Яровий Андрій Михайлович, 06.11.1967 р.н., уродженець та житель м. Києва (Україна), з 2009 року пацієнт програми замісної підтримувальної терапії (препарат – бупренорфін), член Євразійської мережі людей, які вживають наркотики (ENPUD), член Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА),  правозахисник, консультант МБФ «Альянс громадського здоров’я»  з оцінки  якості програм з профілактики ВІЛ/СНІД, що з 2004 року підтримуються Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

25.08.2018 Андрій Яровий в черговий раз виїхав з м. Києва на тимчасово  неконтрольовану територію Луганської області в якості консультанта Альянсу громадського здоров’я для вивчення стану забезпечення  доступу представників груп найвищого ризику та  ВІЛ-позитивних людей до відповідних послуг з профілактики та життєво-необхідного лікування. Протягом 2015-2018 років Андрій з цією метою неодноразово відвідував неконтрольовані території Донецької та Луганської областей, де на той час функціонували програми за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Саме Андрій під час одного з таких візитів у 2015 році зібрав  унікальні відео інтерв’ю пацієнтів в останні дні замісної терапії на тимчасово неконтрольованій території Сходу України, що стали основою документального фільму «Донбасс: жить или умереть?! Live or Die in Donbass?!  Протягом 204-2016 років понад тисячі пацієнтів ЗПТ втратили життєво-важливе лікування на цій території.

26 серпня 2018 року під час  переміщення через незаконний пункт пропуску на території  Краснодонського району (тимчасово неконтрольована територія Луганської області) Андрія було незаконно затримано представниками «Луганської Народної Республіки» («ЛНР») та під  вилучено 38 таблеток лікарського наркотичного препарату замісної підтримувальної терапії «Бурпренорфіну гідрохлорид» загальною вагою 0,152 мг. Напередодні у Києві Андрій цілком законно отримав  запас даного препарату терміном на 10 днів з лікувального закладу, загальною вагою 0,16 г) для самостійного прийому. Наступного дня, 27.08.2018 Андрія було доставлено до «Міністерства державної безпеки ЛНР» та незаконно затримано за підозрою у «контрабанді наркотиків у великому розмірі», «обвинувачення» у якому Андрію пред’явили через декілька місяців. Лише з середини жовтня 2018 року  до Андрія отримав доступ місцевий адвокат, залучений за ініціативи Альянсу.

Наприкінці жовтня 2018 року слідчим «МДБ ЛНР» Андрію було пред’явлено обвинувачення за ч 3. ст. 282 Кримінального кодексу «ЛНР» (контрабанда наркотиків/бупренорфіну  в особливо-великому розмірі) та «судом ЛНР» обрано  «запобіжний захід» у вигляді арешту, який продовжували декілька разів, увесь цей час Андрія незаконно утримували у нелюдських умовах у підвальному приміщенні «Міністерства державної безпеки ЛНР» ( м. Луганськ,  вул. Радянська 79).

За заявою про незаконне ув’язнення свого сина на тимчасово неконтрольованій території Луганської області 22.10.2018 Святошинське районне управління Національної поліції у  м. Києві відкрило кримінальне провадження за ст. 146 Кримінального кодексу України (ЄРДР № 12018100080008478). Одночасно з метою організації подальшого обміну матір’ю Андрія було подано заяву та інші документи до Об’єднаного Центру з координації і пошуку і звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення їх місцезнаходження, безвісти зниклих в районі проведення антитерористичної операції при Службі безпеки України.

Ситуація з незаконним затриманням Андрія з препаратом ЗПТ увійшла до Доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини за 16 серпня – 15 листопада 2018 року (para.52, page 12)

7 лютого 2019 року Андрія було переміщено для подальшого незаконного утриманні до слідчого ізолятору  «Луганська установа виконання покарань Міністерства внутрішніх справ ЛНР» (м. Луганськ, 23-я лінія, 4)

11 лютого Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ)  за заявою матері Андрія відкрив провадження відповідно до Правила 39 Регламенту ЄСПЛ (забезпечення прав та безпеки особи у терміновому порядку). З огляду на важливість та терміновість справи суд вирішив надати їй пріоритет у розгляді в рамках правила 41 Регламенту та забезпечити конфіденційність певної інформації, аби не нашкодити скаржнику (правило 33.1). Відповідна офіційна комунікація була спрямована ЄСПЛ до уповноважених державних органів в Російській Федерації та в Україні.

22 лютого 2019 року «Краснодонським міськрайонним судом ЛНР»  Андрія було незаконно засуджено до тривалого терміну позбавлення волі з конфіскацією майна за нібито контрабанду наркотиків – власних препаратів ЗПТ ( ч.3 ст. 282 та ч.2 ст. 276 «Кримінального кодексу ЛНР»).

У квітні 2019 року зі  слідчого ізолятора Андрія було переведено  до “Свердловської виправної колонії Управління виконання покарань МВС ЛНР”  (94420, селище  Ленінське, Свердловського району, вул.Профсоюзна 16), за підтримки Альянсу йому забезпечено регулярні передачі продуктів харчування та предметів першої необхідності, до нього має обмежений доступ адвокат, також  нещодавно йому дозволили щомісячні побачення з близькими.

За наявною інформацією Андрія внесено до списків на обмін але про конкретні дати поки що нічого невідомо. Попередньо заплановані обміни вже декілька разів відкладалися.

Будемо вдячні за поширення цієї інформації серед зацікавлених медіа, міжнародних, гуманітарних, державних та інших організацій, які будь-яким чином можуть бути корисними у справі звільнення Андрія Ярового та повернення його додому.

28.04.2019 під час урочистого відкриття 26-ої Міжнародної конференції зменшення шкоди у м. Порто (Португалія) було оголошено про присудження Андрію Яровому   авторитетної  міжнародної нагороди «Carol and Travis Jenkins Award»,  як жертві зухвалого порушення прав людини, пов’язаного з незаконним позбавленням волі за зберігання легально отриманого медичного препарату замісної терапії.


Свободу Андрію Яровому


Андрію Яровому присуджено нагороду імені Керол та Тревіс Дженкінс


Контактна особа в МБФ «Альянс громадського здоров’я» – Павло Скала (тел. 0503825178, skala@aph.org.ua).

Інформація щодо Андрія Ярового, незаконно затриманого та засудженого на тимчасово неконтрольованій території Луганської області