18–23 січня 2016 в Одесі відбулась Зимова школа 2016 «Громадське здоров’я в Україні». Учасниками Школи стали лікарі, епідеміологи, управлінці в охороні здоров’я, дослідники, освітяни, представники громадських організацій. Викладали спікери з США, Великобританії та Нідерландів. Протягом тижня фахівці у галузі громадського здоров’я навчалися, обмінювалися думками та професійним досвідом.

Формат Школи — дві паралельні сесії, доповнені ранковими пленарними сесіями та вечірніми обговореннями для всіх учасників. У секції 1 «Громадське здоров’я та основи епідеміології» працювали спікери від МБФ «Альянс громадського здоров’я»: Тетяна Салюк, директор Проекту з технічної допомоги в сфері МіО та ефективного використання даних («METIDA»), Людмила Шульга, керівник відділу технічної допомоги МБФ «Альянс громадського здоров’я», та проф. Джордж Разерфорд, Університет Каліфорнії, США. Учасники цього модуля вивчали основи епідеміології інфекційних та неінфекційних захворювань, принципи створення доказової бази, термінологію, основи побудови діалогу між усіма гравцями громадського здоров’я (європейський досвід та уроки для України).

Організаторами Зимової школи є Школа охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія» та ЮНІСЕФ. Також, до проекту долучились Проект з технічної допомоги в сфері МіО та ефективного використання даних («МЕТІДА») МБФ «Альянс громадського здоров’я», що надав гранти на участь для 30-ти учасників Школи.

Окрім того, партнерами Школи стали МБФ «Відродження», Проект USAID «Покращення послуг у сфері ВІЛ/СНІД серед представників груп найвищого ризику в Україні» який впроваджується в Україні міжнародною організацією Пакт (Pact) у партнерстві з Фемілі Хелс Інтернешнл (FHI360), Маастрихтський університет та Міністерство охорони здоров’я України.

Буклет Зимової Школи

52