МБФ «Альянс громадського здоров’я» (Україна) у партнерстві з «Contact Network» (Швейцарія) та СНІД Фондом «Схід-Захід» (Нідерланди) провели другу регіональну зустріч щодо підготовки регіональної заявки в Глобальний Фонд у сфері боротьби з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом серед ключових уразливих груп у містах Східної Європи та Центральної Азії (далі – СЄЦА). Зазначена зустріч відбулась 21-22 січня 2016 року в Києві (Україна).

Метою даної програми є досягнення моделі ЮНЕЙДС «90-90-90» щодо ключових груп населення в містах регіону СЄЦА, а також виконання Стратегії боротьби з туберкульозом і нового Глобального плану подолання туберкульозу через розробку Регіональної міської платформи, до якої увійшли б міста регіону СЄЦА і міста-наставники із Західної Європи. Така платформа передбачає обмін досвідом, розвиток політичного лідерства серед осіб, що визначають політику міст, стійке розширення послуг шляхом створення сприятливого середовища та відповідної нормативно-правової бази у містах, у тому числі забезпечення сталого фінансування НУО, що надають відповідні послуги, з міських бюджетів. Ключові теми проекту: розробка моделей послуг у містах, політика у сфері роботи з ключовими групами населення та в сфері ВІЛ/ТБ/гепатитів; політична і фінансова участь та співробітництво між міськими органами влади та НУО.

Представники НУО з 10 країн, міжнародні стейкхолдери (ЮНЕЙДС, Глобальний Фонд), мережі вразливих спільнот (SWAN, ENPUD, SCN, ECOM, ECUO), представники «Stop TB Partnership» і місцевої влади міст-учасників проекту взяли участь у цьому заході.

Учасники зустрічі обговорили та затвердили основні цілі Концептуальної записки, а також інтервенції та очікувані результати розроблюваної програми. Також були узгоджені критерії для остаточного відбору міст-учасників проекту.

Міста, які були відібрані для реалізації проекту в регіоні СЄЦА: Солігорськ (Білорусь), Сараєво (Боснія і Герцеговина), Софія (Болгарія), Тбілісі (Грузія), Алмати (Казахстан), Бішкек, Ош (Киргизстан), Бєльци (Молдова), Санкт-Петербург (Російська Федерація), Бухарест (Румунія), Київ, Одеса (Україна).