Новий звіт щодо Глобального стану зменшення шкоди 2022 показує збільшення глобального використання рішень для зменшення шкоди від ВІЛ та епідемії передозування.

Згідно звіту, кількість країн, які впроваджують послуги зменшення шкоди, які запобігають смертям від передозування та поширенню інфекційних захворювань, зросла вперше з 2014 року.

Вперше передмову до звіту написав представник спільноти наркозалежних і він українець – Антон Басенко, радник з питань спільнот, прав та гендеру Альянсe громадського здоров’я та програмний менеджер EATG.

Так, він розповів про історію жінки з одного зі східних регіонів України, яка вживає наркотики, є ілюстрацією сили та солідарності спільноти наркозалежних. “Її історія – одна з багатьох історій мереж людей, які вживають наркотики, що допомагають один одному. Незважаючи на кількість зруйнованих об’єктів і переміщення людей, які вживають наркотики, через війну, я з гордістю можу сказати, що наша глобальна сім’я зменшення шкоди є нестримною, а наше бажання допомагати один одному настільки сильним, що ми можемо рухатися тільки вперед…”

“…Звіт показує, де ми знаходимося сьогодні, барвисто і чітко, з фактами і доказами. Він показує світ, який ми можемо створити, коли люди, які вживають наркотики, люди, які працюють в неурядових організаціях, люди, які розробляють закони і політику на національному та місцевому рівнях, об’єднуються; світ, заснований на взаємній повазі, який підтримує різноманітність, здоров’я, права і свободу, світ, вільний від осуду і стигми.”

Щодо війни у звіті підкреслено надзвичайні зусилля громадських організацій та організацій громадянського суспільства в Україні та сусідніх країнах після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року надали притулок, їжу, ліки та постачання засобів зменшення шкоди українським регіонам, що були відрізані логістично або де люди не могли залишити свої домівки. Було відмічено підтримку щодо евакуації людей, які вживають наркотики, з Донецька та Луганська, а також забезпечили, щоб громадські та громадські організації могли продовжувати надавати послуги зі зменшення шкоди в Донецьку.

Ознайомитись із ситуаційними звітами Альянсу про роботу Гуманітарного комвою, ситуацією з ЗПТ, профілактикою, деокупованими регіонами та ін.

Зазначимо, що станом на 01.10.2022 року в Україні на державній програмі замісної підтримувальної терапії перебуває понад 19 тис пацієнтів, з них майже  1600 пацієнтів – ВПО. Найбільша кількість ВПО на 1.09.22 була у Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-франківській, Кіровоградській областях. Збільшився відсоток пацієнтів, які отримують ЗПТ для самостійного прийому строком на 7-30 діб до 91%, порівняно з 84,9% на початку лютого.

По при всі позитивні зміни та розвиток програми ЗПТ під час воєнного стану завдяки злагодженій роботі Альянсу, ЦГЗ, НУО та пацієнтських організацій, нажаль програма зазнає і вкрай негативних наслідків, відтак % утримання у програмі ЗПТ щонайменше 6 місяців від початку лікування знизився з 83,1% (станом на 23.02.2022 року) до 78,6% станом на 01.10.2022. Лише протягом липня-вересня припинили отримувати ЗПТ біля 676 пацієнтів Херсонської області без можливості продовження лікування, так як препарат на більшості сайтів скінчився та був вилучений владою окупанта, а виїхати з Херсонської області у більш безпечні регіони майже не можливо. Також, з початку війни, пацієнти всієї Луганської області, Донецької (м. Маріуполь та м. Бахмут) та Запорізької (м. Бердянськ та м. Мелітополь) частково виїхали у більш безпечні регіони для продовження лікування, частині з них так і не вдалось виїхати з тимчасово окупованих територій.

За підтримки Альянсу громадського здоров’я в Україні НУО надають всебічну підтримку пацієнтам ЗПТ: психосоціальну, гуманітарну допомога, послуги з транспортування.

Посилання на звіт: https://bit.ly/3UbKkt5