26-27 квітня 2016 року у Абіджані, Кот-д’Івуар відбулося 35-те засідання Правління Глобального фонду. Правління затвердило нову стратегію «Стратегія Глобального фонду на 2017-2022 роки: інвестиції заради подолання епідемій», яка спрямована на досягнення максимального впливу, посилення систем охорони здоров’я, просування та захист прав людини та гендерної рівності та на мобілізацію додаткових ресурсів. Окрім цього, Правління затвердило низку ключових документів, які відображають основні рішення, прийняті на засіданні: кваліфікаційні критерії, нова політика забезпечення сталості програм, переходу до державного фінансування та спільного фінансування, політика по роботі у країнах зі складними умовами та методологія розподілу фінансових ресурсів на 2017-2019 роки.

Три делегації громадянського суспільства – що представляють НУО країн, що розвиваються, спільноти та НУО розвинених країн – доклали значних зусиль для захисту своїх позицій, у партнерстві з країнами Східної Європи та Центральної Азії, Латинської Америки та країн Карибського басейну, а також іншими представленими країнами. Альянс громадського здоров’я (Альянс) був представлений виконавчим директором Андрієм Клепіковим, який входить до делегації НУО країн, що розвиваються. Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України», також взяла участь у засіданні як представник української делегації.

Важливі зміни:
– До переліку якісних факторів для розрахунку обсягів фінансування для країн було додано поправку для ключових уразливих груп, а саме «Коригуючий коефіцієнт для груп населення, які найбільше постраждали від ВІЛ та ТБ, та у регіонах з низькою ендемічністю малярії».
– У процесі обговорення учасників завірили у тому, що політика забезпечення сталості програм та переходу до державного фінансування буде застосовуватися також до тих країн, які наразі проходять перехідний період. Окрім цього, з метою забезпечення успішного переходу більше уваги буде приділятися звіту щодо готовності країн до переходу до державного фінансування. Відповідно до змін, внесених до політики, задля того, щоб забезпечити належний перебіг перехідного періоду до Стратегічного комітету регулярно подаватимуться оновлені дані.

– На поточному етапі на додаток до фінансових ресурсів, виділених країнам, було затверджено обсяги стимулюючого фінансування у сумі 800 млн дол. США. У разі успішного поповнення бюджету, що має перевищити 13 млрд дол. США, Стратегічний комітет взяв на себе зобов’язання щодо перегляду та збільшення обсягу стимулюючих інвестицій.

«Не усі запропоновані нами зміни були прийняті, а нова модель розподілу фінансування і досі викликає значне занепокоєння. Згідно нової методології основний акцент зміщується на країни з найбільшим тягарем захворювань та найнижчим економічним потенціалом. Нова формула неминуче призведе до скорочення фінансування для більшості країн із середнім рівнем доходу, в яких спостерігаються концентровані епідемії. Нажаль, нова формула розподілу ресурсів призведе до скорочення фінансування для двох регіонів із найбільшими темпами зростання епідемії ВІЛ-інфекції – Східної Європи та Центральної Азії, а також Ближнього Сходу та Північної Африки. У порівнянні із попереднім підходом до розподілу ресурсів, який діяв протягом 2014-2016 років, нова модель розподілу фінансування на практиці призведе до скорочення частки фінансування для регіону Східної Європи та Центральної Азії з 4,7% до 2,4%, для Ближнього Сходу та Північної Африки – з 8,3% до 5,7%. За умовами нової моделі країни Латинської Америки та Карибського басейну отримають найменшу частку фінансування – 2%. Тому якісні поправки до формули, стимулююче фінансування у розмірі до 800 млн дол. США, та ще до 800 млн дол. США на забезпечення розширення, впливу та зменшення темпів розповсюдження епідемій є вкрай важливими для забезпечення належної відповіді на три відповідних захворювання у наших країнах», – зауважив Андрій Клепіков, представник делегації НУО країн, що розвиваються, та виконавчий директор Альянсу.