Семимильними кроками в країнах Східної Європи та Центральної Азії (СЕЦА) розширюється доступ до лікування  ВГС високоефективними препаратами.

 

Альянс громадського здоров’я спільно з Міжнародною коаліцією з готовності до лікування (ITPCru) та більш ніж 17 партнерськими організаціями оновлює звіт «Гепатит С в країнах Східної Європи та Центральної Азії (СЕЦА): епідемія та заходи у відповідь».

Протягом двох місяців після останньої публікації звіту відбулися позитивні зміни, які необхідно відзначити.

–          Безпегінтерферонові схеми лікування вірусного гепатиту С доступні вже у 9 із 11 країн регіону СЕЦА.

–          У країнах регіону спостерігається сплеск  реєстрації генеричних версій препаратів прямої противірусної дії. Лідером реєстрації генериків є Киргизстан (5 генериків софосбувіру та 3 генерики комбінованого препарату софосбувір/ледіпасвір).

–          Молдова зареєструвала два генерики софосбувіру та генерик даклатасвіру. Сусідня Білорусія також зареєструвала генерик софосбувіру.

–          Європейська асоціація з вивчення печінки (EASL) наприкінці вересня 2016 оновила рекомендації з лікування ВГС, в яких запропоновано 8 схем лікування гепатиту С без застосування пегільованого інтерферону для шести генотипів вірусу.

Про інші цікаві факти, рекомендації країнам щодо розширення доступу до лікування, кращі приклади адвокації ви можете дізнатися зі звіту за посиланням.