4-5 квітня 2016 дві експертні комісії зустрілися у Копенгагені для формування нового плану дій з питань вірусних гепатитів та ВІЛ у Європейському регіоні ВООЗ.

 

Важливість цього консультативного процесу, особливо для плану дій щодо вірусних гепатитів, полягає в тому, що це перший план по профілактиці і боротьбі з вірусними гепатитами в Європейському регіоні ВООЗ.

Метою нового плану дій щодо ВІЛ/СНІДу та вірусних гепатитів є стимулювання зусиль для досягнення нульового рівня нових випадків інфікування гепатитами та ВІЛ, нуль дискримінації і нуль смертей внаслідок СНІДу в регіоні.

52 експерти з різних країн, серед яких представники міністерств охорони здоров’я, представники ООН та ВООЗ, представники національних програм з протидії поширенню гепатитів та активісти громадського суспільства взяли активну участь у дискусіях.

Україну на зустрічі експертів представили старший менеджер програм з вірусних гепатитів Альянсу громадського здоров’я Людмила Майстат та головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця Ольга Голубовська. Альянс громадського здоров’я співпрацює з МОЗ з метою розширення доступу до ефективних програм лікування як представників уразливих груп, так і загального населення, розробки нової Державної програми лікування гепатитів на 2017-2021 роки на базі нових рекомендацій ВООЗ та посилення співпраці на національному та регіональному рівнях.

Представники України увійшли до складу експертної комісії яка розробляла план дій для Європейського регіону, який було розроблено на всесвітній Асамблеї ВООЗ та буде затверджено вже у травні 2016.

Детальніше про зустріч Ви можете дізнатись за посиланням

www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/news/news/2016/04/europe-shapes-new-action-plans-on-hivaids-and-viral-hepatitis