомитись з детальним текстом звернення учасників зустрічі можна за посиланням.

Підтримати звернення можна надіславши відповідний лист на адресу mics-transitions@dgroups.org