29 илипня 2022 року в рамках AIDS2022 відбулася спеціальна сессія, присвячена обговоренню екстренї відповіді на ВІЛ та туберкульоз в Україні під час широкомасштабної війни росії в Україні. Слоганом сесії став заклик: “Перемагаймо разом”!

Унікальна сесія зібрала на своєму майданчику ключових гравців у протидії ВІЛ та ТБ в Україні.

У першому блоці виступили троє очільників організацій-основних отримувачів фінансування Глобального фонду та інших донорів в УКраїні. Так, Ольга Гвоздецька з Центру громадського здоров’я МОЗ України, Павло Смирнов з Альянсу громадського здоров’я та Валерія Рачинська з БО «100% життя» розповіли про те, як програми з ВІЛ адаптувалися до війни. Екстрена закупівля ліків і товарів, надання мобільних послуг, підтримка біженців, віртуальні кейс-менеджери, гуманітарна підтримка. Швидкі та ефективні нововведення врятували ситуацію.
Учасники від спільноти – Антон Басенко  Ленні Емсон, Андрій Зарицький, Олена Стрижак, Марина Погорілова, Олексій Загребельний -​ розповідали про неймовірну мобілізацію ключових груп населення в Україні у відповідь на виклики війни.

Пітер Сендс, виконавчий директор Глобального фонду, поділився уроками протидії України на ВІЛ під час війни:

  • Дуже багато залежить від сили партнерів на місцях
  • Дуже важливим було партнерство між міжнародними агентствами, які координували підтримку
  • Бути гнучким і швидко будувати є ключовим.

Імонн Мерфі, ЮНЕЙДС, отримав бурхливі оплески, коли сказав, що регіональний офіс країн СЄЦА було перенесено із Москви до Бонна. Він поділився власним досвідом відвідування України та Молдови всього тиждень тому та оцінкою громад та громадянського суспільства, які взяли на себе ініціативу в умовах кризи.
Брендан Гарвін, Надзвичайний план президента США щодо допомоги хворим на СНІД (PEPFAR),​ підтвердив зобов’язання щодо фінансування та підтримки України.
Андрій Клепіков з Альянсу громадського здоров’я наголосив на недостатніх потребах, таких як туберкульоз, психічне здоров’я та гуманітарна підтримка, а також перспективні плани відбудови країни. LAA PrEP та бупренорфін вже рік не доступні в Україні, коли це необхідно як ніколи.
Як добре резюмувала модераторка сесії Ганна Довбах, виконавча директорка Євразійська асоціація зменшення шкоди (EHRA), громади, громадянське суспільство та медичні працівники – справді в епіцентрі протидії ВІЛ!

Організаторами сесії стали: Центр громадського здоров’я МОЗ України, Альянс громадського здоров’я, 100% Життя, Глобальний фонд, PEPFAR і ЮНЕЙДС.
Разом ми перемагаємо!