27 липня 2022 року об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) представила свій щорічний звіт про стан глобальної протидії ВІЛ сьогодні напередодні 24-ї Міжнародної конференції зі СНІДу «AIDS 2022» у Монреалі (Канада), на заході, який також транслювався на сайті www. unaids.org.

“ЮНЕЙДС вперше випускає глобальний звіт про СНІД із такою тривожною назвою – «У небезпеці». Цей звіт є закликом до дії. «Я з України, країни, яка зіткнулася з російським вторгненням. І для нас абсолютно зрозуміло, що бути «В небезпеці» вимагає негайних і рішучих дій», – зазначив на презентації у Монреалі виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я Андрій Клепіков. «Звіт показує фундаментальну невідповідність. Незважаючи на те, що відмічається ріст нових випадків ВІЛ-інфекції, фінансування програм по ВІЛ/СНІДу скорочується. Важливо зазначити, що майбутнє протидії СНІДу в найближчі роки залежатиме від успішного поповнення Глобального фонду, який потребує залучення щонайменше 18 мільярдів доларів США для збереження щонайменше 20 млн життів. Бороротися за те, що має значення – це справжній пріоритет, це те, що дужерезонує для всіх нас в Україні. У звіті підкреслюється роль ключових спільнот і саме з ними пов’язані 70% нових випадків ВІЛ. Ось куди має піти фінансування. Інвестуйте в рази більше в програми для людей, які вживають наркотики, секс-працівників, чоловіків, що мають секс з чоловіками, транс* людей. Ми сподіваємося на збільшення фінансування PEPFAR і, звичайно, фінансування ЮНЕЙДС. Це є критично важливо».

Війна Росії в Україні принесла неймовірні випробування. 100 000 людей, що живуть з ВІЛ поїхали з територій, які безпосередньо постраждали від війни. В Україні 15 мільйонів внутрішньо переміщених осіб і біженців від війни. Прогнози ООН щодо ситуацій в Україні жахливі – до кінця року 9 з 10 українців зіткнуться з бідністю. ВВП впаде на 30%! Втрати для системи охорони здоров’я такі серйозні. Водночас війна продемонструвала, що в ситуації зруйнованої інфраструктури охорони здоров’я громадянське суспільство та громада є опорою для протидії ВІЛ.

“У багатьох складних ситуаціях, коли інші кажуть «ні», громадянське суспільство каже «так». Соціальні працівники, кейс-менеджери продовжують регулярні контакти з пацієнтами. Громадянське суспільство здійснило доставку АРТ, закуплену PEPFAR та Глобальним фондом. Наприклад, ми провели екстрену закупівлю , а за допомогою наших гуманітарних мікроавтобусів ми доставляли ліки від опіоїдної замісної терапії. Понад 1 мільйон таблеток було доставнлено у ті райони, куди державна логістична компанія відмовилася їхати через воєнні ризики. Ми це зробили! Громадянське суспільство має мотивацію. Будьмо швидкими та ефективними. Разом ми переможемо!”

Як зазаначено у звіті, перевірений пакет для успіху включає: послуги, орієнтовані на людей; дотримання прав людини кожного, скасування каральних і дискримінаційних законів і подолання стигми; розширення прав і можливостей дівчат і жінок; рівний доступ до лікування, включаючи нові медичні технології; медичне обслуговування, освіта та соціальний захист для всіх.

Глобальний звіт ЮНЕЙДС “У небезпеці”

Дані нового звіту ЮНЕЙДС показують, що прогрес у профілактиці та лікуванні сповільнюється в усьому світі, піддаючи мільйони людей серйозній небезпеці. Щоб запобігти мільйонам нових випадків ВІЛ-інфекції у цьому десятилітті та покласти край пандемії СНІДу, терміново необхідні дії щодо подолання нерівності, яка спричиняє ВІЛ/СНІД.
З 2020 по 2021 рік кількість нових випадків інфікування в усьому світі впала лише на 3,6%, що є найменшим річним зменшенням кількості нових випадків ВІЛ-інфекції з 2016 року. У Східній Європі та Центральній Азії, на Близькому Сході та в Північній Африці, а також у Латинській Америці спостерігалося зростання щорічних випадків ВІЛ-інфекції протягом декількох років. Невдалий прогрес позначав приблизно 1,5 мільйона нових випадків минулого року – більше на 1 мільйон, ніж глобальні цілі.

Під час криз останніх кількох років представники ключові групи населення особливо постраждали в багатьох громадах – із зростанням поширеності в багатьох місцях. Дані ЮНЕЙДС показали зростання ризику нових інфекцій, з якими стикаються геї та інші чоловіки, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ) у всьому світі. Станом на 2021 рік дані ЮНЕЙДС про ключові групи населення показують, що ЧСЧ мають у 28 разів більший ризик інфікування ВІЛ порівняно з людьми того ж віку та гендерної ідентичності, у той час як споживачі ін’єкційних наркотиків мають у 35 разів більший ризик, працівники секс-бізнесу у 30 разів більший ризик, а трансгендерні жінки 14 рази більше ризику.

Звіт також показує, що зусилля, спрямовані на те, щоб усі люди, які живуть з ВІЛ, мали доступ до антиретровірусної терапії, яка рятує життя, не вдаються. У 2021 році кількість людей, які отримували лікування від ВІЛ, зростала повільніше, ніж за останні десять років. І хоча три чверті всіх людей, які живуть з ВІЛ, мають доступ до антиретровірусного лікування, приблизно 10 мільйонів людей не мають, і лише половина (52%) дітей, які живуть з ВІЛ, мають доступ до життєво необхідних ліків; розрив в охопленні лікуванням ВІЛ між дітьми та дорослими не скорочується, а збільшується.

У 2021 році пандемія СНІДу забирала життя щохвилини, у середньому 650 000 смертей від СНІДу, незважаючи на ефективне лікування ВІЛ та інструменти для запобігання, виявлення та лікування опортуністичних інфекцій.