Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, та Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health, долучились до самміту #POLITICOHealthCare Summit 2022, організованого POLITICO Europe, та розповіли про нову загрозу для країни, як вона їй протистоїть та ТОП-3 нагальних потреб українців.
Окрему увагу було приділено стійкості системи охорони здоров’я та найбільшим викликам для України, спричиненим широкомасштабною воєнною агресію росії.
Так, Віктор Ляшко сказав, що на сьогодні в Україні знищені або пошкоджені більше 1000 медичних закладів. Це чудово ілюструє, наскільки негативно війна впливає на цивільну інфраструктуру.
Зазначимо , що на сьогодні понад 7 мільйонів вимушених воєнних біженців війни, які покинули Україну, і близько 8 мільйонів людей переїхали всередині країни. Подібне відбувалось лише за часів Другої світової війни.
Андрій Клепіков розповів, що Альянс громадського здоров’я та інші неурядові організації пліч-о-пліч працюють з державою та медичнини установами. На частині територій східної частини країни, де лікарні або знищені, або значно пошкоджені, залишаються люди, яким досі потрібна медична допомога. Тож громадянське суспільство та громади використовують для допомоги мобільні клініки.
“Раніше ми використовували їх лише для тестування на ВІЛ, але зараз мобільні амбулаторії мають досить широкий спектру послуг, що включає також базові послуги із вимірювання артеріального тиску та ін. Це хороший приклад того, як громадянське суспільство модифікує послуги у відповідь на існтуючі потреби. Сьогодні програми охорони здоров’я потребують більшої мобільності та діджиталізації, над чим ми також працюємо. Бо очевидно, що усі люди, які переїхали, використовують онлайн сервіси, чат-боти, телеграм-канали, щоб отримати доступ до лікування”.
Зазначимо, що з 1 березня Альянс громадського здоров’я за підтримки The Global Fund запровадив на базі SoS_project роботу міжнародного сервісу підтримки вимушених переселенців та мігрантів #HelpNowHUB. Сервіси хабу надають в онлайн форматі можливість отримати доступ до лікування ВІЛ, туберкульозу, гепатиту, доступ до замісної та гормональної терапії по всьому світу, а також є можливість у онлайн форматі отримати консультацію лікаря та відновити “рецепт / історію лікування ВІЛ”, який було втрачено через війну.
“Наша система досить стійка, навіть, у воєнний час. А українці дуже винахідливі. Наприклад, ми знайшли спосіб доставляти ліки у період дефіциту пального. Ми оперативно закупили велосипеди і зробили це без перебоїв. Та, коли не було велосипедів, соціальні працівники ходили пішки! Це ілюстрація неймовірної стійкості та самовідданості справі”, – розповів пан Клепіков.
ВІдповідаючи на запитання модератора, Андрій Клепіков зазначив, що сьогодні нова загроза нависла над Україною. “Росія хоче вбивати мирних жителів холодом цієї зими. Це справді продумана стратегія терористичної держави та божевільної людини, що віддає накази. Тому дуже важливо протистояти цьому. Нам вкрай необхідно додати гуманітарний елемент до програм охорони здоров’я.”
Нещодавно експерти Альянсу громадського здоров’я провели опитування актуальних потреб серед представників ключових спільнот і за його результатами можна виділити ТОП-3 потреб, що найбільш актуальні сьогодні для українців:
  1. доступ до їжі в Україні, європейській країні, є основною потребою(!!!???);
  2. доступ до тепла, одягу і бути в теплі, щоб не замерзнути;
  3. підтримка психічного здоров’я.
Переглянути повний виступ Андрія Клепікова можна у доданому відео.
Інші інтерв’ю та дискусії самміту: https://www.politico.eu/healthcare-summit/#Program