08.06.2017 року в Альянсі громадського здоров’я (Альянс) відбулась зустріч із представниками оціночної місії ВООЗ з питань вірусних гепатитів, за участю фахівців Альянсу, МОЗ України, Центру громадського здоров’я МОЗ України , Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Оціночна місія триває з 6 по 9 червня 2017 року за запрошенням Міністерства охорони здоров’я в Україні.

В ході зустрічі в Альянсі експертам ВООЗ представлені напрацювання в напрямку тестування ключових груп населення на наявність гепатиту В та С,  результати вакцинації проти гепатиту В та  кампаній з  підвищення рівня обізнаності.

Сергій Філіппович, Директор департаменту лікування,  закупівель та постачання,  презентував унікальний досвід Альянсу із забезпечення контролю за розповсюдженням вірусних гепатитів В та С серед ключових груп, розповів про досягнення зі зниження цін на препарати прямої противірусної дії та результати проекту Альянсу щодо лікування вірусного гепатиту С препаратами Совалді та Харвоні у представників уразливих груп.

Виконавчий директор Альянсу Андрій Клепіков відзначив плідну співпрацю з Центром громадського здоров’я МОЗ України та зацікавленість Альянсу у впровадженні сучасних технологій охорони здоров’я для контролю над вірусними гепатитами в Україні.

Крім того на зустрічі Альянсом було анонсовано підтримку роботи Національної гарячої лінії з питань вірусних гепатитів.

Представники ВООЗ високо оцінили сталість ініціатив та зусиль Альянсу, методичність підходів та послідовність заходів, спрямованих на  контроль за гепатитами, унікальність  проекту лікування. Вони  визнали високий рівень  якості аналізу  представлених даних за результатами  лікування гепатиту С препаратами прямої противірусної дії серед ключових груп населення.

Представник Євробюро ВООЗ Мартіном Донохью  зазначив, що за час роботи місії в Україні саме  Альянсом озвучене   бачення подолання проблеми гепатитів в країні, яке відповідає стратегії Глобальній стратегії ВООЗ сектору охорони здоров’я  з вірусних гепатитів на 2016-2021 роки, а саме  – елімінація гепатитів  як основної загрози громадському здоров’ю.

Учасники зустрічі обговорили питання організації національної відповіді  з контролю над гепатитами в Україні, пріоритетність у вирішенні проблем з точки зору підходів громадського здоров’я до розбудови системи охорони здоров’я,  орієнтованої на пацієнта.