17-19 листопада 2016 року у Тбілісі (Грузія) було проведено Першу регіональну зимову школу «Розширення прав жінок, дівчат і трансгендерів та адвокація з питань гендеру та ВІЛ/СНІД». Цей захід проведено у рамках проекту «Східноєвропейська регіональна платформа для прискорення дій з проблем жінок, дівчат і трансгендерів у контексті ВІЛ/СНІД» за підтримки фонду Robert Carr civil society Networks Fund. У роботі зимової школи взяли участь 23 учасники з 7 партнерських організацій з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та Російської Федерації. Мета цього заходу полягала у посиленні потенціалу ВІЛ-сервісних НУО задля надання гендерно-чутливих послуг представникам спільнот ЛВІН, секс-працівників, ЧСЧ та трансгендерів.

Директор проекту, Карен Бадалян, відзначив: «Це дуже добре, що у нас була можливість вперше провести цю Регіональну зимову школу. Завдяки цій школі ми змогли поєднати особистий досвід учасників з клінічними даними та досвідом роботи на рівні спільнот, змогли подивитися на проблему з різних точок зору, поєднавши дані наукових досліджень з поглядами експертів з числа представників спільнот, практику – з прикладами, теорію – з підходом, заснованим на участі представників уразливих груп. Різноманіття представлених на заході організацій, а також відкриті та відверті дискусії не лише між доповідачами, але і між учасниками школи, налаштовують нас оптимістично щодо майбутньої роботи у сфері гендеру в країнах СЄЦА. Обговорення були зосереджені на питаннях політичного підтексту та гомофобії, різниці між гендерно-орієнтованими та гендерно-чутливими послугами, необхідності врахування гендерної проблематики, гендерної рівності, бюджету гендерних програм, гендерно-орієнтованого підходу у МіО, тощо з метою надання комплексної інформації та точок зору щодо відповіді на гендерні питання на рівні спільнот у контексті ВІЛ/СНІД. Сподіваюсь, що ми продовжуватимемо проведення таких заходів та впровадження передового досвіду в регіоні СЄЦА».

За останні кілька років збільшилося число нових випадків інфікування ВІЛ у країнах Східної Європи серед жінок і дівчат, при цьому спостерігаються зміни у характері та траєкторії розвитку епідемії. Щогодини у світі 50 молодих жінок інфікуються ВІЛ (звіт ЮНЕЙДС Gap Report за 2014 рік). ВІЛ/СНІД є основною причиною смертності серед жінок репродуктивного віку (15-49 років), при цьому у 2013 році майже 60% усіх нових випадків ВІЛ-інфекції серед молоді було зареєстровано серед дівчат-підлітків і молодих жінок (Інформаційний бюлетень ЮНЕЙДС за 2014 рік). У регіоні катастрофічно не вистачає даних щодо ТГ – як у біологічному, так і у поведінковому контексті. Вони в основному покриваються програмами для ЧСЧ, в яких відсутні спеціальні підходи і не враховуються особливі потреби цієї групи.

Жінки, дівчата і ТГ з числа представників уразливих груп, особливо з числа споживачів наркотиків, секс-працівників, а також трансгендерні жінки стикаються з підвищеним ризиком насильства. Результати досліджень, проведених у різних країнах, показали високий рівень поширення сексуального, фізичного та інших форм насильства.

Все більше уваги приділяється питанню гендерної рівності – у тому числі аспектам гендерного насильства і дискримінаційних гендерних норм – як причині та наслідку інфікування ВІЛ. Незважаючи на досягнення кращого розуміння у цьому питанні, відповідні програми та політики ще не є достатньо масштабними для ліквідації взаємопов’язаних епідемій гендерного насильства та ВІЛ-інфекції.

kus_1282У країнах Східної Європи спостерігається загальна нестача доказової бази щодо зв’язку між правами людини/гендерною рівністю і ВІЛ, а також підходів для забезпечення регулярного документування випадків з наявністю платформи, яка дозволила б почути голоси людей, що зіткнулися з порушенням прав людини і гендерною нерівністю в контексті ВІЛ.

Зимову школу було започатковано у відповідь на нагальну потребу вирішення проблеми постійних порушень прав людини та гендерної нерівності, що робить жінок, дівчат і трансгендерів більш уразливими до ВІЛ та наражає їх на більший ризик інфікування.

Один із учасників заходу – Л. Норенк, член Правління WFCE, поділився своїми враженнями: «Мені сподобалось різноманіття тем, які було розглянуто за три дні проведення цієї школи. Було дуже корисно подивитися на різноманітні аспекти такого явища, як гендер, з різних точок зору, оскільки лише так ми отримуємо можливість краще зрозуміти це явище та принципи роботи з ним. Мені було дуже важливо усвідомити, що я є частиною великої спільноти, метою якої є подолання гендерних стереотипів та гендерного насильства. Це дало мені надію та відчуття лідерства спільноти, бути представником якої для мене – честь!»