Хоча одіозний колишній керівник Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліціїУкраїни Ілля Кива, вже звільнений, але його «новаторська» ідея формування «бази даних» всіх наркозалежних людей в Україні продовжує жити і навіть активно впроваджуватись у життя.

Медична таємниця? Захист персональних даних? Презумпція невинуватості? Вочевидь, для Національної поліції це досі лише пусті слова, а не невід’ємні принципи повсякденної правоохоронної діяльності. Тільки в суспільстві стали підзабувати «геніальну» ідею Іллі Киви про запровадження кримінальної відповідальності за споживання наркотиків, як Департамент протидії наркозлочинності вирішив знову нагадати про себе, «у зв’язку зі службовою необхідністю» почавши збирати дані про всіх пацієнтів наркодиспансерів для «формування бази осіб, які допускають немедичне вживання наркотиків».[1]

До Альянсу громадського здоров’я з січня 2016 року надходить інформація з регіонів про незаконний збір працівниками поліції інформації про наркозалежних, нібито за вказівкою керівництва Національної поліції України. Документальних підтверджень наявності такої вказівки до останнього часу не було, але наші партнери регулярно повідомляли про випадки візитів правоохоронців до лікувальних закладів, де впроваджується замісна підтримувальна терапія (ЗПТ), масові затримання десятків наркозалежних пацієнтів безпосередньо на території лікарень, зокрема у Слов’янську, Лисичанську та інших містах України.

Днями Альянс отримав документальне підтвердження факту наявності централізованого доручення ДБН Нацполіції щодо збору персональних даних усіх осіб, які перебувають на обліку у наркологічних диспансерах – запит 1-го територіального управління (з обслуговуванням Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей) ДБН Нацполіції за вих. № 196/40-ТУ/З-2016 від 19.05.2016 до головного лікаря Закарпатського облнаркодиспансеру.

Цей факт є очевидним свідченням того що Національна поліція незаконно ініціювала централізований збір персональної інформації про наркозалежних осіб, що є порушенням статтей 19 та 32 Конституції України, ст.ст. 8 та 14 Європейської конвенції з прав людини, ст. 286 Цивільного Кодексу України, ст. 7, 19, 24, 25 Закону України «Про захист персональних даних», ст.ст. 39-1 та 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», ст. 7, 8, 25-28 Закону України «Про національну поліцію».

Таке зухвале і системне порушення прав людини є неприпустимим в правовій демократичній державі, яка, до того ж, декларує неухильне виконання жорстких умов щодо захисту персональних даних, визначених у Плані дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Альянс громадського здоров’я звертає увагу всіх відповідальних осіб – керівників правоохоронних органів, МОЗ, Омбудсмена України, керівників профільних комітетів Верховної Ради України, інших посадовців, а також представників громадськості і медіа – і сьогодні офіційно закликав негайно втрутитися у ситуацію, припинити незаконний збір інформації про наркозалежних осіб, та ініціювати комплексне розслідування (кримінальне провадження, службові перевірки тощо) за даним фактом, аби не допустити подібних випадків у майбутньому.

Альянс одночасно звертає увагу адміністрацій лікувальних закладів, на обліку яких перебуває майже 85 000 споживачів наркотиків, на недопустимість надання персональної інформації за подібними незаконними запитами, у т.ч. такої, що містить лікарську таємницю.

Для довідки: Альянс громадського здоров’я, як один з співвиконавців Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України № 1708-VII від 20.10.2014, відповідає за впровадження програм профілактики ВІЛ, якими охоплено понад 212 000 наркозалежних людей в нашій державі, у т.ч. понад 8600 пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ).

Наприкінці 2014 року на обліку в наркологічних установах України перебувало 84 739 осіб з розладами психіки та поведінки внаслідок уживання наркотичних речовин.

[1] Цитується за офіційним запитом 1-го територіального управління з обслуговування Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей ДБН Нацполіції за вих. № 196/40-ТУ/З-2016 від 19.05.2016 до головного лікаря Закарпатського облнаркодиспансеру.