Львівський шелтер «Безпечне місце»: особливості та напрямки діяльності На початку січня, у Львові, розпочав свою роботу прихисток «Безпечне місце». Він знаходиться у центрі міста, за адресою: вул. Соломії Крушельницької, 3, що дуже зручно для розв’язання організаційних питань. Про особливості роботи шелтеру та послуги, які можна отримати мешканцям, розповідає Анна Горкун, куратор напрямку підтримки шелтерів в МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Чи є необхідність у відкритті шелтерів в Україні?

Від початку повномасштабного вторгнення гостро стоїть питання з місцем тимчасового проживання для людей, які втратили свої домівки. Згідно з даними Situation Reports – OCHA, близько 11,2 мільйона людей в Україні потребують екстреної підтримки житлом та предметами першої необхідності. Ще 1,7 млн. осіб мають потреби, пов’язані із зимою, включаючи тверде паливо та опалювальні прилади.

 

На жаль, через систематичні обстріли та, як наслідок, відсутність енергоресурсів і опалення в багатьох регіонах, потреби у шелтерах тільки зростають.

Я співпрацюю з двадцяти п’яти шелтерами по всій Україні, це ті прихистки, які координуються Альянсом громадського здоров’я. Ми допомагаємо їхньому розвитку, але зрозуміло, що це не загальна картина по всій Україні. З приходом холодів і початком активних обстрілів енергетичної системи різко зросла потреба у тимчасовому житлі, тому що зараз навіть ті люди, які мають житло, знаходяться у ситуації, коли у них немає опалення, електрики довгий час і по факту, житло стає непридатним. Відповідно, потреба в тимчасовому проживанні в місці, де все це є в наявності, стає все більш актуальною.

«Безпечне місце» надає послуги «рівний-рівному»

Згідно з даними Управління соціального захисту Львівської міської ради, у 2022 році Львів став одним із найбільших центрів прийому внутрішньо переміщених осіб. Через місто пройшло більше 5 мільйонів людей і близько 200 тисяч залишилися проживати у Львові. Ще до відкриття прихистку було прийнято рішення, що ми надаватимемо можливість працювати в ньому саме ВПО. Всі співробітники шелтеру — це люди, які переїхали до Львова у зв’язку з війною. Вони дуже добре розуміють і психологію гостей прихистку (проживаючих), і як надати підтримку, розділити біль та страждання іншої людини, і як розмовляти з нею однією мовою. Це дуже важливо. Це така емпатичність.

 

Окрім цього, це створення нових робочих місць, тому що зараз дуже складно знайти роботу, особливо в таких переповнених містах, як Львів. І ми хочемо й надалі підтримувати створення робочих місць для ВПО і надання послуг «рівний рівному». Це є перевагою саме цього прихистку.

Шелтер у центрі Львові — особливий, він є пілотним проєктом, за допомогою якого буде створено загальні стандарти і правила надання послуг щодо роботи шелтерів в Україні, які Альянс планує відкрити і в інших містах у 2023 році.

Де знаходиться та як потрапити

На початку війни я була волонтером у Львові та допомагала селити людей, які приїздили з різних куточків України. В той час не було мови про комфортне проживання, використовувалися всі приміщення, які можна було облаштувати під тимчасові місця для проживання. Я бачила в яких умовах люди жили на початку війни, я бачила на скільки це складно. Надзвичайно важко фізично приїхати з Маріуполя і після таких важких переживань отримати можливість пожити в недосить пристосованих умовах для життя. Саме тому я дуже намагалася створити умови, які б максимально сприяли адаптації, можливості швидше оговтатись і будувати своє життя далі. Тому, в шелтері досить гарні умови: є велика кількість санвузлів, якісних ліжок, постільної білизни, є можливість самостійно готувати собі їжу і отримувати консультації спеціалістів.

 

Обираючи майбутнє місце прихистку ми зосередилися на тому, щоб людям було зручно добиратися як міжміським, так і міським транспортом. Наразі, шелтер «Безпечне місце» розташувався майже в самому центрі Львова, навпроти парку Івана Франка, на вулиці Соломії Крушельницької, 3 – недалеко від магістральних точок, таких як: вокзали, медичні заклади, структури, де можна отримувати послуги (поновлення документів, соціальна допомога).

Прихисток функціонує у форматі хостелу з усіма зручностями. Проживання та продукти безкоштовні, одночасно у шелтері може розміститися 21 людина. Він має 8 кімнат для проживання, а також окремі кімнати для надання консультаційних послуг та для проведення різноманітних майстер класів. В нас є окремі сімейні кімнати та кімната для сімей з маленькими дітками з додатковою ванною кімнатою. На цю мить максимальний термін перебування у шелтері складає 2 тижні. Наразі проводяться зустрічі з потенційними партнерами, які надаватимуть для жителів закладу гарячі обіди.

Контакти прихистку «Безпечне місце»:

Адреса: м. Львів, вул. Соломії Крушельницької, 3 (навпроти парку Івана Франка) 4й поверх. Щоб мати можливість тимчасово проживати у шелтері необхідно заповнити форму за посиланням: https://bit.ly/3ivXQdI

Соціальні мережі:

Інстаграм https://www.instagram.com/safe.place.ua/,

фейсбук https://www.facebook.com/ShelterSafePlace.

Які послуги можна буде отримати перебуваючи у шелтері?

Прихисток працюватиме як інформаційний хаб, надаючи консультації юристів, психологів, соціальних працівників та, за потреби, спеціальні консультації лікарів для представників ключових спільнот, уразливих до ВІЛ, із залученням онлайн-платформи Help24.

 

Також ми проводитимемо активну інформаційну роботу, яка максимально допоможе людям в адаптації, пошуку житла та роботи. Наприклад, консультації по написанню резюме. На майбутнє, планується організувати можливість підписання декларації з лікарем, щоб отримувати медичну допомогу. Ще однією важливою послугою, яку надає шелтер, є проведення творчих лекцій та майстер-класів. Такі заходи є дуже важливою складової адаптації у стресових ситуаціях. Коли людина завзято робить щось руками, вона на деякий час звільняє свої думки. А в теперішній ситуації очистити голову від важких думок та переживань є просто необхідно. Ще до відкриття прихистку, у закритому форматі, ми провели тестовий майстер клас по виготовленню витинанок. Не випадково було обрано саме цю активність, оскільки вправи на дрібну моторику дуже сильно відволікають людину, в тому числі і від постійного читання новин. Також, у день офіційного відкриття шелтеру, для дітей із різних куточків України, які зараз проживають у Львові, відбувся майстер-клас по створенню «будиночку мрії» з імбирних пряників.

Оскільки цей проект пілотний, ми маємо за допомогою нього побачити, які послуги є дійсно актуальними, затребуваними і що можна рекомендувати людям і іншим шелтерам, які функціонують в Україні.

 

Альянс розширюватиме гуманітарну програму підтримки в Україні

«Війна триває, тому потреба у шелтерах буде тільки зростати. Наразі, в Україні, вже функціонує багато прихистків для ВПО і багато ще буде відкрито. Всі вони різні за форматом послуг, терміном та умовами проживання. Наш підхід трохи відрізняється від класичного (просто надати стелю над головою) – ми ставимо за мету, за короткий термін допомогти ВПО з реабілітацією. По-перше, у нас дуже комфортні умови проживання і привітний персонал з числа ВПО, які вже орієнтуються у Львові та пройшли шлях реабілітації. По-друге, на базі нашого шелтеру буде надаватися великий спектр послуг для дітей на дорослих, що допоможе відновитися фізично та психологічно, та в спокійній атмосфері спланувати подальше життя», – розповідає старший радник МБФ «Альянс громадського здоров’я» Слава Кушаков.

Також, він поділився найближчими планами щодо реалізації проєкту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення», який реалізується при фінансуванні UKAID і Disasters Emergency Committee (DEC) та за технічної підтримки і координації благодійної організації Christian Aid. Згідно його слів, Альянс продовжить розширювати гуманітарну програму підтримки в Україні. Наразі, ведеться робота над тим, щоб запустити 3 мобільні клініки. Одна з них – це мобільна соматологія, яка вже переобладнується. Також, планується надати 125 міні-грантів та 400 грантів багатоцільової грошової допомоги на нагальні потреби домогосподарств. Продовжиться співпраця з шелтерами, в рамках їхньої діяльності, буде надано необхідні послуги для близько 10 тисяч людей, які там проживають.

Слава Кушаков наголосив на тому, що щоб не сталося, Альянс і його регіональні партнери продовжуватимуть працювати незважаючи на численні виклики, ризики для життя та здоров’я задля вирішення нагальних проблем українців!

Нагадаємо, з початку літа, Альянс громадського здоров’я, у відповідь на гуманітарну кризу, яку спричинила воєнна агресія росії в Україні, запустив комплексну програму гуманітарної підтримки в умовах війни та післявоєнного відновлення країни. Основними напрямками є підтримка представників вразливих спільнот, спрямована на забезпечення нагальних гуманітарних, соціальних та медичних потреб та гідного життя у кризових умовах, шляхом впровадження заходів кризового реагування.

Протягом 8 місяців ведеться активна діяльність в рамках масштабного проєкту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення». Спільними зусиллями, разом з 24-ма НУО вдалося швидко і ефективно розгорнути діяльність у 16 регіонах України. Лише за перші 3 місяці роботи необхідну допомогу отримала 75 271 особа, серед яких ВПО, сім’ї з дітьми, люди з обмеженими можливостями, представники груп, що найбільше уразливі до ВІЛ-інфікування.