1 червня 2022 р., Брюссель–Київ

Європейська група з лікування СНІДу (EATG) й Альянс громадського здоров’я (Альянс) розпочинають стратегічне співробітництво в регіоні Європи та Центральної Азії. Його метою є створення онлайн-платформи для навчання та розвитку потенціалу у межах майбутнього циклу вже відомого проекту EATG STEP-UP.

Академія освіти STEP-UP з 2013 р. є флагманським проектом EATG. Після п’яти очних циклів та одного циклу онлайн нова реалізація STEP-UP відбуватиметься у формі освітньої онлайн-платформи, яку створено в співпраці з АГЗ. Як новий формат, так і залучення партнерської організації з регіону Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА) мають на меті забезпечити ширше охоплення слухачів із різних контекстів.

«У центрі уваги STEP-UP завжди було об’єднання активістів з усієї Європи та Центральної Азії з метою розбудови їхнього потенціалу відповідно до місцевих і регіональних потреб. Ми стали свідками того, що STEP-UP допомагає розширити можливості руху нових ВІЛ-активістів. З моменту створення цієї програми понад 120 її випускників скористалися програмою STEP-UP, і декому з них були надані гранти для реалізації малих проектів; ми пишаємося їхніми історіями успіху та їхньою еволюцією», – говорить Пітер Ванхолдер, виконавчий директор EATG. «Ми раді, що об’єдналися з AГЗ для розробки та впровадження нового циклу STEP-UP у форматі «Масового відкритого онлайн-курсу» (Massive Open Online Course – MOOC), адаптованого до нової реальності та такого, що дає можливості гнучкого пристосування до нових потреб».

«Ми дуже раді оголосити про нашу співпрацю з EATG над STEP-UP», – каже Тетяна Дешко, Директор міжнародних програм Альянсу громадського здоров’я. «Розрив у доступі до антиретровірусного лікування є основним недоліком у сфері боротьби з ВІЛ у країнах СЄЦА, лікування отримують лише 53% із тих, хто його потребує. Як показала війна в Україні та міграція, ініціатива пацієнтів і їхніх спільнот у сфері проактивного пошуку можливостей лікування є ключем до успіху на етапі початку лікування та формування прихильності, незалежно від того, чи перебуває пацієнт у стабільності, чи мігрує.  Така співпраця з EATG робить наші підходи до лікування більш інтегрованими й орієнтованими на людину. STEP-UP – це чудовий проект, який не лише забезпечує всебічне навчання, а й підтримує мобілізацію спільнот та адвокацію для досягнення змін».

STEP-UP MOOC – це двомовна (англійська/російська) навчальна програма, яка поєднує 1) підхід до електронного навчання з самостійним визначенням темпу та використанням каскаду тренінгів щодо нетворкінгу, розширення прав і можливостей, а також адвокації, з 2) очним «Практикумом для спільнот» і 3) системою субгрантів. Вона орієнтована на людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, медичних працівників, представників громадянського суспільства й інших спеціалістів, які працюють у сфері надання послуг та/або адвокації, з метою забезпечення загального доступу до комбінованої профілактики, лікування ВІЛ і догляду. Курс MOOC розроблятиметься активістами для активістів, буде безкоштовним і доступним для всіх.

«Участь у STEP-UP MOOC спиратиметься не на якийсь процес відбору, а на бажання взяти участь. Оскільки зміст і мови тренінгу будуть спеціально пристосовані до потреб ВІЛ-активістів у Європейському регіоні ВООЗ, ми очікуємо, що більшість учасників будуть представниками ВІЛ-сектору, а отже, вони матимуть попередні знання про ВІЛ і супутні інфекції», – коментують організатори.

Планується, що STEP-UP MOOC буде доступний онлайн із січня 2023 р.

 Дізнатися більше про STEP-UP: https://www.eatg.org/projects/step-up/

Контакти:

Апостолос Калояніс, координатор із питань комунікацій, EATG, apostolos.kalogiannis@eatg.org

Інна Гаврилова, менеджер із зв’язків із громадськістю та комунікацій, Альянс громадського здоров’я, gavrylova@aph.org.ua

 Ця ініціатива була незалежно розроблена EATG і стала можливою завдяки спонсорству від Gilead Sciences Europe Ltd. EATG визнає, що Gilead Sciences Europe Ltd не має жодного контролю чи внеску в структуру або зміст ініціативи. STEP-UP MOOC впроваджується у співпраці з Альянсом громадського здоров’я.