13-14 жовтня на 5-й нараді EACS щодо стандартів медичної допомоги при ВІЛ та коінфекціях у Європі відбулася широкоєвропейська дискусія про медичні послуги при ВІЛ.
Надія Янголь, програмна менеджерка Альянсу громадського здоров’я, взяла участь у секції «Вплив COVID-19 та війни на лікування ВІЛ». Вона розповіла про досвід України та партнерів регіонального проекту #SoS 2.0.

“Те, що щодня роблю українські лікарі, соціальні працівники, волонтери, неможливо оцінити, оскільки за кожним врятованим життям стоїть вся Україна. Результати неможливо оцінити в цифрах, хоча ми можемо говорити про 12 тисяч людей у ​​40 країнах, які отримали допомогу від Але це все було б неможливо без допомоги наших колег і всіх людей, які підтримують Україну як на початку війни, так і сьогодні, особливо завдяки розробленим європейським стандартам з лікування ВІЛ, гепатитів, туберкульозу та КОВІД.
Сесію модерували Теймур Нурі (ECDC), Олена Вовк (ВООЗ).

Зазначимо, що під час дискусії спікери поділилися своїм досвідом та обговорили вплив пандемії COVID-19 на послуги тестування на ВІЛ, гепатити, а також зміни супутніх послуг в умовах війни та міграції. Вплив пандемії COVID-19 на служби тестування на ВІЛ, вірусний гепатит та інфекції, що передаються статевим шляхом, у Європейському регіоні ВООЗ. Спікери говорили про вплив війни на послуги з доставки ВІЛ в Україні, про ВІЛ серед мігрантів у несприятливих умовах у ЄС та європейській економічній зоні та про безперервність лікування в Європі: що змінюється внаслідок міграції, а також про проблеми та рішення.