24 лютого буде рік, як в Україні триває повномасштабна війна. Українці виявляють неймовірну мужність та єдність, попри щоденний терор з боку росії. Важливу роль у боротьбі проти агресора відіграє волонтерська робота неурядових громадських організацій, які залучають міжнародних донорів, аби впроваджувати проєкти для допомоги внутрішньопереміщеним особам, людям з хронічними захворюваннями, такими як ВІЛ-інфекція, та всім, хто постраждав від війни. Ми поспілкувалися з представниками МБФ «Альянс громадського здоров’я» – організацією, яка з перших днів війни перекваліфікувала свою діяльність та зараз має багато ініціатив націлених на різнопланову допомогу українцям від програм у сфері громадського здоров’я до гуманітарної допомоги. 

Альянс громадського здоров’я – організація, яка працює на передовій і бореться за Україну та її народ

Команда Альянсу громадського здоров’я вже 22 роки допомагає людям отримати доступ до профілактики, діагностики та лікування ВІЛ, захищає права людини та надає гуманітарну підтримку. Організація має великий досвід успішного впровадження комплексних широкомасштабних інтервенцій в усіх областях України із залученням НУО, громадських організацій, а також закладів охорони здоров’я, залучених у надання послуг у сфері ВІЛ, ІПСШ, ЗПТ та туберкульозу.

З початку війни, коли постала гостра потреба перекваліфікуватися та надавати більш комплексну допомогу людям, було запущено низку ініціатив та програм: почав свою роботу Гуманітарний конвой, яким було перевезено понад 1,2 мільйона тонн вантажів; запущено міжнародну програму екстреної підтримки та координації HelpNow HUB для українців по всьому світу; запущено та розширено асортимент послуг 44-х мобільних амбулаторій; розширено програми надання прямої гуманітарної, соціальної та психологічної підтримки.

У відповідь на гуманітарну кризу, яку спричинила воєнна агресія росії в Україні, за фінансової підтримки Christian AID та британського Комітету з надзвичайних ситуацій (DEC), влітку в Україні запущено комплексну програму гуманітарної підтримки в умовах війни та післявоєнного відновлення України. 

«В умовах широкомасштабної російської воєнної агресії мільйони українців, які й до цього перебували в складних обставинах, опинилися на межі виживання. Гуманітарна програма за підтримки Christian Aid надає допомогу тим, хто потребує її найбільше. За перші місяці роботи вдалося підтримати понад 75 гуманітарних проєктів допомоги громадам і ініціативним групам по всій країні. Це вкрай важлива інвестиція на підтримку та відновлення України, й ми вдячні партнерам за довіру і підтримку», – Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я

Програма гуманітарної підтримки українців на 1,4 млн фунтів стерлінгів

З серпня 2022 року в Україні почала діяти комплексна програма гуманітарної підтримки в умовах війни та післявоєнного відновлення. Основними напрямками її роботи є підтримка представників вразливих спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних і медичних потреб та гідного життя в кризових умовах, шляхом впровадження заходів кризового реагування. Завдяки цьому люди можуть отримати:

  • Послуги із забезпечення гуманітарних потреб населення (харчові продукти, воду, гігієнічні набори, дитячі набори); 
  • Консультаційні та супровідні послуги (медична, психосоціальна, юридична допомога); 
  • Послуги, пов’язані з евакуацією та розселенням (пошук та організація тимчасового житла тощо); 
  • Грошову допомогу на нагальні потреби домогосподарств; 
  • Також здійснюється фінансування мініпроєктів, ініційованих командами громад (до $5 000).

Спільними зусиллями, разом з 24-ма НУО вдалося швидко та ефективно розгорнути діяльність у 16 регіонах України. Серед людей розповсюджуються набори гуманітарної допомоги, як-от їжа та засоби гігієни, побутова хімія або сертифікати для придбання товарів у мережах супермаркетів, сертифікати на закупівлю ліків в аптеках. Також для  дітей надаються набори дитячого харчування, підгузки та інші необхідні товари.

Дуже важливим та затребуваним напрямком роботи стало максимальне розширення доступу цільових груп проєкту до послуг медичного, психологічного, юридичного консультування, соціальної допомоги на базі НУО та/або переадресація до партнерських організацій та спеціалізованих закладів (наприклад, заклади охорони здоров’я, юридичні агенції, центри соціальної допомоги тощо). З людьми працювали різні фахівці для вирішення їхніх проблем, пов’язаних з війною.

Лише за перші три місяці роботи необхідну допомогу отримала 75 271 особа, серед яких ВПО, сім’ї з дітьми, люди з обмеженими можливостями, представники груп, що найбільше уразливі до ВІЛ-інфікування.

«Ми бачимо жахливі гуманітарні наслідки воєнної агресії росії не лише по телевізору, як весь світ. Ми в цих умовах живемо й розуміємо крайню потребу щодо екстреного втручання та надання оперативної допомоги українцям, які постраждали від війни. Ця підтримка є дуже важливою для України. Ми використаємо весь наш досвід у роботі за програмами з ВІЛ/ТБ, щоб всі, хто потребує допомоги отримали її як найскоріше. Ми фокусуємось на підтримці роботи притулків, евакуації із зон воєнних дій, прямій гуманітарній та соціальній допомозі,  психологічній та юридичній підтримці», – Марина Варбан, керівник програми Гуманітарної підтримки.

5000 людей, що пережили окупацію на Харківщині, скористались послугами мобільної медицини —  Mobile treatment points (MTP)

Мобільні амбулаторії стали реальними мобільними пунктами надання допомоги! За два місяці  роботи в рамках нового проєкту мобільні клініки Альянсу об’ їхали Вовчанський і Куп’янський райони,  побували в Ізюмі та ще багатьох маленьких, загублених на карті війни селах Харківщини.  5000+ людей, що пережили окупацію, отримали консультацію терапевта, змогли зробити кардіограму, виміряти рівень цукру й отримати необхідні ліки. Було роздано 1000 домашніх аптечок, близько 20 тон теплих речей та ковдр, продуктів харчування та засобів гігієни, дитячих іграшок і книжок, буржуйок  та спальників, що роблять бодай трішки теплішою найдовшу та найважчу зиму українців деокупованої Харківщини.

“Люди з деокупованих територій, ті, хто бачив війну на своєму подвір’ї, у кого вона забрала звичне життя, якось особливо зворушливо вдячні за увагу та допомогу.

А ми точно знаємо, що не покинемо своїх. Що ми вистоїмо, якщо за спинами нашого війська вистоїть кожне найменше село, кожен двір і кожна родина. Для цього ми продовжуємо збирати допомогу і везти її тим, в кого нікого, окрім нас з вами нема», – кажуть у команді МТР Альянсу громадського здоров’я.

Мінігранти для розвʼязання  побутових проблем

Одним з актуальних та продуктивних напрямків, які реалізуються в Україні, є надання цільової благодійної допомоги (мінігрантів) ініціативним групам спільнот на розвʼязання актуальних проблем у різних сферах. Завдяки цьому вдалося розвʼязати такі проблеми:

– обладнати притулки для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) технікою та всім необхідним для проживання.

– відновити водопостачання та електропостачання, очищення/буріння колодязів та свердловин у місцях, які найбільше постраждали від атак;

– придбати все необхідне для дитячих будинків, шкіл для дітей з особливими потребами (сенсорна кімната); реабілітаційного центру для осіб, які пережили насильство у сім’ї;

– забезпечити учнів навчальними матеріалами, підручниками, планшетами для дистанційного навчання;

– придбати медичне обладнання та ін.

Вимушена евакуація стала надзвичайно складним викликом для людей з обмеженими фізичними властивостями. Наприкінці весни 2022 року, коли в Лисичанську стало надто небезпечно й умови проживання  були критичними, Тетяна, мати неповнолітньої Насті, інваліда з дитинства, вимушена була вивезти доньку з цього пекла. 

«Ми навіть не могли сховатися під час повітряної тривоги у підвалі, бо я не мала змоги весь час переміщувати візок туди-сюди. У мене не так багато сил. Щоб хоч якось вберегтися, я спорудила «фортецю»: заставила вікна, аби в разі вибуху убезпечитися від уламків скла, та як могла, захистила простір. Але, через постійні обстріли, дочка стала дуже неспокійною і їй потрібні були медикаменти та огляд лікарів», – пригадує Тетяна. 

На щастя, їм все ж вдалося евакуюватися, але практично без речей. Після прибуття в безпечне місце, жінка звернулася до організації та вказала, що потребує візок для доньки. ВУ найкоротші строки соціальним працівникам вдалося знайти необхідний візок та замовити його із Бельгії. 

«Чесно скажу, не сподівалася, що отримаю новий візок для доньки. Мене переповнює вдячність за таку підтримку. Це велика радість! Він легший, компактно складається, мобільний. Регулюється і підходить до тілобудови та ваги доньки. Щиро дякую фонду за цей необхідний подарунок, тепер я можу бути спокійною, адже візок у моєї Насті є дуже безпечним», -– висловила свою подяку Тетяна. – «Я із Лисичанська і це Україна. На жаль, нам нема куди повертатись. У мене більше немає житла й речей. У мене донька-інвалід і ми з нею евакуювались під обстрілами в тилову частину країни. Так, є певні складнощі, але я, як багато українців, вдячні за підтримку, яку ви нам надаєте. І сподіваюсь, що вона буде надалі, бо добро має бути разом і разом протистояти злу».

Тимчасові прихистки – безпечне місце для людей, що рятуються від ворожих бомб та намагаються жити далі

Від початку повномасштабного вторгнення гостро стоїть питання з місцем тимчасового проживання для людей, які втратили свої домівки. Згідно з даними Situation Reports – OCHA, близько 11,2 мільйона людей в Україні потребують екстреної підтримки житлом та предметами першої необхідності. За попередніми підрахунками аналітиків, на які спирається Міністерство розвитку громад і територій, понад 2,4 мільйона українців мешкали в зруйнованому або суттєво пошкодженому житлі станом на початок 4-го кварталу 2022 року.

За даними Центру протидії дезінформації при РНБО тільки на шостий місяць великої війни понад 3,5 мільйона осіб втратили власне житло. Особливо ситуація загострилася з приходом холодів і початком активних обстрілів енергетичної системи, відповідно, потреба в тимчасовому проживанні стає все більш актуальною.

Нині Альянс громадського здоров’я координує двадцять п’ять прихистків по всій Україні. У січні Альянс відкрив власний прихисток «Безпечне місце» у Львові. Прихисток  функціонує у форматі хостела з усіма вигодами. У закладі працюють лише ВПО – люди, які як ніхто інший розуміють як підтримати, надаючи послуги «рівний-рівному».  Проживання та харчування безкоштовне, а одночасно у прихистку може розміститися 21 людина. Заклад працюватиме як інформаційний хаб, надаючи  консультації юристів, психологів, соціальних працівників та за потреби спеціальні консультації лікарів для представників ключових спільнот, уразливих до ВІЛ, із залученням онлайн-платформи Help24.

Прихисток уже прийняв перших переселенців

У прихистку вже проживає кілька родин. Пані Яна і її донька Дар’я на початку повномасштабного вторгнення поїхали до Польщі. Згодом повернулися додому до Запоріжжя. Та лінія фронту дуже близько до їхньої домівки, обстріли посилювались, то ж вони знову змушені були поїхати з дому, побоюючись за власне життя.

“Коли з Токмака летять ракети, то це дуже відчутно. На цей момент, Слава Богу, моя домівка ще стоїть. Але це дуже страшно”, — розказала Яна Павловська із Запоріжжя. У прихистку доступний високошвидкісний інтернет, що дозволяє їй продовжувати працювати віддалено. Яна – вчителька історії, проводить уроки онлайн для своїх учнів прямо із прихистку.

За офіційними даними загалом війська рф атакували цивільні об’єкти у 60 разів частіше, ніж військові. Найбільше від обстрілів потерпає інфраструктура прифронтових міст.

У 2023 році Альянс громадського здоров’я планує відкрити аналогічні прихистки й в інших містах України.

Інноваційний сервіс HELP NOW HUB почав роботу з перших днів війни

Для українських  біженців  та внутрішньо переміщених осіб, які є представниками ключових груп, уже протягом першого тижня війни було створено унікальний сервіс з надання допомоги під назвою «HelpNow», що розпочав свою роботу 1 березня 2022 року.

У кризовій ситуації, в якій з лютого живуть українці, неймовірно важливою є роль широкої взаємодії та підтримки дружніх країн. І цінність таких відносин українці відчули в перші ж тижні широкомасштабної війни, отримавши чималу підтримку від всього світу”,  – сказав д-р Сергій Фiліппович, директор #SoS_project 2.0 в Альянсі громадського здоров’я. – “Опинившись у ситуації воєнної кризи, ми одразу долучились до вирішення питань забезпечення допомоги представникам ключових груп населення, передусім щодо отримання лікування та профілактичних послуг. За підтримки Глобального фонду ми спрямували частину коштів на створення та розвиток спеціальної програми Emergency Response, що отримала назву  #HelpNowHub щодо підтримки українських пацієнтів, які опинились за кордоном через війну”.

Підтримка та допомога, яку надає сервіс, охоплює доступ до інформаційних ресурсів, направлення та підключення залежно від потреб до відповідних служб, пов’язаних із наданням відповідного лікування (АРТ – антиретровірусне лікування, ПТАО – підтримуюча терапія агоністами опіоїдів, ліки проти туберкульозу тощо) та соціальних сервісів: психологічна, юридична підтримка та гуманітарна допомога.

Завдяки онлайн-платформі люди можуть отримати послуги із залученням до лікування, а також консультації спеціалістів у Польщі, Молдові, Німеччині та Естонії, в тому числі й онлайн-консультації лікарів.

Наразі надано підтримку щодо лікування та/або інших критично важливих послуг для майже 20 000 звернень від українців із 47 країн світу. 

Детальніше ознайомитися з роботою платформи та почитати історії людей, які отримали допомогу можна на: Helpnow.aph.org.ua.

Як війна вплинула на людей, яких торкнулась епідемія ВІЛ, та гуманітарні конвої

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну спричинило багато критичних ситуацій для українського суспільства, таких як пошкодження цивільної інфраструктури, урядових та військових будівель, медичних установ, пошкодження енергетичних систем тощо. Величезної шкоди завдано системі охорони здоров’я, оскільки зараз гостро відчувається нестача медичних працівників. Деякі люди втратили домівку, роботу, родичів, тому це має великий вплив на психічне здоров’я. Війна призвела до порушення ланцюга постачання, зокрема медичних виробів, ліків, медичного обладнання, товарів першої необхідності та харчових продуктів.  Особливо гостро відчули на собі наслідки вторгнення ті люди, які належать до груп ризику, наприклад ВІЛ-позитивні пацієнти, життя яких залежить від щоденного приймання антиретровірусного лікування, та наркозалежні – особи, що отримують замісну-підтримувальну терапію

На жаль, ми можемо констатувати той факт, що війна спричинила брак лікування для людей, які живуть з ВІЛ. Люди, що живуть на окупованих територіях з ВІЛ, не можуть дістатися пунктів видачі АРТ (пунктів, де можна отримати препарати антиретровірусної терапії) для отримання препаратів, пересилання ліків також неможливе. Частина пунктів АРТ зруйнована. Воєнні дії мають великий вплив на ВІЛ-сервіс країни. “Спостерігається зменшення обсягів тестування на ВІЛ та частіше виявлення ВІЛ вже у просунутій стадії захворювання. Спостерігається масова міграція пацієнтів з ВІЛ, як усередині країни, так і за її межі”, – сказала вона Ольга Денисюк із Альянсу громадського здоров’я.

Ситуація з доступом до замісної підтримувальної терапії на початку війни також стала критичною. Пункти видачі ліків закрились, запаси закінчувались і спеціалізовані служби доставки препаратів просто відмовлялись доставляти ліки.

З цих причин, починаючи з 1 березня 2022 року, Альянс залучив 14 вантажних мікроавтобусів організації та додатковий транспорт для перевезення важливих гуманітарних та медичних вантажів. Водіями стали звичайні люди, представники різних професій, а також співробітники Альянсу, які були готові брати участь у перевезеннях як волонтери. Завдяки цьому 28 березня автоколона змогла доставити 1,2 мільйона таблеток метадону зі складу у Вишгороді (на північ від Києва) до Кременчука, Полтави, Сум, Ромен, Конотопа, Миколаєва, Одеси, Білгорода-Дністровського, Ізмаїла, Івано-Франківська, Тернополя. Ці таблетки були закуплені Міністерством охорони здоров’я України. А 1 липня автоколона Альянсу доставила чотири вантажні фургони з тестами на ВІЛ, ліками, шприцами та іншими засобами профілактики до Краматорська та Бахмута, найближчих до лінії фронту міст.

Майже за рік війни було доставлено понад 2 млн тонн гуманітарних та медичних вантажів по всій Україні. Понад 1 млн км загального пробігу гуманітарного конвоя. Вантажі отримали більше ніж 200 лікувально-профілактичних закладів по всій території Україні, зокрема в найгарячіших та щойно звільнених територіях Херсонської та Харківської областей

 

Наслідки гуманітарної кризи для України та українців

Зазнавши невиправданої жорстокої повномасштабної агресії з боку росії, Україна зуміла мобілізувати свої сили, протистояти шоку перших днів і тижнів війни, та за потужної підтримки іноземних партнерів продовжує гідно протистояти ворогові, виборюючи власну незалежність.

Згідно з офіційними даними, з початку війни 24 лютого 2022 року понад 14 мільйонів людей стали внутрішньо переміщеними особами або були змушені тікати до сусідніх країн як біженці. Особливо постраждали незахищені верстви населення, зокрема люди похилого віку, діти, позбавлені піклування чи розлучені з батьками, особи з інвалідністю, а також, за оцінками, майже півмільйона громадян третіх країн (ГТК), які проживали в Україні на момент ескалації бойових дій. Для багатьох із них задоволення навіть найбазовіших потреб є неабиякою проблемою, адже заощадження вичерпуються, виникають збої джерел надходжень та проблеми з роботою, бо знайти роботу зараз надзвичайно складно.

Згідно з останнім опитуванням домогосподарств, проведеним МОМ, майже 60% населення втратили роботу через війну. Падіння економіки призвело до стрімкого зростання кількості людей, у яких не залишається іншого вибору, окрім як звернутися по гуманітарну допомогу, щоб вижити. Ці потреби особливо гостро відчувають внутрішньо переміщені особи, які перебувають у незнайомих громадах і часто відірвані від звичних кіл спілкування.

Прогнози ООН жахливі: 9 з 10 українців зіткнуться з бідністю до кінця року. ВВП впаде на 30%. Втрати для системи охорони здоров’я дуже серйозні. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, понад 900 українських медичних закладів зазнали нападів, близько 123 лікарень повністю зруйновані.

Водночас війна продемонструвала, що навіть в умовах зруйнованої інфраструктури, живучи під звуки сирен, українські люди є основною рушійною силою, яку ніщо не зупинить і не злякає.

 

Підтримати донатом українців та гуманітарні програми Альянсу громадського здоров’я в Україні можна через офіційний сайт 

 

Відеозвіт про автомобілі, передані на передову для медиків, кошти на авто були зібрані на #AIDS2022.