21 травня в Запоріжжі Альянс громадського здоров’я (Альянс) спільно із Запорізьким відділенням Мережі ЛЖВ, провели тренінг «Національна поліція, зменшення шкоди та права людини» для співробітників регіонального підрозділу Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України на базі Головного Управління Нацполіції в Запорізькій області (обслуговує Дніпропетровську та Запорізьку області).

Альянс у партнерстві з міжнародною мережею «Поліція та ВІЛ» (LEAHN) продовжує проводити освітні заходи для підвищення рівня обізнаності працівників поліції щодо необхідності дотримання прав учасників програм зменшення шкоди/профілактики ВІЛ-інфекції. Раніше аналогічні тренінги вже було проведено у Львівській, Харківській та Вінницькій областях.

В рамках одноденного тренінгу співробітники були ознайомлені з вітчизняним законодавством, міжнародними рекомендаціями, які обґрунтовують необхідність та важливість програм зменшення шкоди, замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), а також з важливими медичними аспектами. З боку Альянсу тренінг проводила менеджер програм ЗПТ Тамара Трецька, також у ньому взяли участь лікар-нарколог Денис Чепелкін, представники Запорізького відділення Мережі ЛЖВ – керівник організації Ігор Литвин, керівник відділу профілактичних програм Галина Азарова та керівник відділу адвокації Анна Тулупова.

Напередодні тренінгу Альянс отримав копію незаконного офіційного запиту про надання персональних даних усіх наркозалежних, які перебувають на обліку у Закарпатській області. Відповідно, учасники тренінгу мали нагоду розглянути це зухвале порушення чинного законодавства в якості прикладу з метою недопущення подібних порушень в частині доступу до персональних даних та порушення прав наркозалежних і людей, у т.ч. пацієнтів ЗПТ. Під час активного обговорення було чимало запитань щодо прикладів практичного застосування оновленої нормативної бази, зокрема видачі препаратів за рецептами або на руки, зберігання, транспортування та інші дії з препаратами ЗПТ, відповіді на які були дані тренерами та експертами.

Перед учасниками тренінгу виступив також регіональний представник ВОО «Асоціація учасників ЗПТ України» Денис Коршунов, який аргументував позитивний вплив зростання доступу до ЗПТ наркозалежних на зниження криміногенної ситуації в області .

За результатами тренінгу всі учасники отримали сертифікати.