На пленарному засіданні першого дня конференції виступив  виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков.

Третя національна науково-практична конференція з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні «За кожне життя разом: прискорення до мети 90-90-90» розпочала свою роботу у Києві 21 листопада 2016 р. Вона зібрала експертів та представників спільнот з  України та світу, аби проаналізувати виклики, пов’язані з ВІЛ, які стоять перед Україною на етапі державних реформ, євроінтеграції та зменшення ресурсів в умовах фінансової та військової криз.

img_20161121_110250040-1920

Метою щорічного заходу є визначення перспектив досягнення глобальних цілей прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції до 2030 р. та пошук шляхів використання кращих практик, спрямованих на забезпечення сталості та ефективності відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні.

На пленарному засіданні першого дня конференції виступив і виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков. У своїй презентації він акцентував увагу, зокрема, на успіху профілактичних послуг серед уразливих до ВІЛ спільнот, викликах, які необхідно подолати аби досягти поставленої UNAIDS мети 90-90-90, а також на інноваційних підходах, які впроваджуються Альянсом. Таким є асистоване тестування, завдяки якому за дев’ять місяців 2016 року на  250% зросла кількість осіб, протестованими швидкими тестами, у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. Суттєво збільшує ефективність перенаправлення осіб з позитивним результатом тесту на ВІЛ  підхід кейс менеджменту – за 9 місяців 2016 року на диспансерний облік стало 68% клієнтів, з якими працювали кейс-менеджери, з них 91% розпочали лікування (у порівнянні з клієнтами, які отримали результат швидкого тексту, але не були задіяні у проект кейс-менеджеру – лише 17% з них стали на диспансерний облік, і лише 43% з тих, хто вже звернувся у спеціалізовані медичні установи розпочали лікування).

Особливу увагу було приділено питанню роботи Альянсу у зоні АТО, де продовжується підтримка проектів профілактики  11 неурядових організацій Донецької та Луганської областей. За 9 місяців 2016 року послуги профілактики надано для 40 411 представників уразливих груп Донецької та Луганської областей, виявлено 372  позитивних результати на ВІЛ та  всіх осіб переадресовано на діагностику.  Клієнтам непідконтрольних територій надано 4 129 консультацій психолога, 1132 консультацій фахівця з медичної допомоги з видачею товарів медичного призначення та медикаментів та 2 419 продуктових та  гігієнічних наборів.

«Завдяки міжнародним донорам та партнерам, які підставили нам плече у важку годину, Україна вистояла, – відмітив у своєму виступі Андрій Клепіков. – Наша держава зараз на роздоріжжі. Ресурсів стає все менше, епідемія має концентрований характер, переважно у групах найвищого ризику. Нам необхідно визначити та зосередитися на найефективніших напрямках та інтервенціях. Ця конференція дійсно об’єднала Україну, у цьому залі з нами сьогодні представники громадських організацій з окупованого Криму та неконтрольованого Донбасу. Лише разом, спільними зусиллями ми здолаємо епідемію».

Також на пленарному засіданні виступив співробітник Альянсу Антон Басенко як представник делегації спільнот у правлінні Глобального фонду.

Матеріали з презентації Андрія Клепікова: