Цього року регіон СЄЦА вразила війна, і проєкту довелося долати кризу і шукати нові рішення. Ми пишаємося нашими партнерами і донором – завдяки їм ми досягли успіху в найважчі часи!

КЛЮЧОВІ ДОСЯГНОСТІ РЕГІОНАЛЬНОЇ КОМАНДИ #SoS 2.0 У 2022 РОЦІ СВІДЧАТЬ ПРО ЗЛАГОДЖЕНУ РОБОТУ В УМОВАХ СОЛІДАРНОСТІ ТА РІШУЧОЇ ПРИХИЛЬНОСТІ ВИКОНАННЮ ЗАВДАНЬ У ПРОТИДІЇ ВІЛ/СНІДу.

  1. У відповідь на найбільше після Другої світової війни переселення людей – з України, які рятувалися від російської війни, – яке суттєво вплинуло на основні, вразливі до ВІЛ, групи та ЛЖВ, партнери проєкту розробили й запустили унікальну послугу #HelpNow для підтримки ВПО й біженців із числа ЛЖВ і ключових спільнот, які зіткнулися з труднощами в доступі до лікування ВІЛ, ЗПТ, ТБ та ВГС та інших необхідних послуг у країнах, які їх прийняли. Послуга включає в себе онлайн-платформу, послугу з координації отримання лікування, хаби підтримки в Польщі, Молдові та Німеччині, а також онлайн-консультації лікарів і надала підтримку більш ніж 14 000 людей у координації отримання лікування та/або інших необхідних послуг у приймаючій країні.
  2. Прогалини в послугах країн СЄЦА, які перешкоджають досягненню каскадних цілей з ВІЛ, були опрацьовані проєктом за допомогою стратегічних ініціатив, таких як пілотний проєкт доконтактної профілактики (ДКП) в Боснії та Герцеговині, Чорногорії, розширення доступу до доконтактної профілактики в Північній Македонії (уперше ДКП було закуплено коштом державного фінансування) і початок програми лікування споживачів стимуляторів. Варіанти профілактики та лікування тривалої дії перебувають у стадії активного вивчення.
  3. Завдяки цілеспрямованій адвокаційній роботі, технічній підтримці та інтегрованому підходу до розподілу фінансування на боротьбу з ВІЛ, у 2022 році нам вдалося домогтися виділення приблизно $457 тисяч на муніципальному рівні та $6,2 мільйона на національному рівні на програми для ключових груп населення.

  1. Права людини та політика посідали важливе місце в порядку денному проєкту.
    Протягом 2022 року в REAct було зареєстровано 3500+ випадків порушення прав людини та дискримінації щодо ЛЖВ та КП в 11 країнах ВЕЦА. REAct об’єднує 150+ НУО та спільнот, включно з такими регіональними мережами, як ECOM, ENPUD, SEE RCN. 43% клієнтів, які звернулися до REAct, отримали юридичну підтримку для відновлення справедливості. Водночас 30% клієнтів відмовляються боротися за свої права через страх бути притягнутими до відповідальності або переслідуваними. Основними порушниками є поліція і медичний персонал, і ми зосередили наші зусилля з адвокації на цих групах.Комісія з наркополітики країн Східної та Центральної Європи і Центральної Азії (ECECACD) активно працювала над гуманізацією законодавства щодо наркотиків. Так відбувся офіційний візит до Вільнюса, Литва, де було організовано низку зустрічей з нинішнім і колишнім президентом, спікером Сейму, представниками міністерств і відомств, де відбувалося обговорення законопроєкту про декриміналізацію канабісу, який ухвалила комісія з прав людини для подальшого голосування в Сеймі.
  2. У рамках проєкту було проведено першу в історії гендерну оцінку бар’єрів на шляху надання послуг у зв’язку з ВІЛ для жінок, які живуть із ВІЛ, секс-працівників і жінок, які вживають наркотики, під керівництвом жінок у масштабах 15 країн. У попередніх висновках перераховані такі бар’єри, як: репресивне законодавство щодо жінок, які живуть з ВІЛ, секс-працівників та жінок, які вживають наркотики; мало або взагалі немає даних з розбивкою за статтю; гендерно нейтральні (або гендерно сліпі) втручання у відповідь на ВІЛ, мало або взагалі не приділяється уваги жінкам як цільовій групі; у деяких країнах мало або взагалі немає участі жінок, які живуть з ВІЛ, секс-працівників та жінок, які вживають наркотики, в ухваленні рішень, розробці політики та програм. Звіт із результатами буде опубліковано в першій половині 2023 року.
  3. Проєкт був спрямований на зниження негативного впливу COVID-19 на заходи у відповідь на ВІЛ у країнах СЄЦА. Було закуплено і поставлено в країни 120000 експрес-тестів і 13 торгових автоматів, поставлено додатково 4000 ПЛР і надано підтримку Північній Македонії необхідним обладнанням для лікування COVID-19, проведено Оцінку поширеності антитіл SARS-CoV-2 серед донорів крові в Україні, розроблено Рекомендації щодо планування дій у надзвичайних ситуаціях з ВІЛ-сервісів для ключових груп населення для 12 країн, надано підтримку притулків для постраждалих представників ЛГБТ-спільноти та жінок, що вживають наркотики, які постраждали від порушень прав людини, надано підтримку притулкам для представників ЛГБТ та жінок, що вживають наркотики, які постраждали від порушення прав людини.