Щороку, у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами, Альянс громадського здоров’я (далі – Альянс) привертає увагу зацікавлених сторін та громадськості до проблеми, яка вже не одне десятиріччя не втрачає своєї актуальності в Україні і світі!

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно  у світі фіксується 3 мільйони випадків інфікування на вірусні гепатити В та С та  вмирає 1,1 мільйон людей. У той же час майже 9,5  мільйони людей отримують життєво-важливе лікування від гепатиту С.

10 років тому, коли Альянс почав працювати за напрямком протидії вірусним гепатитам в Україні, з особливим ухилом у проблему вірусного гепатиту С, це була тема, яка практично не обговорювалась у суспільстві, хіба що в контексті низької ефективності лікування  і надзвичайно високої вартості лікування. У 2015 році ми розпочали інноваційну програму лікування гепатиту С – і за шість років ситуація  в нашій державі суттєво змінилася – завдяки спільним зусиллям Альянсу, МОЗ України і партнерських організацій, в країні стало доступне новітнє лікування препаратами прямої противірусної дії, які з 2017 року почали закуповуватись за кошти державного бюджету, суттєво підвищився рівень поінформованості суспільства. Але проблема все ще залишається актуальною, адже з понад 1 мільйона оціночної кількості інфікованих людей в Україні під медичним наглядом перебуває лише 7% осіб з цієї категорії!

Завдяки ініційованій Альянсом інноваційній програмі лікування ВГС-інфекції сучасними препаратами прямої противірусної дії, за шість років (2015-2020) комплексний пакет послугщодо вірусного гепатиту С, включно з лікуванням, отримали 6 тисяч пацієнтів з ключових груп населення. У 2017 році за ініціативи Альянсу, вперше в нашій державі, скринінг, діагностика та лікування вірусного гепатиту С стали доступними  для ув’язнених у пенітенціарних установах. Модель лікування ВГС на рівні громад, запроваджена Альянсом,  вже не вперше отримує високу оцінку Всесвітньої організації  охорони здоров’я:

«Такі неурядові організації, як Альянс громадського здоров’я, відіграли ключову роль в адвокації розробки та адаптації національної політики до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та наданні  послуг».

Звіт ВООЗ  щодо глобального прогресу до 2020 р. в напрямку прискорення доступу до діагностики та лікування  вірусного гепатиту С

Ефективність лікування в рамках програми Альянсу з лікування вірусного гепатиту С 2020 році досягла 98%, утримання в лікуванні  –  99%. У 2020 році нам вдалося домовитися з постачальниками ліків про найнижчу для України ціну, що дало змогу закупити 3740 дванадцятитижневих курсів лікування, що більш ніж втричі більше, ніж очікувалося!

Успіхи Альянсу громадського здоров’я на шляху елімінації вірусних гепатитів за результатами 2020 року:

• У 2020 році в умовах жорстких локдаунів, зумовлених пандемією СOVID-19, 3365 пацієнтів з числа людей, які живуть з ВІЛ, отримали діагностику та лікування ВГС.
  • Закупаються діагностичні реагенти безпосередньо до лабораторій медичних закладів.
  • Лікування забезпечують  28 медичних закладів на всій території України та 38 лікувальних сайтів пенітенціарної системи.
  • З 2020 року надається каскад комплексних послуг шляхом переадресації клієнтів програм профілактики з позитивним результатом швидких тестів до програми лікування.
  • Здійснюється 100% моніторинг ведення випадку, включно з результатами лікування пацієнтів.

«Під час пандемії КОВІД-19 нам вдалось розширити програми лікування гепатиту С. Завдяки запровадженню сучасних технологій ми не лише втримали усіх пацієнтів, а в 3,3 рази збільшили охоплення лікування гепатиту С для ключових груп».

Андрій Клепіков, Виконавчий директор Альянсу громадського здоровя

З 2021 року Альянс, у тісній  співпраці з ЦГЗ МОЗ України, впроваджує програму лікування ВГС серед ЛЖВ. Відповідальність за закупівлю та розподіл препаратів в Україні є цілковитою  прерогативою та відповідальністю держави, в той час  як Альянс працює  в напрямку пошуку пацієнтів, забезпечення безкоштовною діагностикою,  соціального супроводу під час лікування, профілактики повторного інфікування, моніторингу  ефективності лікування. Тільки за  перші шість місяців 2021 року  до програми Альянсу долучилися ще  1200  нових пацієнтів,  450 з них  вже завершили лікування.

Втім, питання доступу до лікування всіх, хто його потребує, залишається вкрай  актуальною проблемою, оскільки дуже мало людей знають про свій  ВГС  статус. На  сьогодні основне завдання для всіх, хто працює в напрямку  протидії вірусним гепатитам – збільшувати поінформованість, мотивувати на раннє виявлення інфекції, розширювати доступ до тестування – саме тому Альянс і проводить вже традиційні щорічні інформаційні акції, які проходять по всій країні.

Ми щиро дякуємо лікарям, кейс менеджерам та свідомим пацієнтам за їхній неоцінений  внесок  в розвиток програми з лікування  та елімінації вірусних гепатитів в Україні.

Довідково:

За наявними оціночними даними, до 5 % населення України інфіковано вірусним гепатитом С, що становить від 1 до 2  мільйонів українців, які  потребують лікування. Більшість з них не знають про свій статус, адже симптоми вірусного гепатиту С можуть розвиватись приховано багато років. За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на січень 2021  року оціночна кількість інфікованих  ВГС оцінюється у 1 342 418 людей, в той час  як під  медичним наглядом перебуває лише 92 591 осіб (6,9% від оціночної кількості).  Дані ВООЗ свідчать, що Україна є єдиною з  країн європейського регіону, що увійшла до переліку з 28 держав, які мають найбільший тягар вірусних гепатитів в світі.

Вірусний гепатит С – це  серйозний тягар для  системи охорони здоров’я України. Базуючись на Глобальній стратегії з елімінації  ВООЗ,  Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Амбітні цілі стратегії – попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів; продіагностувати не менше 90% осіб, які хворіють на вірусні гепатити та поінформувати їх про захворювання;  забезпечити лікуванням не менше до 90% хворих, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для гепатиту С) або ефективного контролю хвороби (для гепатиту В).

Гепатит не може чекати, тестуйтеся —  це єдиний спосіб первинної  діагностики вірусних гепатитів

Лікарські засоби для пацієнтів з діагнозом «ВГС-інфекція»  безкоштовно забезпечує держава – звертайтеся до свого сімейного лікаря

Національна гаряча лінія з питань вірусних гепатитів: 0-800-50-33-10