З 18 по 28 квітня директор Східноєвропейської регіональної платформи для прискорення дій з проблем жінок, дівчат і трансгендерів у контексті ВІЛ/СНІД за фінансової підтримки фонду Роберта Карра відвідав партнерські організації проекту у Росії та Молдові: Некомерційне партнерство «ЕСВЕРО» та Союз організацій, що працюють у сфері профілактики ВІЛ/СНІД і зменшення шкоди у Молдові (UORN).

Некомерційне партнерство з підтримки соціально-профілактичних програм у сфері громадського здоров’я «ЕСВЕРО» (НП «ЕСВЕРО») – це недержавна організація, що об’єднує 39 юридичних та фізичних осіб з різних регіонів Російської Федерації, які займаються наданням соціально-профілактичних послуг людям, які вживають наркотики, та людям, що живуть з ВІЛ/СНІД. Основним напрямком діяльності партнерства є розробка інтегрованих низькопорогових послуг для споживачів наркотиків та представників інших уразливих груп, спрямованих на профілактику ВІЛ-інфекції, вірусного гепатиту та інших небезпечних хвороб, забезпечення доступу до якісних послуг лікування наркотичної залежності, лікування ВІЛ-інфекції, реабілітації та ресоціалізації.

UORN має досвід роботи більше 10 років у сфері координації програм громадського здоров’я у Молдові. Асоціація розташована у місті Бєльці. Її місія полягає у консолідації та координації діяльності усіх організацій-членів з метою розробки та просування стратегій зменшення шкоди у якості ефективного інструменту охорони громадського здоров’я у Молдові.

Візити до партнерських організацій у Росії та Молдові мали на меті:

1. Познайомитися з правлінням, персоналом, структурою партнерських організацій та ключовими напрямками стратегічних програм.

2. Підвищити обізнаність про проект за підтримки фонду Роберта Карра та його видимість як серед членів ЕСВЕРО/UORN, так і серед представників громадянського суспільства/спільнот у Росії/Молдові.

3. Провести внутрішню оцінку гендерних компонентів, гендерних підходів та дотримання принципів гендерної рівності в органах прийняття рішень у ЕСВЕРО/UORN, а також систем розробки і реалізації програм, моніторингу та оцінки.

4. Розробити набір рекомендацій з метою посилення гендерної рівності у рамках процедур прийняття рішень та удосконалення гендерного підходу у стратегічному розвитку ЕСВЕРО/UORN.

Оцінка стратегії та програм ЕСВЕРО та UORN проводилася за допомогою інструменту гендерної оцінки, розробленого з метою отримання інформації про організації з точки зору 4 компонентів: потенціалу, культури, відповідальності та політичної волі. В оцінці взяли участь представники правління та персоналу (вищого керівництва, співробітники адміністративних, технічних відділів та відділів підтримки) з метою забезпечення комплексних результатів оцінки. Виходячи з середніх балів, було розроблено набір рекомендацій за усіма 4 компонентами, а також разом із керівництвом ЕСВЕРО та UORN було погоджено часові рамки та відповідальних за виконання рекомендацій. Національний координатор проекту О. Романяк зазначила: «Ідея проведення комплексної оцінки потенціалу та навичок нашої організації була дуже вчасною, а результати такої оцінки допоможуть нам інтегрувати гендерні підходи на всіх етапах роботи нашої організації, починаючи з планування та закінчуючи подальшим контролем».

У рамках візиту до Росії директор проекту та національний координатор проекту відвідали дві організації: НП «Є.В.А», що надає послуги дівчатам і жінкам, та Фонд «Трансгендер», що працює з трансгендерами. Ці візити були спрямовані на розвиток співробітництва між ЕСВЕРО та НП «Є.В.А»/Фондом «Трансгендер», що є організаціями спільнот, а також проведення загального аналізу положення дівчат, жінок і ТГ у Росії в контексті доступу до програм профілактики ВІЛ, лікування, догляду та підтримки, а також послуг охорони здоров’я в цілому.

У Молдові команда проекту відвідала одну з партнерських організації, розташованих у Кишиневі, яка надає послуги дівчатам та жінкам – «Матері за життя». Метою цього візиту був розвиток співробітництва між UORN та організацією спільнот «Матері за життя», а також загальний аналіз положення дівчат, жінок і ТГ у Молдові в контексті доступу до програм профілактики ВІЛ, лікування, догляду та підтримки, а також послуг охорони здоров’я в цілому. У ході завершення візиту член правління UORN та директор районної лікарні Фалешти Міністерства охорони здоров’я Молдови пан І. Осоіану зазначив: «Ініціатива цього проекту із вирішення проблем гендерної рівності у контексті програм боротьби з ВІЛ/СНІД допоможе нашій організації стати однією з провідних організацій, що проводитимуть адвокацію з метою подолання наявних бар’єрів на шляху досягнення цілей 90/90/90 у Молдові».

Команда проекту також зустрілася із представниками офісу ВООЗ у Молдові. У ході зустрічі було досягнуто домовленості щодо отримання авторських прав на переклад та використання документу ВООЗ «Аналітична довідка: трансгендери та ВІЛ-інфекція» румунською мовою. Офіс ВООЗ також погодився надрукувати кілька екземплярів документу для партнерів нашого проекту, що є гарним початком співробітництва між проектом та агенціями ООН.