Понад 257 000 людей з ВІЛ проживає в Україні: кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус.

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, головна мета якого – привернути увагу до проблем суспільства, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні ВООЗ (53 країни) за оціночною кількістю випадків ВІЛ-інфекції, перше місце у Росії, на яку припадає майже 50% випадків. За оновленими оцінками національних і міжнародних експертів, наразі в Україні до 257 тисяч людей живуть з ВІЛ, і тільки 70% із них знають про свій статус. Щонайменше третина людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), не перебуває під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я.

За даними ВООЗ/ЮНЕЙДС у світі з початку епідемії 79,3 млн людей інфікувалися ВІЛ та 36,3 млн померли від хвороб, обумовлених СНІДом. Сьогодні в світі з ВІЛ-інфекцією живуть майже 37,7 млн людей і майже 6 млн із них не знають, що інфіковані. Антиретровірусну терапію отримують майже 28,2 млн ЛЖВ. В разі недостатніх дій, ЮНЕЙДС попередила про ризик 7,7 млн смертей, пов’язаних зі СНІДом протягом наступних 10 років.

За січень-жовтень 2021 року в Україні було офіційно зареєстровано 12626 нових випадків ВІЛ-інфекції, 3496 випадків СНІДу та 1584 смерті, зумовлені СНІДом. 70% зареєстрованих випадків виявлено в рамках програм, які разом з партнерами впроваджує в Україні Альянс громадського здоров’я.

«Україна й досі залишається в категорії̈ країн з концентрованою стадією епідемії ВІЛ-інфекції̈, – говорить Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я. – Реальну загрозу для українців становить вихід ВІЛ за межі груп ризику і його поширення серед широких верств населення. Майже 80% вперше зареєстрованих – це люди, які інфікувались через незахищені статеві контакти».

Тому тестування на ВІЛ-інфекцію рекомендовано всім людям, які мали ризик передачі ВІЛ сексуальним шляхом: незахищені статеві контакти, особливо з більш ніж одним партнером. Тестування рекомендовано зробити через чотири тижні після ризикованого контакту. Абсолютно кожному дорослому українцю необхідно звертати пильну увагу на безпечність власної сексуальної поведінки. Актуальним для України залишається шлях інфікування ВІЛ через вживання ін’єкційних наркотиків.

Андрій Клепіков зазначив, що під впливом епідемії COVID-19 люди, які живуть з ВІЛ, стали ще більш уразливими. «Ми з партнерами активно працювали над вдосконаленням форматів надання послуг АРВ-терапії та замісної терапії, для мінімізації контактів та потенційних ризиків інфікування COVID-19. Що було зроблено: видача препаратів на більш довгий термін та за новими форматами, як то відправка АРТ поштою. Також за підтримки Глобального фонду ми надали Україні понад 300 тис експрес-тестів на COVID-19 для вдосконалення тестування серед представників уразливих груп», – сказав Клепіков.

Вже більш як 20 років ВІЛ перестав бути вироком, за наявності відповідного лікування, і сьогодні ВІЛ-інфекція визначається як хронічне захворювання. Важливо бути свідомим щодо шляхів передачі ВІЛ і вчасно зробити тест. У випадку підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції, можна оперативно та безкоштовно отримати необхідне АРВ-лікування, а відтак – зберегти своє здоров’я та повноцінне життя.

Доведено, що покращення доступу до антиретровірусного лікування зменшує кількість смертей ЛЖВ. Станом на 01.11.2021 року, 129 370 хворих отримували АРТ в Україні. Зараз Україна повністю забезпечена новітніми АРВ-препаратами для лікування ВІЛ. У людей, які отримують та вчасно приймають АРТ у належних дозах, виникає стан так званої «вірусної супресії» та вірусне навантаження стає низьким, що зводить до мінімуму вірогідність розвитку СНІДу та мінімізує можливість передачі ВІЛ.

Найвища захворюваність на ВІЛ-інфекцію зареєстрована в Південно-Східному регіоні України: (Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська та Одеська області), а також у м. Киієві. З початком пандемії COVID-19 в усіх країнах світу знизився рівень тестування і через це – виявлення ВІЛ-інфекція. Україна тут не виключення: кількість вперше діагностованих та зареєстрованих випадків різко зменшилась практично у всіх областях. Зменшення виявлення нових випадків коливалося від -10 до -50%. Лише у Харківській (+10%) та Одеській (+54,3%) областях зареєстровано збільшення виявлення ВІЛ-інфекції. Найнижчі рівні зареєстровані в Західному регіоні країни – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області.

Закликаємо українців бути свідомими, слідкувати за своїм здоров’ям і вчасно проходити тестування на ВІЛ!

 

Додаткова інформація:

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це кінцева стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Цей вірус вражає спеціальні клітини крові (лімфоцити), які відповідають за захист організму людини від різних мікробів та пухлин і поступово вбиває ці клітини. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців і років, знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, перш за все інфекційних, що вражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему та ін. СНІД уперше виявлений у США у 80-х роках і за декілька років поширення набув характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн.

Тестування на ВІЛ в Україні безкоштовне. В Україні отримати послуги з тестування на ВІЛ-інфекцію можна:

  • В закладах охорони здоров’я, що гарантовано 13 пакетами програми медичних гарантій. Це сімейні лікарі, заклади амбулаторного та хірургічного профілів та інші.
  • На базі неурядових організацій, що працюють з ключовими та уразливими групами людей.
  • Також можна пройти тест на ВІЛ-інфекцію самостійно за допомогою оральних тестів, замовивши їх безоплатно на сайті: https://selftest.org.ua.

 

* За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України

Контакти для додаткової інформації:

Інна Гаврилова, PR-менеджер Альянсу громадського здоров’я

gavrylova@aph.org.ua