Не дивлячись на війну епідемія ВІЛ в Україні продовжується. Згідно національної статистики близько 260 тис людей мають ВІЛ – інфекцію, третина з яких ще досі про це не знає.
Вже п’ять років поспіль МБФ «Альянс громадського здоров’я» в партнерстві з БО «100%ЖИТТЯ» реалізують проект HealthLink: «Програма прискорення заходів з подолання ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета проекту подолання епідемії ВІЛ в Україні завдяки можливісті безкоштовно, швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ та розпочати лікування. Це найбільший проект з тестування на ВІЛ-інфекцію в Україні, він передбачає вдосконалення надання послуг на рівні закладів охорони здоров’я, партнерських організацій та спільнот, а також цільового маркетингу найважливіших послуг проекту.
П’ятий рік проекту був найважчим, через війну, окупацію територій, руйнування ЗОЗ та постійну міграцію населення, але не дивлячись на це, нам вдалося успішно виконати майже всі заплановані показники:

• протестовано 59 985 осіб (157% від виконання річного індикатору),
• вперше виявлено 1 991 особу (89%),
• доведено до обліку/ДО 1 944 особи (80%),
• поставлено на АРТ 1 981 особу (98%)
Загальний відсоток виявлення ВІЛ-інфекції за проектом складає 3,3%.
Складні часи вимагають неординарних рішень, тому основні зусилля було направлено на реалізацію нових ідей для пошуку та заохочення нових клієнтів до тестування, формування стійкої прихильності до лікування (АРВ терапії), мотивування до індексного тестування партнерів ЛЖВ, попередження інфікування завдячуючи розповсюдження PrEP серед людей, які ризикують, розповсюдження оральних тестів та інше. Було запроваджено ряд інноваційних підходів, серед яких:
Запуск програми «Відео-лікар» для покращення показників з індексного тестування. Лікарів забезпечили планшетами, на яких під час консультування пацієнтам показували відеоролики, що розповідали корисну інформацію про ВІЛ – інфекцію, пояснювали подальші кроки у разі виявлення ВІЛ та навчали, як правильно запросити на тестування партнера. Програмою активно користувались медичні та соціальні працівники проекту. Ролики було продемонстровано 884 клієнтам. Активність реалізовувалась в наступних регіонах: Київ та Київська область, Полтавська, Херсонська,Кіровоградська,Дніпропетровська,Миколаївська,Одеська, Запорізька, Чернігівська та Донецька області.
За часів Ковіду, а особливо в умовах війни надзвичайної популярності набули онлайн послуги. Популярністю серед ЛГБТ аудиторії проекту користуються послуги сайту https://oraltest.org.ua, за допомогою якого можна замовити SafeBox або пройти опитування щодо ризикованої поведінки та дізнатися ймовірність інфікування ВІЛ, сифілісом та гепатитом. SafeBox – це профілактичний набір, який складається з орального тесту на ВІЛ, коробки з презервативами, лубриканту, інформаційних матеріалів та стильних сувенірів. Особливою популярністю бокси користуються в маленьких містах та селищах, де ЛГБТ спільнота дуже закрита. Бокс дає можливість зберегти конфіденційність та пройти тест на ВІЛ вдома за допомогою онлайн інструкції. Всього за рік через сайт було замовлено 3 286 боксів.
У четвертому кварталі поточного року додатково запустили телеграм-бот «Помічник Ден», в який було завантажене опитування серед клієнтів щодо використання оральних тестів на ВІЛ та задоволеності послугами сайту. Результати аналізу відповідей на опитування увійшло до дослідження «Оральні тести на ВІЛ». Також, з допомогою боту було зібрано групу для тестування онлайн-груп серед ЛГБТ-спільноти. Всього в онлайн-опитуваннях взяло участь 1692 особи, що свідчить про ефективність онлайн інструментів. Окрім цього, телеграм-бот використовується, як онлайн-аутріч чи онлайн-навігація, яка веде клієнтів до онлайн-консультацій дружніх лікарів, психологів та юристів.
Окремою перлиною є гра-симулятор «Спокусник» для ЧСЧ. Як відомо у життя немає чернетки, тому важливо одразу приймати вірні рішення. Але нажаль не завжди є час та досвід, щоб зрозуміти яке рішення вірне та до яких наслідків може призвести. Учасники гри – симуляції мають змогу перевтілитись у героїв гри та програти різні сценарії, побачити наперед можливі наслідки їх вчинків. Гра дуже ефективний навчальний інструмент. Ми отримали пропозиції від НУО використовувати цей інструмент у тренінгах для ЧСЧ.
Для розповсюдження оральних тестів активно використовувались тестомати, які дозволяють самостійно отримати оральний тест на ВІЛ та провести самостійне тестування у зручному для клієнта місці. Також через тестомати можна отримати безкоштовні презервативи. Механізм взаємодії з тестоматом досить простий – заходиш на сайт, даєш відповіді на питання, генеруєш QR код, скануєш його та отримуєш бажане. За рік через тестомати було розповсюджено 1107 оральних тестів.
Для успішного проекту важливо не тільки заохочувати нових клієнтів на тестування, а й дбати про мотивацію, обізнаність та підтримку персоналу проекту. Тому було запроваджено важливий компонент проекту супервізія – це супровід та підтримка на постійній основі працівників НУО та медпрацівників задіяних у проекті. Основними темами, що обговорювалися на супервізіях були:
• особливості консультування та тестування на ВІЛ пацієнтів (включаючи використання скринінгової анкети на ризиковану поведінку та медичні показники до тестування);
• мотиваційне консультування з відпрацюванням навичок (включаючи індексне тестування);
• профілактика професійного вигоряння працівників;
• особливості емоційної, психологічної стійкості під час військових дій тощо.
Практикувались живі та онлайн зустрічі. Через війну значно зменшилася кількість очних супервізій, як на базі НУО, так і на базі ЛПЗ. Проте, незважаючи на труднощі супервізори спромоглися провести 74 супервізії на базі НУО та ЛПЗ. Всього в очних супервізіях взяли участь 146 представників НУО та 547 медичних працівників, серед яких медичні сестри, лікарі різних спеціальностей, які проводять консультування та тестування на ВІЛ та гепатит. Активніше проводилися онлайн-супервізії , як індивідуальні, так і групові. Всього проведено 1434 онлайн супервізії.


Підтримка пацієнтів, які щойно дізнались свій статут, також були у фокусі уваги. Коли пацієнт дізнається про свій ВІЛ-позитивний статус, набагато простіше справлятися з викликами та долати перешкоди, коли поруч є наставник, який пройшов той самий шлях і готовий ділитися досвідом. Один з інноваційних підходів у проекті – це наставництво рівний рівному. Наставники пройшли спеціальні тренінги про життя з ВІЛ, психологічної підтримки та роботи зі стресом, мотиваційного консультування для формування прихильності прийому АРТ та інші. Після навчання наставники підтримували ВІЛ-позитивних опікуваних із ризиком відриву від лікування та допомагали налагоджувати життя з новим статусом. Самі ж наставники мали змогу соціальної реалізації, підвищення свого потенціалу та самооцінки за рахунок навчання та співпраці з проектом. Дана практика отримала багато позитивних відгуків, як від наставників, так і від клієнтів.
Окремо хочеться відмітити адаптивність та винахідливість партнерських НУО щодо пошуку нових клієнтів та взаємодії з ними. Через війну багато клієнтів були вимушені покинути свої домівки та шукати прихистку у нових місцях, де часом не було доступу до АРТ. Тому в рамках проекту соціальні працівники виконували доставку АРВ терапії ВІЛ – позитивним клієнтам, включаючи внутрішньо переміщених осіб. Всього в рамках проекту було виконано 233 доставок.
Більшість з НУО почали працювати з внутрішньо переміщеними особами та надавати гуманітарну допомогу в рамках інших проектів. Таким чином вони отримали доступ до нової цільової аудиторії. Тепер, коли люди звертаються в організації по гуманітарну допомогу, їм також розповідають про ВІЛ та пропонують пройти тестування. Інформація також розповсюджується в місцях проживання ВПО.
Донором було прийнято рішення про продовження проекту на 6 рік. Тому продовжуємо боротьбу не дивлячись на всі виклики сьогодення.