В рамках міжнародної кампанії «16 днів активізму проти гендерно-зумовленого насильства»,команда #REAct провели серію вебінарів для підтримки, захисту та запобігання насильству щодо жінок і дівчат, особливо з уразливих груп.

На вебінарах учасникам і учасницям серед інших матеріалів булапредставлена модель “Колесо насильства”, яка розкриває  причини чому жінки часто повертаються до кривдника, які саме стратегії психологічного насильства найчастіше застосовуються перед застосуванням фізичного та що лежить у самому корені насильства. Було розглянуто психологічний портрет кривдника та обговорено чому гендерні стереотипи можуть стати основою для насильства в майбутньому. Ця інформація є дуже цінним інструментом у прагненні покласти край насильству щодо жінок і дівчаток зі Східної Європи та Центральної Азії.

«Цікавий факт, що 20 % учасників — це були чоловіки. Саме чоловіки брали активну участь в обговоренні в чаті вебінарів , а також активно зараз проходять тестування аби отримати сертифікат. Тішить, що чоловіки хочуть дізнаватися більше про причини та передумови гендерно-зумовленого насильства— розповіла Вікторія Калинюк, регіональна координаторка REAct.

До вебінарів доєдналися майже 500 учасників із 16 країн світу: Албанії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Бельгії, Вірменії, Грузії, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Сербії, Північної Македонії, Польші, Франції, Узбекистану, України та Чорногорії.

Вікторія Калинюк зазначила, що, розуміючи цінність даної інформації, легкий і зрозумілий формат її представлення дуже важливо забезпечити покриття максимальної кількості країн регіону: «Ми забезпечили переклад на 5 мов, спікери розмовляли українською та переклад йшов на англійську, албанську, боснійську, грузинську та російську. І в результаті ми побачили активне залучення учасників із країн регіону до навчання. Записи вебінарів також доступні всіма п’ятьма мовами.”

Тренерка Марта Чумало, поділилась ключовими інструментами ефективної допомоги постраждалої та стабілізації її стану.

Пані Марта у своїй роботі використовує дослідження та наукове підґрунтя, вона дає соціальним працівникам та тим, хто працює з постраждалими від домашнього насильства інструментарій як можна простими словами пояснювати постраждалим, що таке насильство, чому воно трапляється та, чому, на жаль, повторюється.

«Мені пощастило потрапити на офлайн тренінг пані Марти у Львові і тоді я  зрозуміла, що її лекції повинні почути кожен та кожна. Мені дуже сподобався формат викладання: не теорія, а саме чіткі факти та дослідження, які  дійсно відкривають очі на передумови, що підживлюють насильство стосовно жінок та дівчаток,” – поділилася Вікторія.

Через те, що жінки часто бояться заявити про акт насильства, який із ними стався або навіть звинувачують себе, одною з важливих цілей серії вебінарів було, щоб дати соціальним працівникам чіткі тези та прості слова, які можна сказати клієнтці, аби вона зрозуміла, що насильство, яке з нею сталося, – це не нормальна ситуація, так не має бути.

«В нас виникла ідея допомогти нашим соціальним працівникам у країнах регіону, дізнатись як краще розпочати цю розмову, як взагалі підвести постраждалу, аби вона відкрилась та розповіла про свою ситуацію, аби ми могли надати потрібну допомогу. Через ці вебінари ми хотіли максимально поширювати ідею, що будь-яке гендерно-зумовлене насильство це не норма, це не «ок»” – додала Вікторія.

На вебінарах також було представлено дослідження Dobash&Dobash, яке пояснює що саме глибинні стереотипні переконання кривдників про роль жінок в суспільстві та їх функції в парі – є основною причиною насильства, а не соціальний. Матеріаліьний чи психологічний бекграунд кривдників. Дослідження «Графік вбивства за Jane Monckton-Smith описують які можуть бути сигнали, що свідчать про небезпеку появи насильства у відносинах. Адже найефективніша профілактика насильства стосовно жінок – це інтервенції до того, як відбувся перший удар.

Найголовніші питання з вебінарів були винесені в тестування, аби зафіксувати в пам’яті учасників основні тези, прості формулювання, які , сподіваємось, вони будуть далі нести їх у маси та змінювати гендерні стереотипи в країнах Східної Європи та Центральної Азії.

Якщо ви ще не встигли відвідати вебінар, у вас є змога переглянути записи до 31 січня 2023 року. Кожен охочий може прослухати їх та пройшовши невелике тестування — отримати іменний онлайн-сертифікат.

Докладніше: https://react-aph.org/uk/zapys-seriyi-vebinariv-po-protydiyi-genderno-motyvyrovanomu-nasyllyu/